Katalyse (B-KUL-I0O07A)

5 studiepuntenNederlands52 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontract
POC Bio-ingenieurswetenschappen

Hoorcollege

Er bestaan drie vormen van katalyse, afhankelijk van de aard van de katalysator die ofwel voorkomt als een vaste stof (heterogene katalyse), als een opgeloste verbinding (homogene katalyse) of als een enzyme (biokatalyse). In dit opleidingsonderdeel worden katalytische processen uitgelegd op verschillende lengteschalen, gaande vanaf de moleculaire aspecten van de werking van een individuele actieve plaats tot de integratie in een industriële reactor.

Na het doorlopen van dit opleidingsonderdeel wordt van de studenten verwacht dat ze de volgende vaardigheden bezitten:
- De studenten kunnen de moleculaire werking uitleggen van katalytisch actieve plaatsen in de drie soorten katalysatoren (oppervlaktes en sites, transitiemetaal centra en cycli, actieve pockets in enzymes)
- De studenten kunnen de specificiteit van de reactiekinetiek uitleggen in de drie vormen van katalyse.
- De studenten kunnen de voordelen en beperkingen aangeven van de verschillende soorten katalyse en kunnen ook de uitdagingen aangeven voor de toekomst.
- De studenten kunnen het optreden van limitaties in massa- en warmtetransport van een katalytisch proces evalueren.
- De studenten kunnen de verschillende soorten reactoren uit de industriële praktijk onderscheiden afhankelijk van de toepassing.


Practicum

Het practicum moet de student toelaten een experimentele en kwantitatieve ervaring met katalytische chemie op te doen in het laboratorium en oefenzittingen.

- Oefenzittingen over katalyse-kinetiek
- presentatie van een  industriele katalyse casus in groep
- De studenten kunnen relevante katalytische grootheden (activiteit, selectiviteit, contacttijden, activatie-energie, kinetiek,...) bepalen aan de hand van in team opgemeten experimentele gegevens.
- In een excursie naar chemische bedrijven en katalysatorfabrikanten wordt kennis gemaakt met de industriële realiteit.

Van de student wordt een degelijke basiskennis anorganische, organische en analytische chemie, biochemie, algemene fysica en thermodynamica verwacht, en interesse voor industriële katalytische processen.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


( SOEPEL (I0O23B) OF ( SOEPEL (X9X03A) OF SOEPEL ( X0E39A ))) EN ( SOEPEL( I0N26C ) OF ( SOEPEL (X0C33A) OF SOEPEL (X0C33C) OF SOEPEL ( X0E41A )))

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
I0O23B : Organische chemie
X9X03A : Bio-organische chemie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
X0E39A : Bio-organische chemie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
I0N26C : Anorganische chemie
X0C33A : Grondslagen van de chemie
X0C33C : Grondslagen van de chemie
X0E41A : Grondslagen van de chemie

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Katalyse: hoorcollege (B-KUL-I0O07a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenTweede semester
POC Bio-ingenieurswetenschappen

Het hoorcollege bestaat uit een inleiding en vier grote delen: heterogene katalyse, homogenen katalyse, biokatalyse en industriële casussen.  Bij de selectie van praktische voorbeelden ligt de nadruk op processen die de concepten “groene” chemie en duurzaamheid maximaal integreren.

In de inleiding wordt de technologische en maatschappelijke impact en de historische ontwikkeling van de katalyse geschetst.

Het deel heterogene katalyse is toegespitst op katalyse in holtes met moleculaire dimensies en katalyse aan oppervlakken. De studie begint met het verwerven van inzicht in de elementaire stappen van het katalytisch proces. In microkinetica wordt de katalytische actie uitgelegd op het niveau van een individuele site. Op een niveau hoger wordt massa- en warmtetransfer op niveau van 1 korrel en een katalytisch bed ingebracht. Procestechnische aspecten zoals diffusie, materietransport, kinetiek, corrosie en scheiding worden in deze context geïntroduceerd. Vervolvens wordt de synthese van heterogene vaste stof katalysatoren besproken. Vervolgens worden zeolieten uitvoerig besproken. Dit deel eindigt met een overzicht van deactivatie mechanismen bij heterogene katalysatoren.

Het deel homogene katalyse is toegespitst op algemene aspecten van katalyse met opgeloste transitiemetaalcomplexen. Inzicht in dit soort katalyse vergt een goede kennis van de coördinatieve binding, ligand invloeden en elementaire stappen. De concepten worden geïllustreerd met praktijkvoorbeelden, gaande van C-C koppeling (suzuki), hydroformylatie, (selectieve) hydrogenatie tot polymerizatie. 

