Consumentenrecht (B-KUL-C04D4B)

3 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
POC Rechten

Opgelet!
Voor dit opleidingsonderdeel geldt een contingentering. Raadpleeg de concrete voorwaarden en inschrijvingsmodaliteiten op deze facultaire webpagina.


Leerdoelen

Studenten leren om een kritische en rechtsvergelijkende analyse te maken van de juridische technieken om consumenten te beschermen.


Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot volgende leerresultaten en kerndoelen:

De student bezit naast een basiskennis van het recht, ook een grondige, geïntegreerde kennis van het Belgische, Europese en internationale recht van bepaalde samenhangende basisrechtsdomeinen (in onze instelling gedefinieerd als privaatrecht, publiekrecht, strafrecht, sociaalrecht, economisch recht, fiscaal recht, internationaal- en Europees recht) en heeft een duidelijk inzicht in de wisselwerking van deze drie rechtsordes, waarbij de kennis van het positieve recht samengaat met inzicht in grondslagen en beginselen van het recht.
• kan de huidige stand met betrekking tot een juridische kwestie, zowel bondig als diepgaand, accuraat beschrijven
• kan de juridische aspecten van een maatschappelijk probleem identificeren
• kan een juridisch probleem analyseren en beoordelen en hierover een onderbouwde stelling of oplossing formuleren
• kan de in de respectieve (nationale, Europese, internationale) rechtsordes verworven kennis en inzichten integreren tegen de achtergrond van de meergelaagdheid van het recht

De student bezit zowel gespecialiseerde (ten aanzien van basiskennis verbredende en verdiepende) kennis en inzicht in een aantal samenhangende basisrechtsdomeinen (in onze instelling gedefinieerd als privaatrecht, publiekrecht, strafrecht, sociaalrecht, economisch recht, fiscaal recht, internationaal- en Europees recht) alsook diepgaande kennis in transversale rechtsdomeinen die uitdrukking geven aan de samenhang en/of wisselwerking tussen de verschillende basisrechtsgebieden dan wel aan vernieuwing en dynamiek in het recht.
• kan kennis en inzicht aanwenden op gespecialiseerd en gedetailleerd niveau bij vakinhoudelijke discussies en vragen
• kan kritisch positie innemen ten aanzien van maatschappelijke en/of juridische vernieuwing in transversale rechtsdomeinen en zich positioneren ten aanzien van out-of-the-box redeneringen of oplossingen in het recht

De student hanteert een systematische methode in zijn benadering van complexe juridische en maatschappelijke vraagstukken. Hij is in staat om zelfstandig een juridische analyse en synthese te maken van problemen met het oog op de beantwoording van vragen met een juridisch of maatschappelijk karakter. De student beschikt over het methodologische en argumentatieve vermogen om aanvaardbare oplossingen aan te dragen en te legitimeren en is in staat om op kritische wijze verklarende, evaluatieve en probleemoplossende standpunten in te nemen.
• kan zijn/haar analytisch vermogen aanwenden om complexe juridische of maatschappelijke vraagstukken te verklaren, te evalueren of op te lossen
• kan zijn/haar synthetisch vermogen aanwenden om complexe juridische of maatschappelijke vraagstukken te verklaren, te evalueren of op te lossen
• kan een afweging en een beargumenteerde keuze maken tussen verschillende juridische mogelijkheden

Juridische vakken van privaat- en economisch recht en Europees recht uit de bachelor.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Consumentenrecht (B-KUL-C04D4a)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC Rechten

In dit vak wordt een kritische analyse gemaakt van het nut van consumentenbescherming en van de belangrijkste technieken van consumentenbescherming in een meerlagige rechtsorde. Er is aandacht voor de inbedding van het consumentenrecht in het nationaal recht (onder meer wisselwerking met het verbintenissenrecht en het mededingingsrecht) en voor de invloed van het Europees en internationaal recht. Zowel de bescherming in een nationale als in een grensoverschrijdende context komt aan bod.

Volgende thema's komen aan bod: oorsprong consumentenbescherming, harmonisatietechnieken, onrechtmatige bedingen, e-commerce, consumentenkoop en productaansprakelijkheid, handelspraktijken, de bescherming van de reiziger  en handhaving (vordering tot staking, ADR, collectieve acties).

Reader en wetgevingsbundel (via de cursusdienst)

Hoorcolleges en praktijkoefeningen met mogelijkheid van een paper.

Studenten die dit wensen kunnen een paper schrijven (per twee) en voorstellen. Deze paper wordt gekwoteerd op 10 punten. Alle studenten nemen deel aan het eindexamen. Indien de score voor de paper beter is dan de score voor het eindexamen, tellen de punten voor de paper mee voor 10 van de 20 punten. Indien de score voor het eindexamen beter is dan de score voor de paper, telt enkel de score voor het eindexamen mee.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Consumentenrecht (B-KUL-C24D4b)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Leermateriaal : Geen