Ecologie (B-KUL-X0B08A)

5 studiepuntenNederlands46 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontract
Decaestecker Ellen (coördinator) |  Decaestecker Ellen |  Muylaert Koenraad |  Sinnesael Arne (medewerker)
POC BioChem KULAK

De doelstelling van dit vak is om een basis te leggen in het ecologisch denken van de student. 
De student verwerft inzicht  in de samenhang tussen organismen en hun milieu.
Naast abiotische factoren komen ook biotische interacties aan bod. 
De student verwerft kennis over de belangrijkste concepten die in de ecologie worden gebruikt. 

Algemene voorkennis van biologie (cf. algemene dierkundige en algemeen plantkundige biologie), voorkennis van scheikunde en fysica.


Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
X0D05B : Projectwerk bio-ingenieurswetenschappen
I0V74B : Landschapsanalyse

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
I0N15B : Ecologie

Onderwijsleeractiviteiten

3.5 sp. Ecologie (B-KUL-X0B08a)

3.5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College28 urenTweede semester
POC BioChem KULAK

De cursus bestaat uit verschillende delen. Eerst wordt er een inleiding in de ecologie en evolutie gegeven, dan wordt er toegespitst op de condities en bronnen die noodzakelijk zijn voor levende organismen; vervolgens wordt ingegaan op de individuele, populatie, gemeenschaps- en ecosysteemecologie. De cursus eindigt met toepassingen van ecologie.


Volgende aspecten worden besproken: diversiteit en ecologische functies van hoofdgroepen; Auto-ecologie (bv. relaties van organismen met abiotische factoren); Synecologie (het karakteriseren van levensgemeenschappen en de factoren die ze beïnvloeden); de rol van de mens in beheerde ecosystemen (bos- en landbouw) en de rol van ecologie in de toekomst. Er wordt ook aandacht besteed aan biotische interacties (concurrentie, mutualisme predator-prooi, gastheer-parasiet relaties en hun effecten). Deze biotische interacties worden (samen met abiotische) verder ingepast in een dynamische benadering van gemeenschappen en ecosystemen. Aspecten van "global change" worden aangeraakt.
De cursus bevat ook een aantal discussiesessies omtrent prangende concepten in de ecologie die een sterk maatschappelijk karakter dragen. Deze omvatten een presentatie, gevolgd door een vragensessie. Hierbij wordt een 'peer evaluation' systeem toegepast voor de beoordeling. Deze discussiesessies worden verder geïntegreerd in het OPO wetenschapscommunicatie. Dit wordt verder gestimuleerd door een gastles waarin een docent een specifiek thema aanhaalt vanuit zijn of haar onderzoeksveld (ecotoxicologie, parasitisme, …).

'Essentials of Ecology', 3rd edition; auteurs: C.R. Townsend, M. Begon & J.L. Harper.

1.5 sp. Ecologie: practica 1 (B-KUL-X0B09a)

1.5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum18 urenTweede semester
POC BioChem KULAK

De practica bestaan uit:

-Sessie Statistiek & Wetenschappelijk schrijven

-Sessie Ecologisch modelleren

-Twee practica rond allelopathie: uitvoeren van een laboratoriumexperiment, waarbij verschillende omgevingsinvloeden op invertebraten onderzocht worden, wat over een week loopt. Er wordt aandacht besteed aan hoe een experimentele design het best wordt uitgevoerd en vervolgens geanalyseerd.

-Practicum Functionele Respons: theoretisch experiment.

-Practicum Aquatische en Terrestrische Ecologie i.s.m. Provinciedomein De Gavers. Effect onderzoeken van omgevingsindicatoren op biotopen en hun biodiversiteit.

In al deze sessies is het de bedoeling is om uitgaande van eigen observaties of beschreven waarnemingen een hypothese of model te destilleren rond een ecologische vraagstelling. Hier wordt statistiek geïntegreerd in de biologie.

Daarnaast is er een excursie naar het bedrijf Hellowater dat duurzame technieken gebruikt om afvalwater te zuiveren. 


 

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Ecologie (B-KUL-X2B08a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Verslag, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen


Dit opleidingsonderdeel bestaat uit hoorcolleges, werkzitting & discussies, practica en excursies. Deelname aan de discussie in de theorielessen is verplicht. Practica en excursies zijn verplicht en van enkele practica en excursies wordt er verwacht dat er verslagen geschreven worden. Dit is een essentieel onderdeel van de cursus. 

De evaluatie voor dit OPO is als volgt: examen hoorcolleges: 15pt, werkzitting & discussies: 2pt, practica & excursies: 3 pt. Het examen tijdens de examenperiode bestaat uit open vragen. Het  examen is gesloten boek. Een grondige kennis van de hoofdlijnen in de cursus is vereist om 50% van de 70% te behalen. De overige 20% kan behaald worden via kennis van details in de cursus. De practica worden permanent geëvalueerd op basis van medewerking tijdens contactmomenten, vaardigheidstoetsen en een verslag. Geslaagd zijn voor elk van de drie onderdelen is een voorwaarde om te slagen.  

Bij (i) niet-deelname, (ii) onwettige afwezigheid of (iii) wettige afwezigheid zonder naar behoren uitvoeren van een vervangende opdracht aan een OPO onderdeel met permanente evaluatie (practicum/presentatie/opdracht/excursie), kan er niet deelgenomen worden aan het examen en leidt dit bijgevolg tot een NA (“niet afgelegd”) als examenresultaat (conform het examenreglement). Studenten kunnen een wettige afwezigheid onder andere staven met een medisch attest, op voorwaarde dat het attest niet later dan de dag van de te staven afwezigheid door een arts is uitgeschreven, en op voorwaarde dat de student het zo snel mogelijk en zonder overmacht zeker binnen de drie werkdagen aan de ombuds bezorgt. Het attest specificeert dat de betrokkene niet in staat was deel te nemen aan het OPO onderdeel met permanente evaluatie.

De volgende medische attesten worden niet aanvaard:

·        een onvolledig ingevuld attest of een attest dat tegenstrijdigheden bevat;

·        een dixitattest (attest dat enkel gebaseerd is op de verklaring van de patiënt);

·        een post factum attest (attest dat wordt uitgeschreven na afloop van de ziekte of nadat de medische gevolgen van een ongeluk niet meer vastgesteld kunnen worden).​

Naast het bezorgen van de wettiging dient de student zelf te informeren naar een inhaalmoment of vervangende opdracht bij de professor en/of assistent van het desbetreffende OLA.

Enkel voor het theoretische gedeelte is een herkansing mogelijk. Voor de practica/presentatie/excursie (of eventuele vervangende opdrachten) is er geen tweede zittijd mogelijk. Het resultaat behaald in eerste zittijd voor dit onderdeel wordt behouden.