Het deel biokatalyse gaat uitvoerig in op de werking van enzymes aan de hand van relevante voorbeelden, voornamelijk uit de industriële farmaceutische productie. De kinetiek van enzyme-katalyse en de soorten inhibitie worden uitvoerig besproken en gemodelleerd (michaelis-menten). Het immobiliseren van enzymes en de aanpak voor een praktische realisatie van een biokatalytisch proces wordt uitgelegd. De voorbeelden hebben tot doel de belangrijkste industriële realisaties in dit domein te beschrijven.

Het laatste deel industriële casussen focust zich op relevante grootschalige voorbeeldprocessen waar katalyse cruciaal is. De studenten presenteren later zelf ook casussen.

PowerPointpresentaties zijn beschikbaar via Toledo
Eigen notities
 

Interactief hoorcollege met vragenmoment.

1 sp. Katalyse: practicum (B-KUL-I0O08a)

1 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum26 urenTweede semester
POC Bio-ingenieurswetenschappen

a. De oefenzittingen maken de student vertrouwd met de kwantitatieve benadering van de theoretische concepten: 3 to 4 sessies met oefeningen over micro-, macro en enzyme kinetiek.

b. In de oefenzittingen wordt een groepswerk gepresenteerd: de casus. Een groep van een (2) drie-viertal studenten brengt een katalytische casus in een integrerende manier (reactor, katalysator, process, duurzaamheid, toepassing van het prodcuct,...) in een presentatie van 20 minuten met 10 minuten vragen/groepsdiscussie.

c. Het practicum maakt de student vertrouwd met de concepten van de katalyse. Typische experimenten worden opgezet door een team van een drietal studenten met het doel de belangrijke toepassingsdomeinen experimenteel te benaderen. Voorbeelden van mogelijke onderwerpen zijn: een heterogeen gekatalyseerde reactie met een vaste katalysator; bv fotokatalytisch; een typische homogeen gekatalyseerde reactie; synthese van een chiraal zuiver molecule uit een prochiraal substraat. Het team krijgt een reactor en analytische opstelling ter beschikking uit de aanwezige infrastructuur. Deze reactie wordt dan uitgevoerd en reactieparameters zoals snelheid, selectiviteit en opbrengst (rendement) worden bepaald.

d. Verder is er nog een excursie naar een chemisch bedrijf en/of katalysator fabricant waar de student kennis maakt met de industriële realiteit.

De studenten ontvangen een document met de omschrijving van de opdrachten, oefeningen, casus opdracht en literatuur en details over de in het laboratorium uit te voeren reactie.

a. oefenzittingen: klassikaal met tussentijdse ondersteuning aan bord en altijd kans tot stellen van vragen.

b. Voorbeeld casussen worden in de les gegeven zodat de student weet wat er ongeveer verwacht wordt. De casus presentatie voor de klas duurt 20 minuten (groepjes van 3 (2-4)) per groep.  

c. labowerk

- Inleidende sessie met toelichting van de opdracht met aandacht voor de VGM-aspecten en plannen van de experimenten in teamverband

- Uitvoeren van experimenten in het laboratorium en verzamelen van gegevens

- Uitvoeren van de berekeningen en opstellen van het verslag

- Finale versie van het verslag inleveren

- Feedback ontvangen

d. excursie met de bus: ganse dag.

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Katalyse (B-KUL-I2O07a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Geen


De evaluatie van het opleidingsonderdeel ‘Katalyse’ bestaat uit:
 

EXAMEN:

(a) Een mondeling, gesloten boek examen met schriftelijke voorbereiding tijdens de examenperiode.

(b) Permanente evaluatie van zowel i) labo-practicum en ii) de presentatie van de casus (beide zijn een groepswerk) op basis van i) voorbereiding en uitvoering van de proeven en het verslag, en ii) de presentatie en slides.

Gedeelte (a) staat op 75%, gedeelte (b) op 25% van de punten.

- Deelname aan het labo-practicum, het groepswerk en de excursie en het uitvoeren van de bijhorende opdrachten is verplicht. Studenten die ongewettigd afwezig zijn, worden uitgesloten voor het examen. Het opleidingsonderdeel wordt dan als "niet-afgelegd" (NA) beschouwd. 

De 2de zit (herkansing) omvat dezelfde evaluatiemethoden als de 1ste zit.


Voor het practicum, casus en excursies wordt geen tweede examenkans georganiseerd. De quotering uit de eerste zittijd wordt behouden.

Studenten die niet deelnamen aan practicum, het groepswerk en de excursie in de eerste zittijd worden uitgesloten van de tweede examenkans voor het volledige OPO.