Laboratoria en ontwerpen bouwkunde (B-KUL-YI1294)





Doelstellingen
Leerresultaten
(MK1) Wetenschappelijk-disciplinaire kennis en inzicht bezitten in het domein van de industriële ingenieurswetenschappen
(MK2) Diepgang verwerven in minstens één van de volgende bouwkundige en/of landmeetkundige disciplines: statisch en dynamisch ontwerpen van bouwkundige constructies, civiele techniek, uitvoeringsmethoden, bouwfysisch comfort, materiaalbeheer, landmeetkunde en geomatica
(MI1 ) Problemen analyseren en oplossen
(MI3) Toepassingsgericht onderzoeken
(MP1) Operationaliseren
(MG1) Informatie verwerven en verwerken
(MG2) Communiceren met vakgenoten en niet-vakgenoten
(MG3) Kritisch reflecteren
(MG4) Samenwerken in team
(MG5) Professionaliteit
Doelen
Projectplanning
De student is in staat om vertrekkende van verworven kennis alle nodige gegevens te verzamelen, te interpreteren en te ordenen (MK1, MG1). De student kan met behulp van software een uitvoeringsplanning (algemeen en detail), resourceplanning en kostenplanning opstellen. De student is in staat om de planningen te optimaliseren in functie van de wijzigende randvoorwaarden tijdens de voortgang van het project (MG3, MI1). De student is in staat om de gewenste resultaten visueel voor te stellen als hulpmiddel bij het managen van een continu veranderend proces.
Laboratoria Bouwkunde 3
De student is in staat om het eigen laboratoriumonderzoek te communiceren met vakgenoten en leken . De student kan hiertoe correct en gestructureerd schriftelijk rapporteren over de eigen onderzoekswerkzaamheden, waarbij hij aandacht schenkt aan de schrijfstijl (en spelling) met de nodige bronvermeldingen. Deze schriftelijke rapportering bepaalt in sterke mate zijn evaluatie (MG2). De student is in staat om opgegeven probleemstellingen passend te benaderen en de in dit kader geldende normvoorschriften toe te passen. De resultaten van de uitgevoerde proeven dienen op een kritische manier verwerkt en geëvalueerd te worden, waarbij ook een verband gemaakt wordt tussen theoretische modellen, literatuurwaarden en praktische resultaten (MI1) De student heeft een diepgaande kennis van de ingenieurspraktijk die theoretisch onderbouwd, onderzoeksgebaseerd en toepassingsgericht is (MK1). Kritische reflectie en onderzoekende houding bij het uitvoeren van laboratoriumonderzoek. De student is in staat om kritisch te reflecteren op het eigen denken en werken, en kan dit vertalen naar het ontwikkelen van adequate oplossingen voor het onderzoeksprobleem (MG3). De student is in staat een eigen toegepast onderzoek op te zetten m.i.v. het formuleren van een onderzoeksvraag, het selecteren van de passende onderzoeksmethoden en het opbouwen van een passend onderzoeksopzet. De student kan hiertoe de vakspecifieke (meet)apparatuur hanteren. Dit zowel voor de opgestelde laboproeven, als voor de onderzoeksaanvragen die gesteld worden door derden (MP1)
Totaalontwerp
Deze ontwerpoefening heeft als hoofddoelstelling de integratie van de verschillende deelvakgebieden (incl. Geotechnisch ontwerp en Rioleringsontwerp) in één ontwerpopdracht. Daarnaast wordt het proces dat opgestart is tijdens ontwerptechnieken, BIM geïntegreerd ontwerpen en projectmatig ontwerpen verder bijgestuurd en verfijnd. In deze opdracht zal een onderdeel voorzien worden waarbij de resultaten van een onderzoeksproject worden geïntegreerd.
Omwille van de grootte en de complexiteit van het project is de student verplicht op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen en zijn kennis creatief aan te wenden (MK1,MK2, MI1, MI3)
* Het werken in groepsverband
Onderlinge taakafspraken over de organisatie en opdeling van het werk zijn vereist (MG4). Omwille van de omvang van de opdracht is het aangewezen dat de ploegleden individueel aan een deelopdracht werken en hiervan een tussenverslag schrijven. Deze resultaten worden voorgesteld aan de andere teams (MG2). Tijdens de zitting controleren, evalueren en sturen de studenten mekaars werk bij.
