Religie, zingeving en levensbeschouwing (B-KUL-A08C2A)

3 studiepuntenNederlands13 urenEerste semester
POC Sociale wetenschappen

Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel is de student in staat om in geschreven standaardtaal:

  • te verduidelijken welke rol levensbeschouwing en religie, in het bijzonder de christelijke geloofstraditie, spelen in het persoonlijke leven, de samenleving en de wereldpolitiek;
  • te analyseren welke wereld -en mensbeelden aanwezig zijn in samenleving en cultuur en hierover kritisch te reflecteren;
  • het verband tussen de besproken religieuze en levensbeschouwelijke thema’s en het eigen vakgebied te bespreken, alsook daarmee kritisch om te gaan;
  • de rol van religieuze identiteiten/drijfveren bij hedendaagse internationale of interne conflicten te beschrijven;
  • de rol van religieuze actoren bij conflictpreventie, conflictbeheersing en conflictoplossing te onderkennen;
  • het belang van religieuze vrijheid en de verdediging van het pluralisme in een democratische samenleving te kunnen aantonen;
  • uit te leggen hoe inzicht in levensbeschouwelijke vragen en visie kan bijdragen aan de ontwikkeling van de professionele identiteit van dienst aan de samenleving.

Deze doelstellingen worden aan het begin van de colleges aan de studenten gecommuniceerd.

Er is geen specifieke voorkennis vereist voor dit opleidingsonderdeel.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Religie, zingeving en levensbeschouwing (B-KUL-A08C2a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College13 urenEerste semester
POC Sociale wetenschappen

Het opleidingsonderdeel vertrekt van de vraag naar de rol van godsdiensten in de complexiteit van de hedendaagse wereld. Wat is de impact van secularisering en globalisering? Verdwijnt de publieke rol van godsdiensten of is er sprake van een ‘retour de Dieu’?

De vraag naar de verhouding tussen religie en geweld(loosheid) wordt gesteld. De rol van religie in de internationale verhoudingen wordt bekeken. Achtereenvolgens wordt de geopolitieke rol van de grote wereldgodsdiensten (vooral christendom en islam) besproken, zowel uit historisch als actueel perspectief.

De ontwikkeling en het belang van interreligieuze/interlevensbeschouwelijke dialoog wordt geduid, alsook zijn rol in hedendaagse conflictpreventie en -resolutie.

Ook de vraag van de plaats van religie en zingeving in de publieke ruimte van hedendaagse seculiere maatschappijen wordt bekeken, met oog voor actuele debatten zoals die over het (verbod op) hoofddoeken, ritueel slachten, besnijdenis, handen schudden tussen man en vrouw, etc.

De studenten volgen als deel van dit RZL-vak verplicht één online RZL-leermodule in Toledo. Ze kunnen hiervoor kiezen uit volgende modules: 1. Duurzaamheid (ecologische crisis) / 2. Misdaad en (gevangenis)straf / 3. De vijfde of/en zesde dag: dier of/en mens / 4. Cultuursensitieve zorg / 5. Religion and Migration in Europe / 6. Religion and Science / 7. Palliatieve zorg / 8. Contemporary Art, Religion and Spirituality.

De bedoeling van de module is (i) een kennismaking met een maatschappelijk thema waar religie, zingeving en levensbeschouwing relevant is, (ii) interdisciplinair overleg, en (iii) het eigen maken van de thematiek. De online module wordt afgewerkt binnen welomschreven tijdslimieten die via Toledo kenbaar worden gemaakt.

 

 

Om dit opleidingsonderdeel vorm te geven wordt er met volgend studiemateriaal gewerkt:

  • PowerPointpresentaties van de colleges die ter beschikking worden gesteld via Toledo;
  • Reader met teksten die als achtergrond dienen voor de colleges en verkrijgbaar is bij Politika Cursusdienst.
  • Verplichte lectuur van enkele hoofdstukken uit een boek dat verkrijgbaar is bij Acco of in een online boekenwinkel. De titels worden bekendgemaakt bij het begin van de cursus.
  • Eventuele bijkomend materiaal dat ter beschikking wordt gesteld via Toledo.

Hoorcollege - Online asynchroon leren

De hoorcolleges en een afsluitende interactieve vragensessie worden on campus georganiseerd. In de hoorcolleges is er de mogelijkheid tot vraagstelling en discussie.

Dit opleidingsonderdeel wordt in blokonderwijs gegeven gedurende de eerste 9 weken van het semester.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Religie, zingeving en levensbeschouwing (B-KUL-A28C2a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Geen


Evaluatiekenmerken

De evaluatie voor dit opleidingsonderdeel is tweeledig. Enerzijds wordt door middel van een schriftelijk examen met open en meerkeuzevragen (zonder giscorrectie) getoetst in welke mate de leerinhouden gekend zijn en kunnen worden toegepast. Anderzijds wordt via deelname aan de interactieve online RZL-leermodule getoetst of de student in staat is om kritisch te reflecteren over religieuze en levensbeschouwelijke thema’s. Er zijn 3 van de 20 punten te verdienen (alles of niets) met de online component. Met het schriftelijk examen zijn 17 van de 20 punten te behalen

Bepaling eindresultaat

Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent, zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

 

Herkansen

De evaluatiekenmerken en de bepaling van het eindresultaat van de herkansing verschillen van die van de eerste examenkans. De module zelfstudie valt weg, inclusief de daarmee verdiende 3 punten. De herkansing bestaat uit een schriftelijk, gesloten boek examen met twee types vragen: meerkeuzevragen en open vragen. Voor het examen wordt er met volgend studiemateriaal gewerkt:

  • PowerPointpresentaties van de colleges die via Toledo ter beschikking worden gesteld;
  • Reader met teksten die als achtergrond dienen voor de colleges en verkrijgbaar is bij Politika Cursusdienst;
  • Verplicht boek dat verkrijgbaar is bij Acco of in een online boekenwinkel: J. De Kesel (2021). Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving. Antwerpen: Halewijn;
  • Verplicht hoofdstuk dat beschikbaar wordt gesteld via Toledo: J. De Volder (2019). Francis's ideosyncratic Approach to Vatican Geopolitics: An Introduction. In J. De Volder (Ed.), The Geopolitics of Pope Francis (pp. 1-24). Leuven: Peeters.
  • Eventueel bijkomend materiaal dat ter beschikking wordt gesteld via Toledo.

 

Afhankelijk van het aantal studenten, kan het herkansingsexamen mondeling plaatsvinden.

De herkansing bestaat uit een schriftelijk examen met open en meerkeuzevragen op 20 punten.

De zelfstandige leermodule vervalt. De drie te behalen punten worden vervangen door een zelfstudievraag op een onderdeel dat via Toledo wordt bekendgemaakt.