Fiscale vermogensorganisatie, met inbegrip van de erfbelasting en de registratierechten (B-KUL-C08G2B)

3 studiepuntenNederlands22 urenTweede semester
POC Rechten

Opgelet!
Voor dit opleidingsonderdeel geldt een contingentering. Raadpleeg de concrete voorwaarden en inschrijvingsmodaliteiten op
deze facultaire webpagina.

Leerdoelen

Steunend op de algemene vorming van de voorafgaande opleiding in rechten en/of economie en op de verworven basiskennis van de algemene beginselen van het belastingrecht een specialisatie te bieden in  het domein van registratie- en successierechten.In deze cursus worden de fiscale vragen beantwoord die zich stellen naar aanleiding van de organisatie en de overdracht van een privaat vermogen naar de volgende generatie, zowel met effect bij leven als met effect bij overlijden.

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot volgende leerresultaten en kerndoelen:

De student bezit zowel gespecialiseerde (ten aanzien van basiskennis verbredende en verdiepende) kennis en inzicht in een aantal samenhangende basisrechtsdomeinen (in onze instelling gedefinieerd als privaatrecht, publiekrecht, strafrecht, sociaalrecht, economisch recht, fiscaal recht, internationaal- en Europees recht) alsook diepgaande kennis in transversale rechtsdomeinen die uitdrukking geven aan de samenhang en/of wisselwerking tussen de verschillende basisrechtsgebieden dan wel aan vernieuwing en dynamiek in het recht.

De student:
• kan kennis en inzicht aanwenden op gespecialiseerd en gedetailleerd niveau bij vakinhoudelijke discussies en vragen
• kan kritisch positie innemen ten aanzien van maatschappelijke en/of juridische vernieuwing in transversale rechtsdomeinen en zich positioneren ten aanzien van out-of-the-box redeneringen of oplossingen in het recht

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Fiscale vermogensorganisatie, met inbegrip van de erfbelasting en de registratierechten (B-KUL-C08G2a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College22 urenTweede semester
POC Rechten

Dit college biedt in de erste plaats een studie van de successierechten en de registratierechten. In eerste deel wordt in detail ingegaan op de meest relevante onderdelen van de Vlaamse successierechten. Grote aandacht gaat o.a. naar de zg. fictiebepalingen die bepalend zijn voor elke vermogensorganisatie naar de successie toe, doch ook de technische werking van de successierechten krijgt aandacht. Wat de registratierechten betreft beperkt het college zich tot de essentiële elementen die van nut zijn voor een fiscaal praktijkbeoefenaar. de technische uitwerking van de registratierechten wordt voorbehouden voor het tweede college-onderdeel (Noatrieel fiscaal recht). Een  "state of the art" studie van de actuele vermogensorganisatietechnieken in Vlaanderen vormt het sluitstuk van dit college. daarbij wordt "fiscaal multidisciplinair" tewerk gegaan doordat naast de aspecten van successie- en registratierechten ook de personenbelasting en de vennootschapsbelasting bij de studie worden betrokken.
 
Daarnaast wordt gefocust op de directe fiscaliteit uit de notariële praktijk. Dit college behandelt niet in vakjes, volgens een klassiek stramien, de onderscheiden belastingsoorten. Het registratie- en successierecht, de directe belastingen en B.T.W. worden daarentegen besproken vanuit de notariële akte zelf, zoals de fiscale vragen zich trouwens door de praktijk aan de notaris voorschotelen.
Tenslotte wordt aandacht besteed aan de fiscale aspecten van het hypothecair krediet en aan enkele van de belangwekkende ontwikkelingen in het Europese en nationale financiële recht (o.a. kredietcrisis, eurowetgeving, witwaswetgeving, kredietgegevenscentrale, etc.).

Studiemateriaal:

• Slides docent
• Beknopte syllabus vermogensorganisatie van de docent

Aanbevolen literatuur:

• Rik Deblauwe, Inleiding tot de successierechten, Knops Books, 2013.

Evaluatieactiviteiten