Fysiologie van dieren (B-KUL-X0D17B)

6 studiepuntenNederlands31 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
Moons Lieve (coördinator) |  De Groef Lies |  Farrow Karl |  Moons Lieve
POC BioChem KULAK

Deze cursus laat de student zich verdiepen in de organismale, cellulaire en moleculaire mechanismen waarmee essentiële levensfuncties zoals de circulatie, de ademhaling, de vertering en de excretie zich voltrekken in het dier. In eerste instantie verkrijgt de student inzicht in het werkingsmechanisme en de functie van processen ter hoogte van de cel. De kennis van de cellulaire fysiologische processen is een vereiste voor het begrijpen van het functioneren van organen en de stelsels waaroe deze behoren. Door een vergelijkende aanpak leert de student hoe deze systemen geëvolueerd zijn en hoe de fysiologie van een dier is aangepast aan het milieu waarin het leeft. De student verwerft inzicht in de neurale en hormonale controlesystemen die de werking van de verschillende stelsels op elkaar afstellen en het dier toelaten adequaat te reageren op stimuli vanuit de omgeving.

Naast het bijbrengen van diepgaande kennis en inzicht in de cel- en dierfysiologie en mogelijke toepassingen in verwante vakgebieden, stelt het OPO zich tot algemeen doel de zelfwerkzaamheid en kritische geest van de student te stimuleren. Van de student wordt verwacht dat hij/zij onder begeleiding - zelfstandig of in groepsverband - de leerstof verwerkt en kan toepassen op actuele thema’s en probleemstellingen.

De cursus bouwt verder op de basiskennis van de dierlijke orgaanstelsels, zoals ondermeer aangereikt in het OPO Dierkundige biologie (B-KUL-X0A83C). Tevens is een grondige kennis van celbiologie en biochemie vereist, zoals aangereikt in de OPO's Celbiologie (B-KUL-X9X08B) en Biochemie (B-KUL-X0A97C). Kennis van een vakspecifiek vocabularium en algemene biologische basisbeginselen zijn dus noodzakelijk.


Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
G0L67A : Geïntegreerd practicum: moleculaire technieken in functioneel onderzoek

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
G0N21D : Fysiologie van dieren: van cel tot organisme
X0D17A : Fysiologie van dieren (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Fysiologie van dieren (B-KUL-X0D17a)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College31 urenEerste semester
POC BioChem KULAK

In een inleidend hoofdstuk wordt besproken hoe fysiologische controlesystemen werken en hoe ze ervoor zorgen dat het lichaam steeds in een soort van evenwichtstoestand verkeert (homeostase), bvb. Hoe zorgt het lichaam ervoor dat alle cellen steeds van voldoende zuurstof worden voorzien, zelfs al beweegt het dier zich in een zuurstofarm milieu?

Een volgend hoofdstuk levert inzicht in celfysiologische processen als brug tussen moleculaire biologie en systeemfysiologie, en behandelt ondermeer fundamentele fysicochemische concepten in cellen, ionenkanalen en exciteerbare membranen, transport van water en opgeloste stoffen en de moleculaire motoren voor spiercontractie.

In hoofdstuk 3 wordt de cruciale rol van het (autonoom) zenuwstelsel en het hormonaal stelsel benadrukt. De integratie van fysiologische processen door deze beide stelsels loopt als een rode draad doorheen de verdere cursus.

In de volgende hoofdstukken wordt meer in detail gekeken naar de fysiologie van de circulatie, ademhaling, vertering en excretie. We gaan na hoe al deze belangrijke functies vervuld worden, van het organismaal niveau (bvb. Hoe is het spijsverteringsstelsel van een kameel uitgerust om plantenmateriaal te verteren?) tot op cellulair en moleculair niveau (bvb. Welke enzymatische reacties treden op in de kamelenmaag om cellulose af te breken?) en we bekijken hoe de werking van de stelsels aangepast wordt aan de noden van het dier (bvb. Hoe reageren het cardiovasculair stelsel en het ademhalingsstelsel wanneer een zeehond onder water duikt?). Regelmatig wordt verwezen naar pathologische situaties waarin de nomale werking van een stelsel verstoord is en welke gevolgen dit voor het dier kan hebben. Door de fysiologische processen te vergelijken bij verschillende diergroepen proberen we algemeen geldende principes af te leiden, evolutielijnen uit te tekenen en specifieke adaptaties aan het milieu te onderscheiden.

Engelstalig boek: Medical physiology (eds W.F. Boron, E.L. Boulpaep)
Nederlandstalige cursus: Fysiologie van Dieren (eds Lieve Moons, Lies De Groef, Sylvia Grommen)

Pdf files van de powerpoint presentaties (via Toledo)

Engelstalige wetenschappelijke artikels

 

De cursus wordt in het Nederlands gegeven, maar Prof. Dr. Karl Farrow (verbonden aan het departement Biologie en NERF) komt als gastdocent enkele lessen over celfysiologie doceren in het Engels.

Blended onderwijs - Casusgebaseerd college - Hoorcollege

Tijdens de hoorcolleges worden de belangrijkste theoretische concepten uitgelegd en toegelicht welke leerstof de studenten zelf nog verder dienen te verwerken. Tijdens de werkzittingen worden er vervolgens wetenschappelijke casussen, oefeningen en praktijkvoorbeelden besproken om deze theorie toe te passen en verder uit te diepen. Studenten werken hiervoor in groepjes. Hoorcolleges en werkzittingen zullen georganiseerd worden via video conferencing, in parallel met hetzelfde OPO op campus Leuven.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Fysiologie van dieren (B-KUL-X2D17b)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Rekenmachine


Het examen bestaat uit 4 onderdelen: (i) open vragen die naar kennis van de theorie en inzicht peilen; (ii) verklaring van biologische termen (definities); (iii) een oefening over celfysiologie; en (iv) een wetenschappelijke casus. De vragen bestrijken de hele cursus. De student slaagt indien de gewogen eindscore (optelling deelscores) minstens 10/20 bedraagt.