Juridische en gedragswetenschappelijke aspecten van politie (B-KUL-C02A1B)
Doelstellingen
Leerdoelen
• Kennen: Juridische en gedragswetenschappelijke aspecten van de organisatie van het politiebestel en van de taken en bevoegdheden van de politieambtenaren.
• Kunnen: Op kritische wijze lezen en analyseren van wetgeving en regelgeving inzake politie en van juridische en gedragswetenschappelijke publicaties op dit vlak
• Houding: Constructief-kritisch, op basis van wetenschappelijke analyse; volgen van de actualiteit op het vlak van politie in binnen- en buitenland
Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot volgende leerresultaten:
• De student kan ontwikkelingen in het criminologische domein situeren, analyseren en evalueren vanuit een geïntegreerd gedragswetenschappelijk, juridisch en institutioneel perspectief.
• De student beschikt over een grondige basiskennis van theorieën en wetenschappelijk onderzoek inzake (de)criminaliseringsprocessen en inzake het fenomeen, de verklaring en aanpak van onveiligheid en criminaliteit.
• De student beschikt over een grondige juridische basiskennis als referentiekader voor criminologie.
Begintermen
• Kennen: Beginselen van strafrecht en strafprocesrecht.
• Kunnen: kritische opstelling; snel en accuraat bestuderen van teksten
• Houding: kritisch; volgen van de actualiteit
Plaats in het onderwijsaanbod
- Schakelprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (Leuven) 83 sp.
- Schakelprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (voor bachelors in de maatschappelijke veiligheid) (Leuven) 63 sp.
- Voorbereidingsprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (voor academische bachelors en masters, studiegebieden psychologie, pedagogische wetenschappen, communicatiewetenschappen en politieke wetenschappen en de sociologie) (Leuven) 40 sp.
- Bachelor in de criminologische wetenschappen (Leuven) 180 sp.
- Bachelor in de criminologische wetenschappen (verkort programma) (Leuven) 130 sp.
- Bachelor in de rechten (Leuven) (Optie criminologische wetenschappen) 180 sp.
- Voorbereidingsprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (voor academische bachelors en masters, studiegebied rechten) (Leuven) 47 sp.
- Voorbereidingsprogramma: Master in de criminologische wetenschappen (voor alle academische bachelors en masters) (Leuven) 63 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Juridische en gedragswetenschappelijke aspecten van politie (B-KUL-C02A1a)
Inhoud
Dit opleidingsonderdeel beoogt de studenten wegwijs te maken in de organisatie van het politiebestel enerzijds en in de taken en bevoegdheden van politieambtenaren anderzijds. Het opleidingsonderdeel bestaat uit vier delen.
Na een algemene inleiding over de politiefunctie, het politiebestel, het politierecht en de politie als voorwerp van gedragswetenschappelijk onderzoek, komen in het eerste deel achtereenvolgens aan bod: de historische achtergronden van het huidige politiebestel; de geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus; het Vast Comité van toezicht op de politiediensten; en het statuut van de politieambtenaar.
In het tweede deel wordt vanuit een geïntegreerd juridisch en gedragswetenschappelijk perspectief ingegaan op het bestuurlijk en gerechtelijk takenpakket van de politiediensten enerzijds en op de daarmee verbonden bevoegdheden anderzijds. Aandacht wordt tevens geschonken aan de mogelijkheden tot sanctionering bij onbehoorlijk of onrechtmatig optreden door de politieambtenaren.
Het derde deel van het opleidingsonderdeel heeft betrekking op de verhouding tussen de politiediensten en de gerechtelijke overheden (openbaar ministerie, onderzoeksrechter).
En in het vierde deel wordt stilgestaan bij een aantal, jaarlijks mede in overleg met de studenten te bepalen, capita selecta. Hierbij zullen de geselecteerde thema’s uitdrukkelijk vanuit een geïntegreerd juridisch en gedragswetenschappelijk perspectief worden geanalyseerd. Bij wijze van voorbeeld kan worden gedacht aan het politieverhoor; de bijzondere opsporingstechnieken; de wijkgerichte politiezorg en de community policing; het politioneel geweldgebruik; de inspectiediensten; de privatisering van de politiefunctie etc.