Vennootschapsbelasting (B-KUL-C05B0A)
Doelstellingen
Leerdoelen
Steunend op de algemene academische vorming van de voorafgaande opleiding in rechten en/of economie en op basis van de verworven kennis van de algemene beginselen van het belastingrecht een specialisatie bieden van het onderdeel vennootschapsbelasting binnen het domein van de inkomstenbelasting.
Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot volgende leerresultaten en kerndoelen (MA rechten):
De student bezit zowel gespecialiseerde (ten aanzien van basiskennis verbredende en verdiepende) kennis en inzicht in een aantal samenhangende basisrechtsdomeinen (in onze instelling gedefinieerd als privaatrecht, publiekrecht, strafrecht, sociaalrecht, economisch recht, fiscaal recht, internationaal- en Europees recht) alsook diepgaande kennis in transversale rechtsdomeinen die uitdrukking geven aan de samenhang en/of wisselwerking tussen de verschillende basisrechtsgebieden dan wel aan vernieuwing en dynamiek in het recht.
De student
• kan kennis en inzicht aanwenden op gespecialiseerd en gedetailleerd niveau bij vakinhoudelijke discussies en vragen
• kan kritisch positie innemen ten aanzien van maatschappelijke en/of juridische vernieuwing in transversale rechtsdomeinen en zich positioneren ten aanzien van out-of-the-box redeneringen of oplossingen in het recht
Begintermen
Algemene academische vorming met klemtoon op rechten en/of economie en basiskennis van de algemene beginselen van het belastingrecht.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
C02M7A : Vennootschapsbelasting (werkstudenten)
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de rechten (Leuven) (Major fiscaal recht) 120 sp.
- Master in de rechten (Leuven) (Minor fiscaal recht) 120 sp.
- Master in de fiscaliteit (Leuven) 60 sp.
- Master in de accountancy en het revisoraat (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025 in de master en/of in het schakel- of voorbereidingsprogramma indien zij hiervoor kiezen) (Leuven) 60 sp.
- Master in de economie, het recht en de bedrijfskunde (Leuven) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Vennootschapsbelasting (B-KUL-C05B0a)
Inhoud
De vennootschapsbelasting heeft een eigen denkkader en techniciteit die aan de studenten wordt aangeleerd (concept winst, uitgekeerde en gereserveerde winst, werken met reserves en aanpassingen van reserves, band met boekhoudrecht, bijzondere taxatie regimes, behandeling van liquidaties en reorganisaties. De Europese richtlijnen en de jurisprudentie van het Hof van Justitie komen hier aan bod als een integrerend deel van de vennootschapsbelasting.
De diepgaande studie van de vennootschapsbelasting waartoe in dit college wordt overgegaan, is gaat uit van enerzijds een conceptuele benadering van de materie (denksystemen krijgen meer aandacht dan pure "tax accountancy" al wordt de band met de boekhouding constant aangeduid), en is anderzijds erg praktisch gericht in de zin dat de impact van de vennootschapsbelasting op de wijze waarop ondernemingen worden georganiseerd en waarop aan fiscale planning wordt gedaan constant aan de orde is.
Studiemateriaal
Studiemateriaal
• Axel Haelterman, Vennootschapsbelasting doorgelicht, die Keure, 2012
• Aanvullingen met actualisering tot augustus 2014 worden via de cursusdienst door de docent aangereikt