* Het schrijven van een berekeningsnota
Een overzichtelijke rekennota schrijven en duidelijke plannen tekenen is geen eenvoudige zaak. Als belangrijkste tastbaar resultaat van het rekenwerk is het een zeer belangrijk aspect bij het werk in een ingenieursbureau. Een leesbare berekeningsnota is geen eindproduct, maar een groeiend geheel dat de groepssamenwerking vorm geeft. Het eindverslag is meer dan de bundeling van de tussenverslagen van de verschillende ploegleden: het geeft ook de globale structuur en de redeneringswijze over het geheel weer.
* Het interpreteren van een berekeningsnota
De kritische evaluatie van het berekeningsresultaat is een cruciale fase in het ontwerp (MG3). Dit aspect van het werk wordt beklemtoond door deelverslagen van andere ploegen te laten integreren in de eigen rekennota. De integratie omvat een kritische vergelijking van de eigen rekennota met de rekennota van een andere ploeg en de controle van de invloed van verschillen in geometrie en uitwerking op het eindresultaat. Dit wordt gerealiseerd door het bespreken van de oplossingen van de verschillende groepen op tussentijdse vergaderingen rond verschillende knelpunten. De keuze van de beste oplossing wordt nog meer gestuurd door het financieel aspect.
* Het efficiënt gebruiken van ontwerp- en rekenhulpmiddelen
Ontwerpen bestaat uit het telkens opnieuw kiezen van een oplossing en het controleren van die oplossing. Ontwerpen is geen rechtlijnig proces: de gekozen oplossing moet telkens aangepast worden om aan de verschillende controles te kunnen voldoen. Efficiënt een oplossing aanpassen vereist het systematisch organiseren van de berekening in een rekenblad. Dit laat toe een groot aantal ontwerpparameters variabel te houden en vermijdt het vervelende herberekenen van oplossingen. Het volstaat voor een ontwerper immers niet dat de structuur in uiterste grenstoestand en in bruikbaarheidsgrenstoestand voldoet: ontwerpen bestaat erin aan deze eisen te voldoen rekening houdende met de kostprijs.
* Het toepassen van resultaten uit onderzoeksprojecten
Er wordt steeds een deelopdracht voorzien die aansluit op een recent onderzoeksproject. De onderzoeker komt zijn bevindingen toelichten en zet de student op weg met de integratie van de resultaten in de deelopdracht (MI3).
Begintermen
Projectplanning
Bedrijfskunde gevolgd hebben EN Bouwmanagement gevolgd hebben EN Uitvoering en veiligheid op de werf gevolgd hebben
Laboratoria Bouwkunde 3
Staalbouw 1 gevolgd hebben EN Staalbouw 2 gevolgd hebben EN Bouwmaterialen en -methoden gevolgd hebben EN Structuurmechanica gevolgd hebben EN Grondmechanica gevolgd hebben EN Laboratoria Bouwkunde 1 gevolgd hebben EN Laboratoria bouwkunde 2 gevolgd hebben EN samen te volgen met Voorgespannen beton
Totaalontwerp (inclusief geotechnisch ontwerp en rioleringsontwerp)
CAD technieken bouwkunde EN Sterkteleer gevolgd hebben EN Structuurmechanica gevolgd hebben EN Staalbouw 1 gevolgd hebben EN Staalbouw 2 gevolgd hebben EN Hydraulica gevolgd hebben EN Gewapend beton 1 gevolgd hebben EN Gewapend beton 2 gevolgd hebben EN Bouwfysica gevolgd hebben EN Bouwmachines gevolgd hebben EN Bouwmanagement gevolgd hebben EN Grondmechanica gevolgd hebben EN Bachelorproef gevolgd hebben EN Eindige Elementenmethode gevolgd hebben EN Voorgespannen beton gevolgd hebben EN Geotechniek gevolgd hebben EN Infrastructuur gevolgd hebben
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de industriële wetenschappen: bouwkunde (programma voor studenten gestart vóór 2023-2024) (Sint-Katelijne-Waver) (Afstudeerrichting bouwkunde) 60 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
1 sp. Projectplanning (B-KUL-YI6789)




Inhoud
- Opbouw en instellingen planningsprogramma
- Verzamelen, interpreteren en inbreng gegevens
- Doorvoeren van de verschillende planningen
- Controle en beheer van de planning
- Aanmaak output als beheerinstrument in functie van voortgangsanalyse, nacalculatie, ...
