Internationale economie (B-KUL-Y00938)

3 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
Dejonghe Trudo |  Saerens Farah (medewerker)
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

Dit opleidingsonderdeel evalueert de volgende leerresultaten:

De student
3.e        interpreteert en analyseert op macro-economisch niveau het gedrag van de verschillende economische agenten op de diverse binnenlandse en buitenlandse markten.
3.f         analyseert en onderbouwt, grafisch en modelmatig, de belangrijkste theorieën van internationale handel en de belangrijkste instrumenten voor handelsbeleid, en schat de gevolgen hiervan in voor consumenten, organisaties en overheid.

Toelichting

In dit opleidingsonderdeel verwerven studenten kennis van internationale economie.

Bij het voltooien van het opleidingsonderdeel kan de student

  • de theoretische modellen in de internationale handel analyseren en toepassen op de werkelijkheid (2q, 3a, 3d, 3 e, 3f, 3i, 8c, 8g)
  • de welvaartswinsten en verliezen kunnen interpreteren en de relatie met de politieke en economische werkelijkheid leggen (2q, 3a, 3d, 8g)
  • kritisch omgaan met het fenomeen globalisering (3a, 3d, 3 e, 3f, 8g)
  • de impact van handelsbelemmeringen detecteren (2q, 3 e, 3f)
  • kennis hebben met betrekking tot institutionele factoren en concepten in relatie tot de internationale economie en hun onderlinge verbanden (1a, 3a, 3d, 3g, 12c)
  • objectief en kritisch omgaan met fenomenen als globalisering, de ontwikkelingsproblematiek, duurzaamheid, internationale handel, internationale instellingen en multinationals omgaan, zowel in het heden als vanuit een historisch perspectief (1a, 3 e, 3f, 8g, 12c)

Voor dit opleidingsonderdeel is het noodzakelijk om te beschikken over voldoende voorkennis van de opleidingsonderdelen Algemene Economie A en B en Bedrijfseconomie.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
HBA83B : International Economics
HBH22E : Internationale economie

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Internationale economie (B-KUL-Y50714)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
Dejonghe Trudo |  Saerens Farah (medewerker)
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

Deel 1: De wereldeconomie en internationale handel in cijfers behandelt via allerhande data de evolutie van de voornaamste handelsstromen en tendensen.

Deel 2: De theorie van de internationale handel bespreekt de klassieke, neoklassieke, neotechnologie en moderne handelstheorieën. Ze worden telkens gelinkt aan empirische data waardoor hun waarde en gebreken voor het internationaal handelsbeleid aangetoond wordt.

Deel 3: De internationale handelspolitiek wordt in het derde deel besproken. Hierbij  worden de verschillende technieken van handelsbelemmering en hun gevolgen uitvoerig besproken. In dit deel wordt ook de rol van GATT en WTO benaderd en bespreken we de recente evoluties in de handelsakkoorden.

Deel 4: De relatie tussen internationalisatie en ontwikkeling en bespreekt de evolutie van het ontwikkelingsbeleid en de recente internationale schuldencrisissen.

Verplicht studiemateriaal

Door de docent ter beschikking gestelde artikels en power points (Toledo)

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Internationale economie (B-KUL-Y70938)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Geen


Evaluatiekenmerken

Schriftelijk examen

Bepaling eindresultaat

Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

Tweede examenkans

De evaluatiekenmerken en bepaling eindresultaat van de tweede examenkans zijn identiek aan die van de eerste examenkans zoals hierboven beschreven.

Examencontract

De studenten met een examencontract krijgen een analoog examen als de andere studenten.