Juridische aspecten en fiscaliteit (B-KUL-D0P80A)

10 studiepuntenNederlands68 urenBeide semestersUitgesloten voor examencontract
N.
POC Vastgoedkunde

Via een combinatie van wetenschappelijke theorievormingpraktijkgerichtheid en interdisciplinaire aanpak richt de opleiding zich tot wie zijn kennis op het vlak van de vastgoedkunde voor professionele doeleinden wil verruimen. In de opleiding worden vier evenwaardige opleidingsonderdelen onderscheiden.
Concreet leerdoel voor blok (opleidingsonderdeel) 3 is: verruiming van kennis en inzicht mbt. de juridische aspecten en fiscaliteit  mbt. vastgoed, teneinde de verworven kennis (inzicht in en begrip van de wet- en regelgeving, toepassing daarvan, jurisprudentie, ...) te kunnen toepassen voor professionele doeleinden.  
Binnen het opleidingsonderdeel "Juridische aspecten en fiscaliteit" komen de volgende aspecten inhoudelijk aan bod:

  • Algemeen : inzicht in de wetgeving en evolutie daarrond
  • Administratieve aspecten van vastgoed
  • Contractuele aspecten van vastgoed
  • Fiscale aspecten van vastgoed
  • Actuele capita selecta

Hierbij worden subdoelstellingen gehanteerd m.b.t. de te onderscheiden inhoudelijke thema's, zoals hierboven genoemd:

  • inzicht in vigerende wetgeving en jurisprudentie
  • reflectie op de maatschappelijke en professionele relevantie van de verworven kennis
  • verwerken van de leerstof in samenhang met de overige opleidingsonderdelen.

Onderwijsleeractiviteiten

10 sp. Juridische aspecten en fiscaliteit (B-KUL-D0P80a)

10 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College68 urenBeide semesters
N.
POC Vastgoedkunde

Administratieve aspecten van vastgoed 
Wetgeving ruimtelijke planning, ordening en stedenbouw: administratieve organisatie, structuur- en uitvoeringsplannen, bestemmingsvoorschriften, stedenbouwkundige en verkavelingsvergunningen, zonevreemde constructies, informatieverstrekking, sanctionering van stedenbouwmisdrijven Wetgeving bescherming van monumenten en landschappen, stads- en dorpsgezichten, bossen, duinen, natuurbehoud - Wetgeving Milieu: bodemsanering,  de milieuvergunning (toegespitst op vergunningsplichtige activiteiten en inrichtingen in de bouw) met daaraan gekoppeld kort overzicht van milieuvergunningsvoorwaarden; koppeling tussen bouw- en milieuvergunning, milieu-effectrapportering  (MER) voor (grootschalige) bouwprojecten,  veiligheidscoördinatie in de bouw (wetgeving inzake tijdelijke en mobiele werkplaatsen), afvalstoffenwetgeving (bv. gebruik van bouw- en sloopafval als secundaire grondstoffen)
Contractuele aspecten van vastgoed 
(Wet Breyne (verkoop op plan) en bouwpromotie, Koop, Appartementsmede-eigendom (bespreking van wet en van beheer door syndicus), Huur: toepassingsgebied, duur van de huur, opzegmogelijkheden, indexatie, overdracht van huur, onderhuur, verkoop van het verhuurde goed, verhuring van het gehypothekeerde goed, opstellen van een huurovereenkomst, Erfpacht en opstal (als alternatief voor huur) en timesharing, Aanneming (o.m. onderaanneming, oplevering en aansprakelijkheid), Erfpacht en opstal (als alternatief voor huur) en timesharing
Fiscale aspecten van vastgoed
Vlaamse Decreten inzake Leegstand, Verkoop van onroerende goederen (registratierechten en inkomstenbelastingen), Verhuur van onroerende goederen (registratierechten en inkomstenbelastingen), Hypothecair krediet, Onroerende leasing/erfpacht/opstal/vruchtgebruik, Schenkingen van onroerende goederen, Patrimoniumvennootschappen
Actuele capita selecta

Voor elke les wordt een afzonderlijke cursustekst uitgereikt, door de lesgever opgemaakt ten behoeve van de desbetreffende les. Er wordt daarnaast verwezen naar eventuele achtergrondliteratuur en te raadplegen bronnen.
De cursustekst kan bestaan uit artikels en literatuur, cursustekst, transparanten of presentatie. Indien beschikbaar wordt ook via Toledo de tekst ter beschikking gesteld.

Evaluatieactiviteiten