Studiemateriaal
• Slides projectplanning
• Handleidingen gebruikte software
• Aanvullend materiaal op digitale leeromgeving
Toelichting werkvorm
Dit opleidingsonderdeel kan enkel opgenomen worden door studenten die het vak moeten hernemen. De student contacteert de docent in kader van de uit te werken opdracht.
1.8 sp. Laboratoria bouwkunde 3 (B-KUL-YI6790)




Inhoud
* Proeven op proefmodellen en constructiedetails in verschillende materialen (gewapend beton, spanbeton, staal, hout, ..) rekeninghoudend met de desbetreffende normvoorschriften :
- Een ontwerpberekening van het proefmodel of constructiedetail
- Het vervaardigen van de proefstukken (indien nodig)
- Het opbouwen van een geschikte proefstand
- Het nauwkeurig uitvoeren van de proef gebruikmakend van de vakspecifieke meetapparatuur
- Verwerking en kritische interpretatie van de resultaten in een gestructureerd, schriftelijk verslag
- Vergelijking van de literatuurwaarden, theoretische modellen met de praktische resultaten
* Risico-analyses van aangeduide proeven
* Virtuele instrumentatie, data-acquisitie en sensoren
In dit onderdeel maken studenten kennis met LabView, een industrieel softwarepakket dat ingenieurs toelaat grafisch te programmeren in G. Na een introductie tot de LabView programmeeromgeving, bouwt de student verschillende acquisitiesystemen om fysische grootheden als rek, kracht, verplaatsing en spanning op te meten. Daarnaast krijgt de student een zelfstudiepakket ter beschikking met informatie over het aansluiten van sensoren & sensor terminologie.
* Onderzoeksvragen van derden
Studiemateriaal
- "Betontechnologie", Belgische BetonGroepering, uitgave 2006, ISBN 978-2-9600637-1-4
- "Betontechnologie", ir. J. Ritzen en ir. Smet, Die Keure, ISBN 90 6200 315 X
- Cursustekst "Betontechnologie", Prof. Dr. Ir. L. Taerwe, RUG, Gent
- Cursustekst "Voorgespannen beton", Prof. Dr. Ir. L. Taerwe, RUG, Gent
- "Gewapend beton", L.Vanhooymissen - et al. , Academia Press, ISBN 90 382 04124
- Cursustekst "Grondmechanica", dr.ir. K. Thooft, Technologiecampus De Nayer
- Cursustekst "Grondmechanica", prof. dr. ir. F. De Smedt, VUB
- Cursusteksten "Bouwmaterialen en -methoden", ir.arch. D. Jansen, Technologiecampus De Nayer
- Geldende normen betreffende de uit te voeren laboproef (raadpleegbaar in de mediatheek)
- Labohandleiding "Labo Bouwkunde ", Inge Deygers, Technologiecampus De Nayer
- Labohandleiding "Virtuele instrumentatie" (Toledo), Wouter Sas, Technologiecampus De Nayer
- Zelfstudiepakket "Virtuele instrumentatie" (Toledo), Wouter Sas, Technologiecampus De Nayer
- Geldende Europese normen
Toelichting werkvorm
Dit opleidingsonderdeel kan enkel opgenomen worden door studenten die het vak moeten hernemen. De student contacteert de docent in kader van de uit te werken opdracht.
