Thema's uit de islamitische geschiedenis (B-KUL-F0WE9A)
Doelstellingen
Aan het einde van dit opleidingsonderdeel is de student in staat in eigen woorden en met diepgang te vertellen over
- enkele intellectuele bijdragen van de Arabisch-islamitische beschaving aan de wereldbeschaving (Filosofie, Geneeskunde, Optica/Wiskunde, Sociale Wetenschappen, enzovoort)
- islamitisch politiek-historische thema's op basis van kennis van het leven en werk van een prominente sleutelfiguur (onder andere, `Umar b. al-Khattab, `Abd al-Rahman I, Salah al-Din/Saladin)
Begintermen
Voorkennis van de politieke geschiedenis is vereist, het liefst op het niveau van de inleidende vakken Inleiding tot de Islamitische Geschiedenis tot WO I en Geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika vanaf WO I.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in de taal- en regiostudies: arabistiek en islamkunde (Leuven) 180 sp.
- Schakelprogramma: Master in de wereldreligies: optie islamitische theologie en godsdienstwetenschappen (voor professionele bachelors) (Leuven) 90 sp.
- Schakelprogramma: Master in de wereldreligies: optie islamitische theologie en godsdienstwetenschappen (voor professionele bachelor secundair onderwijs met als vak islamitische godsdienst) (Leuven) 60 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Thema's uit de islamitische geschiedenis (B-KUL-F0WE9a)
Inhoud
In deze cursus staat de islam als beschaving centraal. Aan de hand van de bespreking van een aantal belangrijke thema's uit de intellectuele, politieke en sociale geschiedenis van de islam krijgen de studenten dieper inzicht in de intellectuele en socio-politieke rol van het islamitische rijk gerelateerd aan de wereldgeschiedenis.
Studiemateriaal
Philip K. Hitti, Makers of Arab History. New York: St. Martin's Press, 1968.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Thema's uit de islamitische geschiedenis (B-KUL-F2WE9a)
Toelichting
De student verwoordt aan de hand van concrete vragen in korte essays eigen inzichten in de verworven kennis.