Bijzondere contractenrecht (B-KUL-C0Q16A)
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de rechten (Leuven) (Major privaatrecht) 120 sp.
- Master in de rechten (Leuven) (Minor privaatrecht) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Bijzondere contractenrecht (B-KUL-C0Q16a)
Inhoud
Module 1 – Verdieping
In de eerste colleges (18u) worden de basisconcepten uit het OPO Goederen- en Bijzondere overeenkomstenrecht (GBO) verder uitgediept en opnieuw bekeken in de voorstellen tot hervorming via een nieuw boek 7. Dit voorstel introduceert een aantal nieuwe centrale noties zoals de conformiteit bij koop, huur, en een uniform dienstencontracten. Er wordt ingegaan hoe en op welke punten het boek 7 aansluiting vindt bij het gemeen verbintenissenrecht aansluiting zoekt bij het nieuw verbintenissenrecht, dan wel op bepaalde punten doelbewust afwijkt omwille van de bijzondere aard van het type overeenkomst. Daarbij wordt ingegaan op de ratio van bepaalde voorgestelde keuze en wordt ingegaan op de rechtsvergelijking die aan de basis ligt van de voorstellen (met onder meer de diverse voorstellen tot hervorming van het Frans bijzondere contractenrecht)
Overlap met “Verbintenissenrecht in de onderneming” wordt vermeden door geen aandacht te besteden aan specifieke thema’s uit dit vak (zoals de precontractuele fase, opzeg- en ontbindingsbedingen, etc.). De basiskennis van deze leerstukken wordt verondersteld gekend te zijn vanuit de bacheloropleiding. Zonder exhaustief te zijn, kunnen volgende thema’s aan bod komen:
Afhankelijk van de stand van het hervormingsproject wordt studenten ook mee uitgenodigd om na te denken over verdere stappen tot verfijning van de voorstellen, in het licht van de voorstellen die volgen uit de consultaties.. Studenten krijgen op die manier een blik op het potentieel bijzonder contractenrecht en gaan actief in discussie in het licht van hun eigen achtergrond.
- Privaatrechtelijk perspectief op internationale contracten
Het bachelorvak GBO staat stil bij de basisprincipes van het koopregime. In dit deel van het klemtoonvak worden deze basisprincipes verder uitgediept en dan met name het Weens Koopverdrag en de INCO-terms en andere internationale handelspraktijken. Het CISG wordt immers slechts kort besproken in het kader van het vak GBO. Studenten gaan in op het gebruik van het CISG en de wijze waarop rechters over de wereld de artikelen hebben geïnterpreteerd.
- Contractuele perspectieven op huur en huisvesting
Het vak GBO staat stil bij verschillende huurregimes waaronder woninghuur, handelshuur, etc. In beperkte mate wordt stilgestaan bij studentenhuur en slechts summier wordt aandacht besteed aan sociale huur. Verschillende landen kennen heden een groot tekort aan betaalbare woningen – zeker in sterk verstedelijkte gebieden. Verschillende sociale groepen treden hierbij met elkaar in concurrentie om een betaalbare huurwoning te vinden.
Wetgevers hebben getracht op diverse wijzen een kader te bieden ter ondersteuning van bepaalde groepen in de zoektocht naar een eerlijke huurwoning. In België kennen we met name de sociale huur en ook de huur voor studenten. Het beleid en de regels verschillen van land tot land. In dit deel worden de Belgische sociale huur en studentenhuur bestudeerd waarna met de studenten wordt gekeken naar andere antwoorden op de huisvestingsproblematiek. Hierbij worden deze afgezet tegen de Belgische regeling.
Andere onderwerpen zijn onder meer een bespreking van recente tendensen in de (cassatie)rechtspraak, financiële contracten (o.a. lening en krediet), bouwcontracten (in samenspraak met OPO Vermogensrecht) en bijzondere vormen van vertegenwoordiging.
Module 2 – Verbreding
Het opzet van deze module bestaat erin de studenten vertrouwd te maken met bijzondere overeenkomsten die niet of die slechts heel beperkt aan bod aan bod komen in het basisvak aan de hand van verschillende “thema’s” die vaak verschillende soorten overeenkomsten samensmeden. In Module 2 zou onder meer bij volgende onderwerpen kunnen worden stilgestaan (de opsomming is niet limitatief, evenmin moeten alle onderwerpen aan bod komen):
- Pakketreisovereenkomst
- Transportovereenkomsten (vervoer, scheepvaart en luchtvaart)
- Werking en modaliteiten van de leasingovereenkomsten
- Sponsoringovereenkomsten, reclame en social media-overeenkomsten
- Museale overeenkomsten (authenticiteitsgarantie, bruikleen in de kunstsector, verkoop van kunst, kunst in opdracht)
- Private regulering (standaardisering en normalisering), zelfregulering en supply chain clauses
- Publieke regulering en (internationale) overeenkomsten: exportregulering, embargo en vergunningsplichtige overeenkomsten
- Geschillenbeslechtingsovereenkomsten en procesovereenkomsten: (publieke en private) vaststellingsovereenkomsten, bewijsovereenkomsten, arbitragebedingen, forumbedingen en rechtskeuzebedingen
- Geheimhoudingsovereenkomsten
- Licentieovereenkomsten en RD basiscontracten
Studiemateriaal
Er wordt een reader samengesteld per deelonderwerp, waarbij de student ook concrete voorbeeldcontracten uit de praktijk mee krijgt