3.6 sp. Totaalontwerp (B-KUL-YI6791)



Inhoud
Het 'Totaalontwerp' omvat drie deelontwerpen. Uitgaande van een gegeven bouwproject worden de opdrachten geformuleerd voor het 'Structuurontwerp' en het 'Geotechnisch Ontwerp'
Het 'Structuurontwerp' van het voorgestelde bouwproject omvat:
- keuze van de constructieopbouw met behulp van een voordimensionering
- planning van de eigen werkzaamheden
- belastingsanalyse van de constructie
- dimensionering van de draagstructuur en de afwerking met bijhorende uitvoeringsplannen
- planning van de werforganisatie
- onderzoeksgerelateerde opdracht wordt (indien mogelijk) geïntegreerd in de voorgaande items
Het 'Geotechnisch ontwerp' omvat de uitwerking van de geotechnische deelaspecten van het bouwproject.
Volgende onderwerpen komen hierbij aan bod:
- interpretatie van het grondonderzoeksdossier naar grondlagenprofiel en kiezen van de getalgrootte van de maatgevende geotechnische parameters, conform het gedefinieerde grondprofiel
- kiezen van een gepaste uitvoeringstechniek, conform de randvoorwaarden beschreven in de opgave
- maken van de nodige voordimensioneringen
- controle van alle relevante grenstoestanden met numerieke methodes ( Plaxis )
Studiemateriaal
- WTCB-rapport nr. 3 - 1998: Algemene grafische symbolen voor de bouw
- Handboek voor duurzame metalen gevels en daken, Kettlitz J. (1994, ISBN 90/70011/04/2)
- Diverse cursussen (zie volgtijdelijkheid)
- Handleidingen gebruikte software
- Geldende Eurocodes: EN 1990, EN 1991, EN 1992, EN 1993, EN 1194, EN 1995, EN 1996, EN 1997
- Projectopdracht M. Fortan, I. Deygers, K. Michielsen, T. Molkens, K. Thooft, S. Van Hout
- Aanvullend materiaal op digitale leeromgeving
Toelichting werkvorm
Dit opleidingsonderdeel kan enkel opgenomen worden door studenten die het vak moeten hernemen. De student contacteert de docent in kader van de uit te werken opdracht.
0.6 sp. Studiebezoeken bouwkunde 3 (B-KUL-YI6792)



Inhoud
Aansluitend aan de opleidingsonderdelen van de masterfase worden studiebezoeken ingericht.
Studiemateriaal
Studenten zullen tijdig schriftelijk op de hoogte gebracht worden van de inhoud en de dagplanning van de studiebezoeken.
Studenten moeten tijdens de studiebezoeken steeds in het bezit zijn van hun identiteitskaart. Daarnaast moeten zij in het kader van de veiligheid ook steeds helm, fluo hesje van KU Leuven en veiligheidsschoenen meebrengen in een draagtasje.
Zonder deze persoonlijke veiligheidsuitrusting worden studenten niet toegelaten op een bouwwerf of in productiehallen.
Toelichting werkvorm
Dit opleidingsonderdeel kan enkel opgenomen worden door studenten die het vak moeten hernemen. De student contacteert de docent in kader van dit opleidingsonderdeel.
Deelname aan de studiebezoeken is verplicht.
Studenten die wegens overmacht (vb. ziekte) een studiebezoek missen, moeten hun afwezigheid schriftelijk rechtvaardigen bij de opleidingscoördinator én bij de coördinator(en) van de studiebezoeken.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Laboratoria en ontwerpen bouwkunde (B-KUL-YI8294)
Toelichting
Verdeling punten tussen de verschillende onderdelen
Projectplanning: 14%
Laboratoria Bouwkunde 3: 29%
Totaalontwerp: 57%
Projectplanning
Conform het onderwijs- en examenreglement geldt in het kader van de evaluatie de voorwaarde dat de student aan 80% van de oefenzittingen heeft deelgenomen. Indien de student niet voldoet aan deze voorwaarde, wordt de score NA (niet afgelegd) toegekend.
