Ergonomie (B-KUL-E09N2A)
Doelstellingen
Eindtermen:
De student verwerft kennis en inzichten aangaande de kenmerken, de context en de belangrijkste toepassingsdomeinen van de ergonomie. De student kan de ergonomische belasting inschatten en globale voorstellen ter optimalisering van de arbeidsomstandigheden formuleren. Hiertoe wordt samengewerkt met de preventieadviseur ergonomie.
Begintermen
De student moet in het bezit zijn van een diploma arts.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.
SOEPEL(E08N0A)
Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
E08N0A : Arbeidsfysiologie
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
E0N33A : Ergonomie
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
4 sp. Ergonomie (B-KUL-E09N2a)
Inhoud
Hoofdstuk 1: Inleiding tot de ergonomie: definitie en doelstellingen, historiek, wetgevend kader, thema's hedendaagse ergonomie.
Hoofdstuk 2: Fysieke belasting: antropometrie, rugbelasting (manueel hanteren van lasten, staand werk, zittend werk), overbelasting bovenste ledematen (RSI, beeldschermwerk), energetische belasting. Risicoanalyse en preventie.
Hoofdstuk 3: Cognitieve ergonomie: informatieverwerking, displays en controls, computergegenereerde interactie, mentale belasting en fouten. Risicoanalyse en preventie.
Hoofdstuk 4: Omgevingsfactoren: licht en verlichting, klimatologische aspecten, geluid en trillingen
Studiemateriaal
Lesnota's
Aanvullend wordt verwezen naar regelgeving.
Toelichting werkvorm
interactieve colleges
oefeningen
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Ergonomie (B-KUL-E29N2a)
Toelichting
uitwerken van een casus
Toelichting bij herkansen
uitwerken van een casus. De oorspronkelijke casus kan herwerkt worden of men kan een nieuwe casus uitwerken