Europees recht, seminarie (B-KUL-C06F0A)

4 studiepuntenNederlands52 urenEerste semester
POC Rechten

Het seminarie wenst studenten vertrouwd te maken met het verwerken van Europeesrechtelijk bronnenmateriaal. Het beoogt de bekwaamheid aan te scherpen om:

  • correct een juridische probleemstelling en de hieruit voortvloeiende onderzoeksvragen te formuleren;
  • een complex juridisch of maatschappelijk vraagstuk te verklaren, te evalueren of op te lossen;
  • zelfstandig een rechtswetenschappelijk onderzoek voor te bereiden en uit voeren volgens de juridisch-wetenschappelijke onderzoeksmethode, waarbij de student gebruik maakt van de moderne zoektechnologieën en de onderzoeksresultaten van niet-juridische onderzoeksmethoden naar waarde kan schatten en kan integreren in het eigen onderzoek
  • een juridische argumentatie op te bouwen, zich te positioneren ten aanzien van out-of-the-box redeneringen en de bevindingen correct te redigeren in academisch Nederlands voorzien van een methodologisch verantwoord bronnenoverzicht en nadien mondeling te presenteren.

De begeleiders onderscheiden in de thema's naast een juridisch-technische component ook een rechtsfilosofische en -sociologische component en trachten op die manier de problemen ethisch en maatschappelijk te situeren.

Een basisvak Europees recht gevolgd hebben.

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Europees recht, seminarie (B-KUL-C06F0a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum52 urenEerste semester
POC Rechten

In het seminarie wordt een aantal actuele en maatschappelijk uitdagende thema's (meegedeeld bij de aanvang van het academiejaar) onderzocht. Elke student dient daartoe een deelaspect naar keuze diepgaand te bestuderen en daarover volgens de gegeven richtlijnen 3 korte papers te schrijven: twee methodologische papers en een daarbij aansluitende normatieve paper. De student dient in de laatste paper zijn eigen onderbouwde zienswijze op het thema te geven, op basis van het onderzoek dat werd gevoerd naar aanleiding van de voorgaande methodologische pape

Kalender (VOORLOPIG):

  • Week 3 (begin oktober): introductiesessie
  • Week 3-6 (tot begin november): eerste methodologische paper
  • Week 7-11 (tot begin december): tweede methodologische paper
  • Week 12 en 13: mondelinge verdediging
  • Einde week 13 (tweede helft december): indiening normatieve paper

In samenspraak met de studenten en afhankelijk van het algemene thema kunnen enkele inleidende lessen gegeven worden ter maatschappelijke situering van de betreffende problematiek. Daarnaast verzorgen de assistenten een persoonlijke, stapsgewijze begeleiding van de studenten. In de eindfase van dit proces worden de bevindingen mondeling aan de medestudenten gepresenteerd en maatschappelijk gesitueerd. Op elke uiteenzetting volgt een korte discussie binnen de groep.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Europees recht, seminarie (B-KUL-C26F0a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten


Evaluatie van de geschreven papers, de mondelinge presentatie en van de actieve deelname aan de discussie bij de afsluitende mondelinge presentatie. Indien studenten hun seminarie (opnieuw) indienen tijdens de derde examenperiode dienen zij de papers in één document in te dienen waarin de 3 verschillende deelpapers chronologisch na elkaar geïntegreerd worden.

Indien studenten hun seminarie (opnieuw) indienen tijdens de derde examenperiode dienen zij de papers in één document in te dienen waarin de 3 verschillende deelpapers chronologisch na elkaar geïntegreerd worden.