Studenten die zich onttrokken hebben aan de aanwezigheidsplicht (voorwaarde voor deelname aan een examen) en dus een score NA behaald hebben bij de eerste examenkans, hebben geen recht op een tweede examenkans en krijgen hierdoor automatisch opnieuw een score ‘NA’.
Deelname aan de permanent geëvalueerde oefenzittingen is verplicht. Studenten die wegens overmacht (vb. ziekte) één of meerdere zittingen missen, moeten hun afwezigheid schriftelijk rechtvaardigen bij de opleidingscoördinator én bij de betreffende verantwoordelijke docent(en). De student neemt zelf initiatief om in overleg met de betrokken docent(en) de gemiste zitting in te halen.
De evaluatie gebeurt op basis van de voorbereiding, inzet, praktische vaardigheden mbt. uitgevoerde activiteiten. Bovendien zal er ook rekening gehouden worden met stiptheid omtrent aanwezigheden. (cfr. overmacht)
Puntenverdeling
Medewerking tijdens contactmomenten: 20%
Tijdens de laatste oefenzitting wordt een gequoteerde individuele oefening afgelegd: 80%
Laboratoria Bouwkunde 3
Onderdeel Laboproeven 85%
- Medewerking tijdens contactmomenten 20%
- Verslag 80% ( 32% Individueel aandeel - 48% ploeggemiddelde van de laboverslagen)
Onderdeel Virtuele instrumentatie 15%
- Permanente evaluatie (60%): aanwezigheid, inzet en participatie tijdens de ingerichte labozittingen. Daarnaast moeten studenten bij elke oefening een werkend programma kunnen demonstreren waarbij ze deels geëvalueerd worden op basis van de toegepaste logica en inzicht in het probleem.
- (Online) test (40%): meerkeuzevragen die de materie van het zelfstudiepakket behandelen.
Afwezigheden:
Deelname aan de laboratoriumzittingen en de studiebezoeken van het 1ste semester is verplicht. Studenten die wegens overmacht (vb. ziekte) één of meerdere zittingen missen, moeten hun afwezigheid schriftelijk rechtvaardigen bij de opleidingscoördinator én bij de betreffende verantwoordelijke docent(en). De student neemt 'zelf' initiatief om in overleg met de betrokken docent(en) de gemiste labozitting in te halen.
Conform het onderwijs- en examenreglement geldt in het kader van de evaluatie de voorwaarde dat de student aan 80% van de ingerichte labozittingen (inclusief studiebezoeken) heeft deelgenomen. Indien de student niet voldoet aan deze voorwaarde, wordt de score NA (niet afgelegd) toegekend. Studenten die zich onttrokken hebben aan de aanwezigheidsplicht (voorwaarde voor deelname aan een examen) en dus een score NA behaald hebben bij de eerste examenkans, hebben geen recht op een tweede examenkans en krijgen hierdoor automatisch opnieuw een score ‘NA’.
De evaluatie gebeurt op basis van de gedane voorbereiding en verslagen, hierbij wordt tevens rekening gehouden met het individuele aandeel in de verslaggeving van de betrokken student. Bovendien zal er ook rekening gehouden worden met stiptheid omtrent aanwezigheden. (cfr. overmacht)
Totaalontwerp (bestaande uit het 'Structuurontwerp' en 'Geotechnisch Ontwerp' )
Conform het onderwijs- en examenreglement geldt in het kader van de evaluatie de voorwaarde dat de student aan 80% van de zittingen (inclusief studiebezoeken) heeft deelgenomen. Indien de student niet voldoet aan deze voorwaarde, wordt de score NA (niet afgelegd) toegekend. Studenten die zich onttrokken hebben aan de aanwezigheidsplicht (voorwaarde voor deelname aan een examen) en dus een score NA behaald hebben bij de eerste examenkans, hebben geen recht op een tweede examenkans en krijgen hierdoor automatisch opnieuw een score ‘NA’.
