Economie (B-KUL-HBR26C)

5 studiepuntenNederlands52 urenEerste semester
Van Puyenbroeck Tom (coördinator) |  Van Puyenbroeck Tom |  Ghiotto Simon (medewerker)
OC Bachelor Rechten Campus Brussel

Leerdoelen

De doelstelling is het aanbieden van een algemene initiatie in het economisch denken, eerder dan een voorbereiding op een vervolgcursus. Vertrekpunt is de wenselijkheid om de student te sensibiliseren voor het economisch aspect dat onvermijdelijk verbonden is aan allerlei beslissingen, ook in de juridische sfeer. Hierbij krijgen de belangrijkste economische actoren de nodige aandacht: consumenten, ondernemingen, de overheid en het buitenland. Er zijn twee invalshoeken: een micro-economische en een macro-economische. In de micro-economie staat hierbij de individuele beslissingnemer centraal. In de macro-economie gaat het om beslissingen op het niveau van een staats- of volkshuishouding. (Beheersingsniveau 1)

De student moet in staat zijn een eenvoudige economische redenering te ontwikkelen. Dit impliceert dat men bijvoorbeeld de gevolgen van economische beleidsmaatregelen voor de burgers, belangengroepen en ondernemingen moet kunnen inschatten. Bovendien wil de cursus de student de kans bieden om een groter inzicht te verwerven in de economische actualiteit en deze beter te duiden. Methodisch wordt vooral gewerkt met verbale en grafische benaderingen. Het gebruik van mathematische technieken en formules zal tot een minimum beperkt worden. (Beheersingsniveau 1)
 

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot volgende leerresultaten en kerndoelen:

De student beschikt over een basiskennis en basisinzicht van het Belgische, het Europese en het internationale recht. Hij is vertrouwd met de juridische terminologie, het theoretisch kader en de vakeigen bronnen van het publiek- en privaatrecht.
• De student heeft een grondige kennis van en inzicht in de basisconcepten van het eigen vakdomein.

De student kan helder en correct schriftelijk en mondeling communiceren in het academisch Nederlands en gebruikt hierbij steeds een correct taalregister. Hij kan communiceren met vakgenoten en niet-vakgenoten.
• De student beheerst schriftelijk en mondeling het academisch Nederlands​.
• De student communiceert schriftelijk met vakgenoten aan de hand van diverse teksttypes waaronder de zakelijke brief, conclusies of juridisch advies, annotatie, synthesenota, contract of regelgeving…

Dit vak heeft geen specifieke begintermen. Er wordt wel verwacht dat studenten eenvoudige algebraïsche en grafische analyse vlot kunnen volgen of instuderen.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
C00B8C : Economie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
C00X8D : Economie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
C07X7A : Economie (werkstudenten) (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
HBR23C : Economie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
C00B8D : Economie
C00X8E : Economie
C07X7B : Economie (werkstudenten)

Onderwijsleeractiviteiten

5 sp. Economie (B-KUL-HBR26c)

5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College52 urenEerste semester
OC Bachelor Rechten Campus Brussel

Inhoudelijk bestaat de cursus uit de volgende delen:

1. Inleidende beschouwingen. Wat is economie?
2. De marktwerking
3. Marktevaluatie en -beleid
4. Marktproblemen
5. Bouwstenen van de macro-economische analyse
 

Er worden 26 hoorcolleges van 2 uur voorzien.
De verwijzingen gelden voor het handboek 'Erwin Ooghe en Tom Verbeke (red.), "Economie een inleiding, editie 2023  (Uitgeverij ACCO)

 

Erwin Ooghe en Tom Verbeke (red.), Economie een inleiding, Acco, editie 2023

Daar het hier gaat om een initiatie in een materie die voor de meeste studenten nieuw is, bestaat het onderwijs uit een reeks hoorcolleges. Deze sluiten dicht aan bij het gebruikte handboek, waardoor het niet noodzakelijk is om alles tijdens de lessen systematisch te noteren. 

De tijdens de colleges geprojecteerde slides worden via Toledo geleidelijk ter beschikking gesteld van de studenten. De oefeningen verschijnen eveneens op Toledo. 

Aan de studenten wordt aanbevolen om de economische actualiteit intensief te volgen via de pers en de media.

De studiebegeleiding bestaat uit monitoraten (oefeningensessies) in kleine groepen en mogelijkheid tot individuele begeleiding. Tijdens de monitoraten is uiteraard een actieve medewerking vereist.

De mogelijkheid bestaat om in overleg met de studenten een facultatief proefexamen in te richten

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Economie (B-KUL-H90004)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Rekenmachine


Examenperiode jan/feb:

Schriftelijk eindexamen, gesloten boek en uitsluitend open vragen (geen meerkeuzevragen). Het examen bestaat  uit  theoretisch georiënteerde vragen (uiteenzettingen, economische redeneringen en toelichting bij begrippen, al dan niet met grafische illustratie) en oefeningen (berekeningen).
Het examen wordt gequoteerd op 20 punten. De berekeningen krijgen een gewicht van maximaal 4 punten. Het examen heeft plaats tijdens de normale examenzittijd van het eerste semester. De examentijd bedraagt max. 3 uur.

Een bondig, helder, precies, pertinent en concreet antwoord wordt vereist; wat daaraan niet voldoet wordt negatief gesanctioneerd.