Geschiedenis van de Duitse literatuur I (van de middeleeuwen tot het realisme) (B-KUL-V0AB2A)

6 studiepuntenDuits39 urenTweede semester
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar ingericht, maar niet volgend jaar.
POC Taal- en letterkunde

Het opleidingdsonderdeel “Geschiedenis van de Duitse literatuur 1” heeft als doel kennis op te bouwen over de Duitstalige literatuur vanaf de vroege middeleeuwen tot in de eerste helft van de negentiende eeuw, d.w.z. tot de periode waarin de realistische roman ontstond, die vandaag nog steeds bekend is. De tijdsruimte die aan bod komt is bijzonder lang. We beginnen dit overzicht vanaf het einde van het West-Romeinse Rijk in de vijfde eeuw en bespreken vervolgens de Hoge Middeleeuwen, de periode van het Humanisme en de Reformatie, de barokperiode (en specifiek voor Duitsland de Dertigjarige Oorlog), de Verlichting en tenslotte de burgerlijke emancipatie na de Franse Revolutie. De context waarin literatuur onstond, kende grote politieke, sociale en religieuze verschillen en ook de vorm en betekenis van literatuur veranderden grondig in de loop van deze meer dan duizend jaar (!). Door middel van een selectie van belangrijke teksten uit deze verschillende tijdperken wordt aangetoond hoe literatuur  werd geproduceerd en functioneerde, en ook welke invloed en betekenis bepaalde teksten tot ver na hun ontstaansperiode hadden (of niet).

Minimum A1

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
F0AB2A : Geschiedenis van de Duitse literatuur I (van de middeleeuwen tot het realisme)

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Geschiedenis van de Duitse literatuur I (van de middeleeuwen tot het realisme) (B-KUL-V0AB2a)

6 studiepuntenDuitsWerkvorm: College39 urenTweede semester
POC Taal- en letterkunde

De literatuurgeschiedenis is chronologisch gestructureerd en opgebouwd rond specifieke periodes. Als leidraad wordt daarbij het handboek Deutsche Literaturgeschichte. Von den Anfängen bis zur Gegenwart (uitg. Wolfgang Beutin) gebruikt, dat in verschillende hoofdstukken de opeenvolgende historische periodes en literaturen uitgebreid beschrijft. De stof van de lessen is gebaseerd op dit boek, waaruit we telkens bepaalde zwaartepunten – historische context en literaire tekst  - selecteren en toegelichten. Naast historische informatie worden ook de literaire teksten bestudeerd om hun eigenheid qua vorm, taal, en betekenis te begrijpen. Deel van het corpus zijn o.a. de Gothische heldenverhalen (het zogenaamde “Hildebrandlied” en de “Nibelungen”), de hoofse literatuur (“Parcival”), Martin Luthers bijbelvertaling en haar enorme impact, het verhaal van “Doktor Faust” tot en met Johann Wolfgang Goethe. De studenten verwerven historische, literaire en talige kennis en leren ook omgaan met wetenschappelijke literatuur d.m.v. het handboek.

Deutsche Literaturgeschichte. Von den Anfängen bis zur Gegenwart. ed. Wolfgang Beutin et al. Verlag J.B.Metzler: Stuttgart-Weimar 2013 (8. Auflage)

- Een reader met literaire teksten

- powerpoint presentaties uit de lessen

 

Overzichtscollege en analyse van historische literaire teksten. De studenten wordt gevraagd bepaalde teksten voor te bereiden. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geschiedenis van de Duitse literatuur I (van de middeleeuwen tot het realisme) (B-KUL-V2AB2a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Leermateriaal : Geen


Het eamen is een mondeling examen waarin gepeild wordt naar de historisch-liteaire kennis van de stof die gedoceerd werd.