Masterproef (B-KUL-G0T58A)

15 studiepuntenNederlands90 urenBeide semestersUitgesloten voor examencontractUitgesloten voor creditcontract
Crijns Wouter (coördinator) |  N.
OC Medische stralingsfysica

In de masterproef ligt de klemtoon op de competenties van studenten om een actieve bijdrage te
leveren aan het wetenschappelijk onderzoek. De volgende specifieke doelstellingen worden nagestreefd:
- onderzoeksvragen formuleren en een onderzoeksopzet uitwerken;
- zelfstandig informatie verzamelen en deze beoordelen op haar relevantie voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen;
- ontwikkelingen in het vakgebied zelfstandig opvolgen en analyseren;
- de attitudes verwerven om in teamverband aan wetenschappelijk onderzoek mee te werken;
- leren communiceren in een wetenschappelijk correcte taal, door samenwerking met medestudenten en onderzoekers;
- in een van de specifieke deelgebieden van de medische stralingsfysica (radiotherapie, radiologie of nucleaire geneeskunde) fysica kunnen bedrijven, via een doorgedreven vorming en contact met de huidige stand van het onderzoek;
- gebruiken van moderne experimentele of theoretische methoden en technieken;
- kritisch analyseren van de verkre­gen resultaten en van hun interpretatie;
- rapporteren en presenteren van de originele resultaten in een coherent geheel en de open vragen in een juist perspectief plaatsen. Relaties leggen met technieken en resultaten uit de literatuur en met actueel onderzoek maakt hiervan een wezenlijk deel uit.

Bij het aanvangen van de masterproef wordt van de student verwacht dat hij een grondige basiskennis heeft in het onderzoeksdomein. Daarna zal hij zich verder specialiseren via de opleidingsonderdelen in het tweede semester en de masterproef. Daarnaast bezit hij als master reeds basiscompetenties op het gebied van zelfstandig opzoeken en verwerken van informatie, formuleren van onderzoeksvragen,  rapporteren, communiceren over wetenschappelijke bevindingen, enzovoort. Hij zal deze tijdens de masterproef verder ontwikkelen.

Onderwijsleeractiviteiten

15 sp. Masterproef (B-KUL-G0T58a)

15 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Masterproef90 urenBeide semesters
N.
OC Medische stralingsfysica

De masterproef omvat het onderzoekswerk met thesis, begeleid door een promotor uit het departement, en in de regel met begeleiding in diens onderzoeksgroep. In eerste instantie betreft het domeinen van de specialismen en deskundigheid binnen de diensten radiotherapie, radiologie of nucleaire geneeskunde van het U.Z.. Studenten integreren zich voor een aantal maanden in die groep, (waardoor deze periode meteen de rol van een stageperiode in een modern onderzoekslabo vervult) en participeren in het daar lopende onderzoek, inclusief seminaries, werkbesprekingen, studiewerk, en ten slotte, maar niet in het minst, de uitvoering van specifieke experimenten en/of berekeningen.  Van het werk wordt verslag gegeven in een wetenschappelijke tekst, en in een tegensprekelijke verdediging voor alle belangstellenden van het departement en betrokken evaluatoren.

 

Onderwerp masterproef: geldigheidsperiode

Indien de promotor onvoldoende voortgang vaststelt op het einde van de 3e examenperiode, wordt dit besproken met de student. De voorzitter van de POC wordt op de hoogte gebracht. Mogelijk vervalt in dat geval de keuze van het onderwerp en moet een nieuw onderwerp gekozen worden. Redenen voor het vervallen van de keuze van het onderwerp kunnen zijn dat:

  • gedurende het academiejaar waarin de masterproef wordt opgenomen in het ISP zonder gegronde redenen te beperkt aan het masterproefonderzoek werd gewerkt, of afspraken en praktische regelingen niet werden nagekomen, waardoor de masterproef niet kan afgerond worden
  • de promotor het onderwerp niet meer kan aanbieden in een volgende keuzeronde (bv. het onderzoeksonderwerp is afgerond/stopgezet, begeleiding zal niet meer aanwezig zijn in de onderzoeksgroep gedurende de periode waarin dat nodig is)

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Masterproef (B-KUL-G2T58a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten


De evaluatie houdt een beoordeling in van het proces en product (vorm en inhoud; scriptie en verdediging). Er worden vier quoteringen gegeven: één van de promotor, één van elk van twee lezers en één voor de verdediging. Het relatief gewicht van deze vier quoteringen is 10:3:3:4. Elk van de quoteringen wordt bepaald met behulp van het facultaire beoordelingsrooster en waarderingsschaal. Bijkomende facultaire informatie is hier te vinden.

Om te kunnen slagen voor de masterproef moet de student een voldoende halen op de beoordeling van de promotor apart, het gemiddelde van de beoordelingen van de lezers samengenomen (rekening houdend met de afrondingsregels) en op de verdediging apart. Indien dit voor één of meerdere van deze componenten niet het geval is, is het maximumcijfer een 9/20.

Een noodzakelijke voorwaarde om te slagen voor dit opleidingsonderdeel is het opladen in Toledo van een certificaat informatievaardigheden. Dit certificaat kan behaald worden via de facultaire Toledo-community “Wetenschappelijke integriteit aan de Faculteit Wetenschappen”.  Het behalen en opladen van het certificaat informatievaardigheden wordt via ‘pass/fail’ beoordeeld. Een student die een ‘fail’ krijgt voor het certificaat, krijgt een ‘fail’ voor het volledige opleidingsonderdeel, die wordt omgezet in een niet-tolereerbaar cijfer. Concreet betekent dit dat wie het certificaat niet behaalt en oplaadt, niet kan slagen voor het opleidingsonderdeel en het opleidingsonderdeel ook niet kan tolereren.

Dit opo komt niet in aanmerking voor tolerantie.