Elasticiteits- en plasticiteitsleer (B-KUL-H0H51A)
Doelstellingen
- De student kent de verschillende begrippen en grootheden uit de continuümmechanica en de verbanden die tussen deze grootheden bestaan.
- De student kan de volledige set van vergelijkingen neerschrijven voor een elastische en een elasto-plastische analyse van een willekeurig lichaam in een twee-of driedimensionale ruimte.
- De student kan een spannings- en vervormingstoestand interpreteren.
- De student kent de technieken voor omvorming van de analytische vergelijkingen naar numerieke simulatietechnieken.
- De student is in staat om zelfstandig een analytische uitwerking te maken van een continuümmechanisch probleem met een elastisch materiaal en een eenvoudige geometrie en randvoorwaarden in een twee- of drie-dimensionale ruimte en met een elasto-plastisch materiaal in een een- of twee-dimensionaal domein.
Begintermen
Basiskennis van sterkteleer.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.
GELIJKTIJDIG(H0M70A ) OF GELIJKTIJDIG(H01C8A ) OF GELIJKTIJDIG(H01C8B) OF GELIJKTIJDIG(X9X17A ) OF GELIJKTIJDIG(X0F54A) OF GELIJKTIJDIG(H08Z8A )
Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
H0M70A : Mechanica
H01C8A : Toegepaste mechanica, deel 2
H01C8B : Toegepaste mechanica 2: dynamica en sterkteleer
X9X17A : Klassieke en toegepaste mechanica
X0F54A : Klassieke en toegepaste mechanica
H08Z8A : Sterkteleer 1
Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
H01H5A : Soil Mechanics
H04P9A : Integrated Project
H05V3A : Vliegtuigconstructies
H0P92A : Nonlinear Structural Mechanics
H0N71A : Grondmechanica
H0N71B : Soil Mechanics
Plaats in het onderwijsaanbod
- Voorbereidingsprogramma: Master in de ingenieurswetenschappen: bouwkunde (Leuven) 60 sp.
- Master in de ingenieurswetenschappen: bouwkunde (programma voor masters industriële wetenschappen - aanverwante richting) (Leuven) 120 sp.
- Bachelor in de ingenieurswetenschappen (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Leuven) (Hoofdrichting bouwkunde) 180 sp.
- Bachelor in de ingenieurswetenschappen (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Leuven) (Nevenrichting bouwkunde) 180 sp.
- Master in de ingenieurswetenschappen: bouwkunde (Leuven) 120 sp.
- Bachelor in de ingenieurswetenschappen (programma voor studenten gestart in 2024-2025 of later) (Leuven) (Afstudeerrichting bouwkunde) 180 sp.
- Bachelor in de ingenieurswetenschappen (programma voor studenten gestart in 2024-2025 of later) (Leuven) (Afstudeerrichting werktuigkunde) 180 sp.
- Master of Civil Engineering (Programme for Engineering Technology Students) (Leuven) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
4.4 sp. Elasticiteits- en plasticiteitsleer: hoorcolleges (B-KUL-H0H51a)
Inhoud
Basisbegrippen en -technieken voor de beschrijving en de analyse van een continuümmechanisch probleem in een elastisch of elasto-plastisch regime. Voor de inhoud van het hoorcollege en de oefeningen wordt verwezen naar de
beschrijving van de onderwijsleeractiviteiten.
De cursus heeft 2 grote delen, die elk zijn onderverdeeld in hoofdstukken:
Deel I : elasticiteit (10 lessen van 2 uur)
- Wiskundige begrippen: basisbegrippen uit de vectorrekening; basisbegrippen uit de tensorrekening; coördinatentransformaties.
- Spanningen: spanningsvector in een 3D continuüm; spanningstensor in een 3D continuüm; spanningstensor in een coördinatentransformatie; hoofdspanningen, hoofrichtingen van de spanningstensor; cirkels van Mohr voor spanningen; deviatorische spanningen; octaëdrische schuifspanning.
- Kinematica en vervormingen: Lagrangiaanse en Euleriaanse beschrijving van de verplaatsing en vervorming; vervormingsgradiënt; fysische betekenis van de vervormingstensor : lengteverandering en hoekverandering; hoofdrekken, hoofdrichtingen van de rektensor; cirkels van Mohr voor vervormingen; compatibiliteitsvoorwaarden.
- Behoudswetten: transporttheorema van Reynolds; behoud van massa; behoud van impuls; behoud van impulsmoment.
- Constitutieve wetten: definities van elastisch materiaal; veralgemeende wet van Hooke; constitutieve wet voor een lineair isotroop elastisch materiaal; constitutieve wet voor hydrostatische en deviatorische spanningscomponenten; fysische betekenis van elastische constanten; constitutieve vergelijkingen in een getransformeerd assenstelsel; materiaalmodellen voor elastische materialen : anisotroop, met één symmetrievlak, orthotroop, transversaal isotroop.