Deelname aan de permanent geëvalueerde practica en studiebezoeken van het tweede semester is verplicht. Studenten die wegens overmacht (vb. ziekte) één of meerdere practica missen, moeten hun afwezigheid schriftelijk rechtvaardigen bij de opleidingscoördinator én bij de betreffende verantwoordelijke docent(en). De student neemt zelf initiatief om in overleg met de betrokken docent(en) het gemiste practicum in te halen.
De evaluatie gebeurt enerzijds op basis van de in te dienen paper (rekennota en plannen) die moet ingeleverd worden tegen een vooraf vastgestelde deadline. Indien de student de paper niet tijdig indient, zal als score 'NA' (Niet Afgelegd) worden toegekend, zoals voorzien in het onderwijs- en examenreglement. Bovendien zal er ook rekening gehouden worden met stiptheid omtrent aanwezigheden. (cfr. permanente evaluatie)
De evaluatie van de medewerking tijdens deze contactmomenten anderzijds gebeurt op basis van de voorbereiding, inzet, praktische vaardigheden mbt. uitgevoerde activiteiten. Bovendien zal er ook rekening gehouden worden met stiptheid omtrent aanwezigheden. (cfr. overmacht)
De verdeelsleutel van de evaluatie zal via de opdrachtbundel in het begin van het tweede semester kenbaar gemaakt worden.
Toelichting bij herkansen
Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:
- YI6789 - Projectplanning (binnen en over academiejaar)
- YI6790 - Laboratoria bouwkunde 3 (binnen en over academiejaar)
- YI6791 - Totaalontwerp (binnen en over academiejaar)
Verdeling punten tussen de verschillende onderdelen;
Projectplanning:14%
Laboratoria Bouwkunde 3: 29%
Totaalontwerp: 57%
Studenten die zich onttrokken hebben aan de aanwezigheidsplicht (voorwaarde voor deelname aan een examen) en dus een score NA behaald hebben bij de eerste examenkans, hebben geen recht op een tweede examenkans en krijgen hierdoor automatisch opnieuw een score ‘NA’.
Studenten die voldeden aan de aanwezigheidsplicht bij de permanent geëvalueerde activiteit tijdens het academiejaar, hebben recht op een tweede examenkans om hun behaalde score te verbeteren.
Projectplanning
Schriftelijk examen 100%
Laboratoria Bouwkunde 3
Paper 65%
Dit eerste deel van de evaluatie tijdens de tweede examenkans gebeurt op basis van een paper met betrekking tot een schriftelijke opdracht die ingediend wordt voor een vastgestelde deadline. De studenten ontvangen hun opdracht met inbegrip van de afgiftedatum bij de nabespreking van de resultaten van de eerste examenkans. Diegenen die geen opdracht hebben gekregen, contacteren zelf de verantwoordelijke docent binnen de week na de nabespreking.Indien de student deze paper niet tijdig indient, zal als score 'NA' (Niet Afgelegd) worden toegekend, zoals voorzien in het onderwijs- en examenreglement.
Mondelinge toelichting/Praktijkexamen 35%
Dit tweede deel van de evaluatie tijdens de tweede examenkans kan slechts aangevat worden indien de schriftelijke opdracht tijdig ingediend werd. Het tweede deel omvat een eventuele toelichting van de schriftelijke opdracht en/of een praktijkexamen waarbij een aantal praktische onderzoeksvaardigheden getoetst worden. De inhoud/vorm (on campus/online) worden bekend gemaakt samen met de opdracht.
Totaalontwerp
Paper 70%
De evaluatie gebeurt op basis van een paper met betrekking tot de individuele opdracht die ingediend wordt voor een vastgestelde deadline.
Indien de student deze paper niet tijdig indient, zal als score 'NA' (niet afgelegd) worden toegekend, zoals voorzien in het onderwijs- en examenreglement.
De studenten ontvangen hun opdracht met inbegrip van de afgiftedatum bij de nabespreking van de resultaten van de eerste examenkans. Diegenen die geen opdracht hebben gekregen, contacteren zelf de verantwoordelijke docent binnen de week na de nabespreking.
Mondeling examen 30%
De evaluatie gebeurt op basis van de mondelinge (online) verdediging van de tijdig ingeleverde individuele paper.