Vennootschappen en financieel recht (B-KUL-HNV02A)

Doelstellingen
Leerdoelen
1. Inzicht geven in het wettelijk kader en het praktisch verloop van de verschillende effectenverrichtingen Beheersingsniveau 2
2. Schetsen van de juridische en financiële kenmerken van een aantal beleggingsinstrumenten (die buiten het Wetboek van Vennootschappen in afzonderlijke wetten geregeld worden) Beheersingsniveau 2
3. Aangeven welke de implicaties zijn voor een grote vennootschap wanneer zij een openbaar beroep doet op het spaarwezen of wanneer zij ter beurze wordt genoteerd Beheersingsniveau 2
4. De deelnemers vertrouwd maken met de "financiële terminologie", zodat zij de beurspagina's van een dagblad kunnen lezen. Beheersingsniveau 2
5. De student vertrouwd maken met de juridische organisatie, regelgeving en courant gebruikte instrumenten van de Belgische en internationale financiële markten Beheersingsniveau 2
Kerndoelen en leerresultaten
Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot volgende leerresultaten (van de opleiding):
- De student kan zijn standpunt naar vakgenoten communiceren in het Nederlands.
- De student beheerst de voor het vennootschapsleven relevante beginselen en bepalingen van andere juridische deelgebieden en kan tevens vennootschapsrechtelijke problemen interdisciplinair, en zo nodig rechtsvergelijkend, situeren.
Begintermen
De algemene toelatingsvoorwaarden en de dwingende volgtijdelijkheid zijn beschreven in de onderwijs- en examenregeling.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
4 sp. Vennootschappen en financieel recht (B-KUL-HNV02a)



Inhoud
A. Nationaal gedeelte
De Belgische financiële wetgeving met betrekking tot de financiële markten en de verrichtingen met effecten vertoont vaak een complex karakter en is voortdurend in evolutie. Dit college beoogt een inzicht te geven in deze materie.
De werking van de Euronext Brussel (organisatie, deelmarkten en tussenpersonen) komt eerst aan bod, met o.m. opname van effecten in de beursnotering (te volgen procedure). Daarna wordt het wettelijk statuut van de beleggingsondernemingen en van de effectenbanken besproken.
Er wordt vervolgens stil gestaan bij de gefaseerde afschaffing van de effecten aan toonder en bij de vervanging van de effecten aan toonder door gedematerialiseerde effecten.
Het juridisch statuut van enkele belangrijke beleggingsinstrumenten, zoals schatkistcertificaten, lineaire obligaties en thesaurie- en depositobewijzen wordt aansluitend bestudeerd.
Volgen de studie van de bijzondere voorschriften die gelden voor beursgenoteerde en voor publieke vennootschappen; de bespreking van de belangrijkste effectenverrichtingen, met name de openbare uitgifte van effecten en de verkoop van genoteerde effecten
Bij een overname van een beursgenoteerde vennootschap dienen talrijke financieelrechtelijke bepalingen in acht te worden genomen. Ook deze komen aan bod, samen met de verschillende technieken tot machtsverwerving in een beursgenoteerde vennootschap.
Ten slotte wordt aandacht besteed aan de effectisering van schuldvorderingen uit verleende kredieten en aan de invoering van de Positieve Kredietcentrale.
B. Internationaal gedeelte
De cursus beoogt de student inzage te geven in de belangrijkste effecten, instrumenten en technieken zoals gangbaar op de internationale financiële markten. Nieuwe ontwikkelingen in de internationale financiële praktijk worden op de voet gevolgd en krijgen de nodige aandacht in het programma.
Als uitgangspunt wordt stilgestaan bij de oorzaken van de bankencrisis van 2008, de rol hierin van diverse financiële instrumenten en actoren en de gevolgen voor de financiële markten en regelgeving.
De aandacht gaat vervolgens uit naar de belangrijkste internationale schuldeffecten. Naast de klassieke schuldeffecten (euro-obligaties, euronotes, eurocommercial paper enz.), komen ook allerlei vormen van hybride effecten aan bod (achtergestelde en eeuwigdurende effecten, Tier 1 emissies door kredietinstellingen).
Verder wordt een overzicht en een juridische analyse gebracht van afgeleide financiële instrumenten (derivaten) en de recente evoluties op dit vlak in de nasleep van de internationale bankencrisis. Onder leiding van de docent analyseren de studenten de op de markt gebruikelijke contractuele documentatie, en dan vooral de internationale ISDA-standaardovereenkomsten.
Andere thema's die aan bod komen in de loop van het college zijn securities lending en repo-operaties, alsmede internationale bewaarneming en clearing van effecten.
Toelichting werkvorm
De cursus wordt gedoceerd in de vorm van hoorcolleges. Er is ruime plaats voor actieve inbreng van de student. Het relatief klein aantal studenten vergemakkelijkt de interactie tussen studenten en docent.
Bepaalde onderdelen van de lesinhoud zijn zelfstudie.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Vennootschappen en financieel recht (B-KUL-H80019)
Toelichting
Examenperiode mei/jun
Het examen over de behandelde leerstof is schriftelijk en vindt plaats in juni.
Het schriftelijk examen bestaat steeds uit één of meer casussen en/of theoretische vragen waarbij wordt betracht 'levensechte' praktijksituaties zoveel als mogelijk te benaderen. Het gebruik van niet persoonlijk geannoteerde wetboeken is toegelaten. Het schriftelijk examen heeft plaats op de HUB op een weekdag.
Toelichting bij herkansen
idem als eerste zittijd