Instrumentele analytische chemie (B-KUL-X0F08A)

4 studiepuntenNederlands36 urenEerste semester
POC BioChem KULAK

Deze cursus behandelt de belangrijkste instrumentele technieken voor analyse van chemische verbindingen in oplossing.

In het hoorcollege komen de basisconcepten en de toepassingen van de verschillende technieken aan bod en leren de studenten hoe ze de verkregen resultaten moeten behandelen en interpreteren.

Meer specifek:

  • Fysische en chemische grondslagen van de spectroscopische methoden kunnen beschrijven, de verschillende componenten van een specifiek analyse-apparaat kunnen omschrijven qua opbouw, functionaliteit, voordelen en beperkingen in gebruik; Voor- en nadelen in vergelijking met andere technieken onderkennen, teneinde de meest geschikte methode voor de gegeven omstandigheden uit te kiezen.
    - Op basis van een vraag tot analyse van een bepaalde component in een bepaalde matrix voor een bepaald doel een chromatografische analysestrategie kunnen ontwikkelen en verantwoorden. Dit impliceert o.a. de verschillende chromatografische technieken kunnen beschrijven en vergelijken, hun fysische en chemische grondslagen kunnen uitleggen, de voorwaarden om bepaalde chromatografische technieken te kunnen toepassen kennen, de beperkingen van de verschillende chromatografische technieken kennen, de noodzakelijke onderdelen voor het uitvoeren van de verschillende chromatografische technieken kunnen selecteren

Tijdens het practicum verwerven de studenten de technische vaardigheid om kwantitatieve instrumentele analyses uit te voeren van chemische verbindingen in oplossing. Na het succesvol doorlopen van dit practicum kunnen de studenten:
 
-    werken met de verschillende toestellen (chromatografie, spectroscopie)
-    de  kwantitatieve resultaten interpreteren
-    de resultaten samenvatten in een rapport (inclusief hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid inschatten en statistisch verwerken)
-    in groep werken
-    goede laboratoriumpraktijken toepassen 

Om dit vak te volgen, wordt verwacht dat de student beschikt over kennis van organische en anorganische chemie .


Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
X0D05B : Projectwerk bio-ingenieurswetenschappen
X0C51C : Practicum: synthese en karakterisatie

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
X0F23A : Instrumentele analytische chemie

Onderwijsleeractiviteiten

3.2 sp. Instrumentele analytische chemie: hoorcollege met geïntegreerde oefeningen (B-KUL-X0F72a)

3.2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC BioChem KULAK

 

Deel 1: Staalname en staalvoorbereiding

Deel 2: Chromatografie

 

- Principe van chromatografie

- Kolomtheorie

- Gaschromatografie: basisprincipe en specifieke eigenschappen, theoretische beschouwingen, mobiele fase, injectoren, detectoren, stationaire fasen, kwalitatieve en kwantitatieve analyse

- HPLC: basisprincipe en specifieke eigenschappen, theoretische beschouwingen, injectoren, detectoren, stationaire en mobiele fase

Deel 3: Spectroscopische methoden

  • Basisprincipes
  • Instrumentatie
  • Moleculaire absorptie
  • Fluorescentie
  • Atomaire spectroscopie

Deel 4: Instrumentele elektrochemische methoden

Slides beschikbaar via Toledo

Aanbevolen handboeken

Interactief hoorcollege met geïntegreerde oefeningen

0.8 sp. Instrumentele analytische chemie: practicum (B-KUL-X0F73a)

0.8 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum10 urenEerste semester
POC BioChem KULAK

- Bepaling van het vetzuurprofiel van margarine (GC-FID)

- Bepaling van de carotenoïdensamenstelling in microalgen (HPLC-DAD)

- Bepaling van polyfenolen in wijn (spectrofotometrie)

Er wordt aandacht besteed aan goede laboratoriumpraktijken (GLP) en methodevalidatie (optreden van interferenties, detectielimiet, nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, interne en externe standaarden). 

Studenten worden verwacht voor elk practicum een risico-analyse te maken, voorbereidende vragen te beantwoorden en een verslag te maken

-    handleiding ter beschikking gesteld door de docent

Laboratoriumsessie

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Instrumentele analytische chemie (B-KUL-X2F08a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk, Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine


De evaluatie van het opleidingsonderdeel 'Instrumentele Analytische Chemie' bestaat uit 2 delen:

Evaluatie van het hoorcollege en geïntegreerde oefeningen door middel van een eindexamen (16 punten).

Permanente evaluatie van het practicum (4 punten)

 

Wie minder dan de helft behaald op één van de onderdelen (eindexamen, practica) kan maximaal een eindscore van 9/20 behalen voor het totale OPO. 

Bij (i) niet-deelname, (ii) onwettige afwezigheid of (iii) wettige afwezigheid zonder naar behoren uitvoeren van een vervangende opdracht aan een OPO onderdeel met permanente evaluatie (practicum/presentatie/opdracht/excursie), kan er niet deelgenomen worden aan het examen en leidt dit bijgevolg tot een NA (“niet afgelegd”) als examenresultaat (conform het examenreglement). Studenten dienen een wettige afwezigheid (ziekte, overlijden naaste familie) aan de ombuds te melden VOOR de start van het OPO onderdeel met permanente evaluatie. Studenten kunnen een wettige afwezigheid onder andere staven met een medisch attest, op voorwaarde dat het attest niet later dan de dag van de te staven afwezigheid door een arts is uitgeschreven, en op voorwaarde dat de student het zo snel mogelijk en zonder overmacht zeker binnen de drie werkdagen aan de ombuds bezorgt. Het attest specificeert dat de betrokkene niet in staat was deel te nemen aan het OPO onderdeel met permanente evaluatie.

De volgende medische attesten worden niet aanvaard:

een onvolledig ingevuld attest of een attest dat tegenstrijdigheden bevat;

een dixitattest (attest dat enkel gebaseerd is op de verklaring van de patiënt);

een post factum attest (attest dat wordt uitgeschreven na afloop van de ziekte of nadat de medische gevolgen van een ongeluk niet meer vastgesteld kunnen worden).​

Naast het bezorgen van de wettiging dient de student zelf te informeren naar een inhaalmoment of vervangende opdracht bij de professor en/of assistent van het desbetreffende OLA.

- Bij een eventuele herkansing in het volgende academiejaar kan de practicumscore overgedragen worden, na expliciete vraag (per email) van de student aan de docent en indien de reeds behaalde score minstens 60% was. Een student kan de practica ook herhalen. Dan dienen alle practica herhaald te worden en gelden enkel de laatst verworven punten. Ook hiertoe verwachten wij een expliciete vraag (per email) aan de docent.

Voor de practica is er geen tweede zittijd mogelijk. Het resultaat behaald in eerste zittijd voor dit onderdeel wordt behouden.