Verzekeringsgeneeskunde in private verzekering m.i.v. inleiding tot rechtsbegrippen (B-KUL-E04H9A)







Doelstellingen
De verzekeringsgeneeskundige kent de rechtsbegrippen relevant voor de verzekeringsgeneeskunde. Hij heeft een gespecialiseerde en toegepaste kennis van de organisatie en het functioneren van het private verzekeringswezen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de medische aspecten van private verzekeringen en de juridische kennis die noodzakelijk is voor de werking als gerechtsdeskundige.
Aan het eind van het opleidingsonderdeel is de student in staat om: Een eenzijdige beoordeling uit te voeren van slachtoffers van ongevallen en ziekte. De student kan deze beoordeling reproduceren en een samenvatting maken van de gangbare schadeposten in de verschillende domeinen van de private verzekeringen.
Bij een voorstel van schade afhandeling is de student in staat om deze te beoordelen en eventueel een betwisting te volgen en/of te leiden. Dit kan bijvoorbeeld zijn in het kader van medisch minnelijke expertises (MME), arbitrage en gemeenschappelijke onderzoek (GO). Wanneer de student aangesteld zou worden als gerechtsdeskundige is de organisatie van de rechterlijke strctuur in Belgie gekend, en kent de student principes van het strafrecht en de algemene principes van het bewijsrecht. In al deze procedures dient het medische beroepsgeheim en de wet van de patientenrechten op een correcte manier te worden toegepast.
Begintermen
Er zijn geen specifieke begintermen.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
5 sp. Verzekeringsgeneeskunde in private verzekering m.i.v. inleiding tot rechtsbegrippen (B-KUL-E04H9a)




Inhoud
A. Juridisch luik
De bedoeling van deze inleiding, die niet toevallig een van de eerste cursussen is in de opleiding MaNaMa Verzekeringsgeneeskunde en Medische Expertise, is de deelnemers vertrouwd te maken met het ABC van de juridische organisatie, het juridisch redeneren en het juridisch jargon. Deze inleiding zou de drempelvrees moeten wegnemen om oorspronkelijke wetteksten te raadplegen. Daarom wordt in het begin van de lessenreeks een opdracht gegeven waarbij een eenvoudige wettekst dient gelezen en becommentarieerd te worden.
Op het einde van de lessenreeks wordt gezamenlijk de Wet op de Landsverzekeringsovereenkomst besproken, niet naar inhoud, maar vooral naar vorm, en worden de verschillende principes die in vorige lessen werden uitgelegd, getoetst. De diepere studie van de Wet op de Landsverzekeringsovereenkomst gebeurt in het tweede jaar van de cursus.
B. Medisch luik
ƒ{ Begripsomschrijvingen mbt het private verzekeringswezen
ƒ{ Historisch overzicht, situering, organisatie en financiering van de private verzekeringen. Juridische, economische en sociale achtergronden.
ƒ{ Soorten verzekeringsproducten (o.a. levensverzekeringen, lichamelijke ongevallenverzekeringen, gewaarborgd inkomen, hospitalisatieverzekering,…)
ƒ{ Medische aspecten van private verzekeringen
ƒ{ Medisch deskundigenonderzoek in de verschillende juridische contexten.
Studiemateriaal
Handboek: Juridische opleiding gerechtsdeskundigen. T. Lysens, D. De Buyst, J. Beke. ISBN 978 90 4863 950 2 (frequent nieuwe edities)
Handboek: Inleiding tot het recht. Marc van Hoecke en Boudewijn Bouckaert. ISBN 978 94 6414 420 8 (frequente herwerkingen en nieuwe edities)
Toelichting werkvorm
Interactieve hoorcolleges
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Verzekeringsgeneeskunde in private verzekering m.i.v. inleiding tot rechtsbegrippen (B-KUL-E24H9a)
Toelichting
U krijgt enkele vragen die u voor dient te bereiden gedurende 15min.
Voor het juridische deel (Prof Dewallens) mag u de codex, slides en cursus materiaal gebruiken tijdens het examen (open boek). Voor het deel over de verzekeringen (Prof Rooker) niet.