Inleiding tot het recht (B-KUL-C02A2A)
Doelstellingen
Dit opleidingsonderdeel vormt de eerste kennismaking met het recht voor de toekomstige criminoloog. Het vak maakt de student vertrouwd met de basisbegrippen van het recht en biedt een inleiding op het publiekrecht en het privaatrecht. Naast de basisbeginselen komen daarbij ook specifieke thema’s aan bod waar latere opleidingsonderdelen op voortbouwen. De student krijgt daarbij niet enkel een theoretische inleiding in het recht, maar leert ook om het recht toe te passen in concrete casussen en om daarbij een wetboek te gebruiken. Als dusdanig vormt het vak de inhoudelijke en praktische basis waar latere juridische opleidingsonderdelen in de opleiding criminologische wetenschappen op voortbouwen.
Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel kan de student:
- de beginselen van het recht, inclusief de bronnen ervan, omschrijven en definiëren, in hun juridische context plaatsen en aanduiden in welke wetsbepalingen ze terug te vinden zijn;
- het belang van recht in de opleiding als criminoloog kaderen;
- de brug slaan tussen het opleidingsonderdeel en de actualiteit;
- wetboeken en juridische teksten raadplegen en interpreteren om juridische vraagstukken op te lossen;
- het juridische begrippenapparaat en de juridische redeneerwijze toepassen in eenvoudige juridische casussen;
- de structuren en processen waarbinnen beleid op de verschillende rechtsniveaus tot stand komt begrijpen en in casussen toepassen.
Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot volgend leerresultaat:
• De student beschikt over een grondige juridische basiskennis als referentiekader voor criminologie.
Begintermen
Kennen en kunnen: er zijn geen bijzondere aanvangscompetenties vereist.
Aangezien recht en maatschappij hand in hand gaan, wordt van studenten verwacht dat ze openstaan voor wat er in eigen land en wereld gebeurt. Er wordt van hen verwacht dat ze via kranten en andere media de politieke en juridische actualiteit volgen.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
C07I8A : Strafrecht en strafprocesrecht
Plaats in het onderwijsaanbod
- Schakelprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (Leuven) 83 sp.
- Schakelprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (voor bachelors in de maatschappelijke veiligheid) (Leuven) 63 sp.
- Voorbereidingsprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (voor academische bachelors en masters, studiegebieden psychologie, pedagogische wetenschappen, communicatiewetenschappen en politieke wetenschappen en de sociologie) (Leuven) 40 sp.
- Bachelor in de criminologische wetenschappen (Leuven) (Optie criminologie) 180 sp.
- Bachelor in de criminologische wetenschappen (verkort programma) (Leuven) 130 sp.
- Voorbereidingsprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (voor alle academische bachelors en masters) (Leuven) 63 sp.
- Bachelor in de politieke wetenschappen en de sociologie (programma voor studenten gestart in 2022-2023 of later) (Leuven) (Optie rechten) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
9 sp. Inleiding tot het recht (B-KUL-C02A2a)
Inhoud
Het opleidingsonderdeel bestaat uit drie types colleges.
- Basiscolleges. De basiscolleges vormen een klassieke inleiding op het recht, bestaande uit drie delen. Een eerste deel gaat in op de basisbegrippen van het recht. Daarbij komen onder meer het doel van het recht, het onderscheid tussen objectief en subjectief recht en de bronnen van het recht aan bod. Een tweede deel vormt een inleiding op het publiekrecht. Hierin worden onder meer de grondwet en de verschillende machten besproken. Ook wordt de student vertrouwd gemaakt met het fenomeen van wetgeving als de belangrijkste formele bron van recht. Daarbij wordt in het bijzonder de totstandkoming geduid, alsook de onderlinge verhouding en de hiërarchie van de normen. Een derde deel vormt een inleiding op het privaatrecht. Daarbij komen de beginselen van het privaatrecht aan bod en maakt de student kennis met onder meer het verbintenissenrecht en de buitencontractuele aansprakelijkheid.
- Oefencolleges. In oefencolleges verwerkt de student de leerstof aan de hand van oefeningen. Voorbeelden hiervan zijn een oefencollege over het gebruik van het wetboek en over het aanvechten van onregelmatige normen.
- Themacolleges. In themacolleges worden specifieke juridische onderwerpen nader toegelicht. Hierbij worden thema’s gekozen die van belang zijn voor een criminoloog in zijn latere opleiding. Voorbeelden daarvan zijn de Belgische nationaliteit, de juridische positie van kinderen ten aanzien van hun ouders en het huurrecht.
Studiemateriaal
- Handboek: Stevens, Y., Voet, S., Van de Velde, E., Appermont, N., De Boeck, A. (2024) Recht 2024 - 2025. Een verkennende inleiding voor niet-juristen, S Law Publishing.
- VRG-codex 2024-2025 die verkrijgbaar is bij VRG cursusdienst: VRG (2024). VRG-codex 2024-2025. Mechelen: Kluwer.
- Digitaal studiemateriaal op Toledo.
Toelichting onderwijstaal
Deze cursus wordt in het Nederlands gedoceerd.
Toelichting werkvorm
In het opleidingsonderdeel recht wordt een variatie aan werkvormen gehanteerd. Klassieke on campus hoorcolleges worden aangevuld met online leerpaden op Toledo. Ook een flipped classroom waarbij de student de theorie eerst thuis zelfstandig instudeert en vervolgens tijdens de les inoefent, kan gebruikt worden. Binnen het kader van de lessen on campus worden interactie en participatie maximaal nagestreefd
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Inleiding tot het recht (B-KUL-C22A2a)
Toelichting
Meerkeuzevragen met klassieke giscorrectie.