- Formulering van het 2D elasticiteitsprobleem: formulering van alle geldende vergelijkingen; vergelijkingen van Navier; 2D spanningstoestanden in cartesische coördinaten: vlakspanningstoestand, vlakvervormingstoestand, spanningsfunctie van Airy; 2D spanningstoestanden in poolcoördinaten: relatie tussen verplaatsingen en rekcomponenten, spanningsfunctie van Airy.
- Virtuele arbeid: herhaling van virtuele verplaatsingen van starre lichamen; virtuele arbeid in virtuele verplaatsingen voor elastische continua: virtuele arbeid van uitwendige en inwendige krachten, stelling van virtuele arbeid en gelijkwaardigheid met evenwicht; virtuele arbeid in virtuele krachten voor elastische continua: virtuele arbeid van uitwendige en inwendige krachten, stelling van complementaire virtuele arbeid en gelijkwaardigheid met compatibiliteit.
- Potentiële energie en energiemethoden: begrippen van potentiële energie: potentiële energie van uitwendige krachten, elastische energie en potentiaalfuncties van energiedichtheid; stelling van minimum potentiële energie: 1e variatie en evenwicht, 2e variatie en stabiliteit; stelling van stationaire complementaire energie: gelijkwaardigheid met compatibiliteit; toepassing van de energiestellingen.
- Platen: kinematica van dunne vlakke platen onder dwarse belasting, hypothese van Kirchoff; spanningen in dunne vlakke platen; spanningsresultanten in dunne vlakke platen; evenwichtsvergelijkingen: plaatvergelijking en randvoorwaarden; effectieve dwarskracht.
Deel II : plasticiteit (5 lessen van 2 uur)
- Plasticiteit in ééndimensionale spanningstoestanden; materiaalmodellen voor eenassige trek/druk; Bauschinger-effect; versteviging.
- Vloeicriteria in twee- en driedimensionale spanningstoestanden: algemene vorm van het vloeicriterium; spanningsruimte van Haigh-Westergaard; vloeicriteria voor ductiele materialen: Tresca, von Mises; breukcriteria voor brosse materialen: Rankine, Mohr-Coulomb, Drucker-Prager.
- Vervormingen in plastisch regime: vloeioppervlak en belastingscriterium; incrementele vervormingen; convexiteit van het vloeioppervlak; normaliteit van het plastische vervormingsincrement op het vloeioppervlak; plastische potentiaal en vloeiregel.
Studiemateriaal
Studiekost: 11-25 euro (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)
- G. Degrande, D. Vandepitte, Elasticiteits- en plasticiteitsleer, Deel 1, Acco, Leuven, Tweede, herziene uitgave, 2012.
- G. Degrande, D. Vandepitte, Elasticiteits- en plasticiteitsleer, Deel 2, Acco, Leuven, Tweede, herziene uitgave, 2012.
- G. Degrande, D. Vandepitte, Elasticiteits- en plasticiteitsleer, Formularium, Acco, Leuven, Tweede, herziene uitgave, 2012.
1.6 sp. Elasticiteits- en plasticiteitsleer: oefeningen (B-KUL-H0H52a)
Inhoud
Basisbegrippen en -technieken voor de beschrijving en de analyse van een continuümmechanisch probleem in een elastisch of elasto-plastisch regime. Voor de inhoud van het hoorcollege en de oefeningen wordt verwezen naar de
beschrijving van de onderwijsleeractiviteiten.
Er worden twaalf oefenzittingen georganiseerd, waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:
- Spanningen: spanningstensor, hoofdspanningen, hoofdrichtingen.
- Kinematica en vervormingen, hoofdrekken, hoofdrichtingen.
- Constitutieve vergelijkingen. Isotrope, transversaal isotrope en orthotrope materialen. Toepassing op laminaten.
- 2D problemen in cartesische coördinaten : vlakke spanningstoestand en vlakke vervormingstoestand. Spanningsfuncties van Airy.
- 2D problemen in poolcoördinaten. Spanningsfuncties van Airy.
- Platen.
- 1D plasticiteit.
- Vloeicriteria voor ductiele materialen: Guest-Tresca en Von Mises.
- Vloeicriteria voor brosse materialen: Rankine, Mohr-Coulomb en Drucker-Prager.
- Perfecte plasticiteit.
- Perfecte plasticiteit, toepassing op dikwandige cilinders.
Studiemateriaal
- G. Degrande, Elasticiteits- en plasticiteitsleer: oefeningen, VTK, Leuven, 2008.
Toelichting werkvorm
De studenten maken oefeningen tijdens de oefenzittingen (en thuis).
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Elasticiteits- en plasticiteitsleer (B-KUL-H2H51a)
Toelichting
Elke student krijgt drie vragen, waarvan één theorievraag, één oefening uit het deel elasticiteit en één oefening uit het deel plasticiteit.
De theorievraag gaat over een afleiding die de student zelfstandig kan maken (geen reproductie uit de cursus).
De oefeningen betreffen een volledige uitwerking van een concreet continuummechanisch probleem met een eenvoudige geometrie.
De weging voor de drie vragen is gelijk. Eventuele afronding gebeurt volgens de gebruikelijke regel, maar ingeval van tekorten op tenminste twee van de drie vragen is de afronding steeds naar beneden.