Externe audit (A) (B-KUL-HZH21A)

Doelstellingen
Dit opleidingsonderdeel evalueert de volgende leerresultaten:
De student
1.1 Analyseert accounting-gerelateerde operationele problemen en vragen rekening houdend met de specifieke bedrijfscontext.
2.1 Analyseert accounting-gerelateerde problemen en vragen rekening houdend met de betrokken stakeholders (managers, aandeelhouders, schuldeisers, regelgevers, enz.) en relevante omgevingsfactoren.
2.3 Formuleert op basis van kennis en inzicht in de relevante regelgeving een juridisch sluitende oplossing voor accounting-gerelateerde problemen en vragen, en houdt bij deze formulering rekening met de betrokken stakeholders en relevante omgevingsfactoren.
3.2 Reflecteert als externe partij kritisch over de huidige processen m.b.t. interne en externe financiële rapportering en formuleert voorstellen ter verbetering, en houdt bij deze formulering rekening met de specifieke bedrijfscontext en de integratie van de verschillende processen.
4.1 Volgt maatschappelijke, internationale en organisatorische ontwikkelingen op en neemt een onderbouwd standpunt in over de relevantie van deze ontwikkelingen voor het beleid inzake interne en externe financiële rapportering binnen de organisatie.
4.2 Reflecteert kritisch over de wijze waarop relevante maatschappelijke, internationale en organisatorische ontwikkelingen vertaald kunnen worden naar het beleid inzake interne en externe financiële rapportering binnen de organisatie, rekening houdend met de geldende regelgeving en de specifieke bedrijfscontext.
7.1 Stelt zich diplomatisch en integer op en kan via onderhandeling en bemiddeling komen tot een consensus die rekening houdt met de belangen van de verschillende betrokkenen.
7.2 Bespreekt de sociale, ethische en duurzaamheidsaspecten van bedrijfsvoering, analyseert een beleid op basis van deze aspecten en formuleert suggesties ter bijsturing.
7.5 Bezit een kritische ingesteldheid en durft zichzelf en zijn omgeving in vraag te stellen.
10.1 Houdt zijn/haar kennis omtrent accounting-gerelateerde thema's up to date, en dit zowel op basis van praktijkgerichte, beleidsgerichte, juridische als wetenschappelijke bronnen.
10.2 Integreert praktijkgerichte, beleidsgerichte, juridische en wetenschappelijke informatie over specifieke accounting-gerelateerde thema's, en neemt een onderbouwd standpunt in over de relevantie van het specifieke thema voor de organisatie.
10.3 Reflecteert kritisch over de wijze waarop belangrijke evoluties en innovaties in interne en externe financiële rapportering vertaald kunnen worden naar het beleid in de organisatie, rekening houdend met de geldende regelgeving en de specifieke bedrijfscontext.
11.1 Is zich ervan bewust terecht te komen in een snel evoluerende kennissamenleving en ziet op basis daarvan de noodzaak van het onderhouden en verbeteren van de verworven kennis, vaardigheden en competenties in het vakgebied en het verwerven van nieuwe kennis, vaardigheden en competenties in.
Begintermen
a. De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
Om dit (opleidingsonder)deel in optimale omstandigheden aan te vatten, is het aangewezen dat de student de kennis, vaardigheden en attitudes, aangeleerd in de volgende (delen van) opleidingsonderdelen van de opleiding, actief kan inzetten.
Analyse van de jaarrekening; Algemeen boekhouden; Vennootschapsboekhouden.
b. De docent(en) wens(t)(en) ook de aandacht te vestigen op het belang van de volgende aanvangscompetenties:
Vennootschapsbelasting en BTW
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
HMH03F : Externe audit (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de handelswetenschappen (dag + avond, programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Brussel) (Specialisatie accountancy en audit (avond)) 60 sp.
- Master in de handelswetenschappen (programma voor studenten gestart in 2024-2025 of later) (Brussel) (Specialisatie accountancy en audit (avond)) 60 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Externe audit (A) (B-KUL-HZH21a)



Inhoud
Inleiding
Beroepsorganisatie en reglementering, ontstaan en evolutie van het beroep.
Externe controle: audit risico, materialiteit, controleplan, administratieve organisatie & externe controle, controleobjectieven, controleprocedures (substantieve audittesten versus interne controletesten)
Het onderzoek van de interne controlestructuur (wat is de rol van auditcomité, wat zijn de inherente beperkingen inzake interne controle, hoe kunnen we een inzicht verwerven in de interne controlesystemen, wat is de invloed van elektronische gegevensverwerking op de evaluatie van de interne controle,...);
Gedetailleerde aspecten (belangrijkste risico's, interne controleaspecten en substantieve auditprocedures) voor de volgende cycli : (i) aankopen van grond- en hulpstoffen, handelsgoederen en diensten & diverse goederen, (ii) personeelskosten, (iii) voorraden, (iv) investeringen en financiering;
Verslaggeving van de commissaris aan de algemene vergadering en de ondernemingsraad
ISA
Auditrisico's rond creatief boekhouden
Andere auditprocedures (going concern, representatiebrief, gebeurtenissen na jaareinde, ISA 240 (fraude),…)
Studiemateriaal
https://webapps.odisee.be/Ancor/SSM/Pages/BekijkSSM.aspx?OID=24398
Toelichting werkvorm
Hoorcolleges: Normen, wetgeving, aanbevelingen worden toegelicht op basis van praktische voorbeelden;
Controleprocedures worden toegelicht op basis van praktische cases.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Externe audit (A) (B-KUL-H75130)
Toelichting
Evaluatiekenmerken
Schriftelijk examen met mondelinge toelichting.
Bepaling eindresultaat
Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent(en), zoals meegedeeld via Toledo en in de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.
Tweede examenkans
De evaluatiekenmerken en bepaling eindresultaat van de tweede examenkans zijn identiek aan die van de eerste examenkans zoals hierboven beschreven.