Dimensionele meettechniek (B-KUL-H04P3C)
Doelstellingen
Kennis bijbrengen over de basisprincipes en de technieken gebruikt voor dimensionele kwaliteitscontrole in bedrijven.
Inzicht in soorten, oorzaken, voortplanting en berekening van meetonzekerheided. Inzicht in basisprincipes van dimensionele metingen: SI stelsel, herleidbaarheid, Abbe principe, Taylor principe, relative versus absolute metingen, meet standaarden, etc. Illustratie van een aantal meettechnieken: 1D, 2D, 3D meetmachines en meetstandaarden, oppervlakteruwheid, interferometrische metingen, X-ray CT metingen, de chi-kwadraat methode..
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
H0O79A : Dimensional Metrology
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Leuven) 120 sp.
- Master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Leuven) (Optie: manufacturing en management) 120 sp.
- Master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde (programma voor industrieel ingenieurs of master industriële wetenschappen - aanverwante richting) (programma voor studenten gestart vóór 2023-2024) (Leuven) 120 sp.
- Master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde (programma voor industrieel ingenieurs of master industriële wetenschappen - aanverwante richting) (programma voor studenten gestart vóór 2023-2024) (Leuven) (Optie: manufacturing en management) 120 sp.
- Master in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde (Leuven) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
4.5 sp. Dimensionele meettechniek: opdrachten I (B-KUL-H04P3a)
Inhoud
- Basisprincipes van dimensionele meettechniek en kwaliteitscontrole
- SI stelsel en gebruik van eenheden
- Het berekenen van onzekerheden, bijbehorende statistische methoden, Monte-Carlo methoden
- 1D meettechniek
- 2D meettechniek
- 3D coördinaten meettechniek
- Het meter van vorm en ruwheid, filteren van vorm- en ruwheidsprofielen
- Bijzondere meettechnieken: optische oppervlaktemeettechnieken, (laser)interferometrie, X-stralen CT metrologie.
- De chi-kwadraat methode bij het verwerken van meetgegevens en onzekerheidsberekeningen
Studiemateriaal
Collegediktaat "Dimensionele meettechniek", verkrijgbaar bij uitgeverij Acco. Dit diktaat vormt de basis van het college; de opgaven bij elk hoofdstuk vormen de basis van het examen.
Aanbevolen: "Masics of Precision Engineering", Leach, Smith, CRC Press, 2018.
Toelichting onderwijstaal
Waar relevant worden gangbare Engelse termen gebruikt.
Toelichting werkvorm
Hoorcollege
1.5 sp. Dimensionele meettechniek: opdrachten II (B-KUL-H04P4a)
Inhoud
Labo's en seminaries aangaande dimensionele meetmachines: 1D Abbelengtemeetbank, 3D coördinatenmeetmachines, autocollimator, (laser)interferometers, enz.
Studiemateriaal
Laboteksten, collegediktaat.
Toelichting werkvorm
Studenten verrichten in koppels van twee metingen in het laboratorium en maken daarvan per proef een kort verslag. Aanwezigheid is hierbij verplicht. Het verslag en de inzet/houding bij het laboratoriumwerk is basis voor de beoordeling van dit onderdeel.
Wanneer de faculteit wegens overmacht beslist dat de labozittingen in hun huidige vorm niet kunnen doorgaan, vervalt uiteraard de verplichte aanwezigheid. De labozittingen worden dan vervangen door individuele opdrachten voor het verwerken van een aantal (denkbeeldige) metingen. Deze tellen dan mee als labozittingen in de berekening van het examencijfer van dit opleidingsonderdeel.
Wanneer de labozittingen wel kunnen doorgaan maar niet in koppels en met beperkte toegang tot laboratoria, zullen de opdrachten bestaan uit individuele opdrachten met een voorbereiding die de tijdsduur van de aanwezigheid in het laboratorium beperkt. Ook hiervan wordt per proef een kort verslag verwacht. Aanwezigheid is hierbij verplicht. Het verslag en de inzet/houding bij het laboratoriumwerk is basis voor de beoordeling van dit onderdeel.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Dimensionele meettechniek (B-KUL-H24P3c)
Toelichting
Het examen bestaat uit schriftelijke open vragen. Bij het examen mag het collegediktaat worden gebruikt, mits daarin geen opgaven zijn uitgewerkt.
De eindbeoordeling bestaat uit het gewogen gemiddelde (3:1) van het resultaat van het examen en de labo's.