Werkcollege: Le français du criminologue (B-KUL-C01L9A)

Doelstellingen
Leerdoelen
- Onderhouden en verder ontwikkelen van de communicatieve vaardigheden in het Frans: lezen, luisteren, schrijven en spreken.
- Aanleren van een vakspecifieke criminologische woordenschat in het Frans.
Leerresultaten
- De student kan helder en correct schriftelijk en mondeling communiceren in het academisch Frans en gebruikt hierbij een correct taalregister.
- De student kan eenvoudig zakelijk communiceren in het Frans en hanteert hierbij de correcte criminologische en andere vakdomein-gerelateerde terminologie.
- De student kan een gefundeerde en beargumenteerde positie innemen in een maatschappelijk, vakdomein-gerelateerd debat.
Begintermen
Voor het aanvatten van dit opleidingsonderdeel heeft de student reeds een goede basiskennis van het Frans verworven (niveau einde middelbaar onderwijs / ERK B1).
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Werkcollege: Le français du criminologue (B-KUL-C01L9a)




Inhoud
De syllabus bestaat uit 2 modules :
MODULE 1 : Le français du criminologue
- Introduction : Le criminologue
- Dossier 1 : Les manifestations de criminalité
- Dossier 2 : Le circuit de la justice
- Dossier 3 : La procédure pénale et le jugement
- Dossier 4 : Le choix et l’exécution des condamnations
MODULE 2 : Les fiches pratiques
Studiemateriaal
Syllabus uitgewerkt door het docententeam en extra materiaal op Toledo.
Toelichting onderwijstaal
De lessen worden in het Frans gedoceerd. Bepaalde taalproblemen worden wel contrastief (Nederlands-Frans) benaderd.
Toelichting werkvorm
Dit opleidingsonderdeel wordt ingericht volgens de principes van blended learning, waarbij online onderwijs en contactonderwijs worden gecombineerd. De studenten bereiden de leerinhoud voor aan de hand van hun syllabus, online studiemateriaal en een online-oefenplatform. Tijdens de contactmomenten on campus zal die leerinhoud op een interactieve manier verder worden uitgediept en toegepast.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Werkcollege: Le français du criminologue (B-KUL-C21L9a)
Toelichting
Evaluatie eerste / tweede examenperiode
Door het toepassen van een semi-autonome methode zijn de studenten verplicht thuis op regelmatige basis lees-, schrijf-, grammatica- en woordenschatoefeningen voor te bereiden.
De prestaties van de studenten worden geëvalueerd aan de hand van een systeem van permanente evaluatie, met twee mondelinge en twee schriftelijke proeven in de loop van het academiejaar.
De exacte puntenverdeling wordt bekend gemaakt op TOLEDO bij de start van het academiejaar en toegelicht tijdens de eerste les.
Bepaling examenresultaat
Het eindtotaal van de verschillende onderdelen van de permanente evaluatie wordt herleid op 20 punten. Om een geheel getal te bekomen wordt in bepaalde gevallen rekening gehouden met de inspanningen die studenten tijdens het academiejaar leveren om online de grammatica-oefeningen in de elektronische leeromgeving PAZAPA te maken. In de inleiding van de syllabus wordt duidelijk uitgelegd om welke oefeningen het precies gaat en welke doelstellingen bereikt moeten worden. De werking van het systeem wordt in de eerste les uitvoerig toegelicht.
Een resultaat waarvan de eerste twee decimalen kleiner zijn dan 50 (bvb 9,40/20) wordt automatisch naar beneden afgerond (9/20). Een resultaat waarvan de eerste twee decimalen gelijk zijn aan of groter zijn dan 75 (bvb 11,80/20) wordt automatisch afgerond naar boven (12/20). Een resultaat waarvan de eerste twee decimalen zich situeren tussen 50 en 74 (bvb 11,55) wordt afgerond rekening houdend met de geleverde inspanningen. Heeft een student in de loop van het academiejaar de opgegeven oefeningen gemaakt, dan zal zijn resultaat naar boven worden afgerond (12/20). Is dat niet het geval, dan zal zijn resultaat naar beneden worden afgerond (11/20).
Aanwezigheidsregeling
Deelname aan alle sessies van het werkcollege op het ogenblik waarop de groep waartoe men behoort een lesbeurt heeft, is verplicht. Afwezigheid op een lesbeurt van de groep waartoe men behoort, wordt slechts bij overmacht toegestaan en wordt bij voorkeur opgevangen door deel te nemen aan een lesbeurt van dezelfde sessie bij een andere groep. Als dat niet lukt, wordt een vervangtaak opgelegd. Het niet deelnemen aan een sessie resulteert in een nul-quotering voor die sessie, wat neerkomt op de verhoudingsgewijze aftrek in het totaal van de punten. Behoudens overmacht leiden drie ongewettigde afwezigheden tot een nul-quotering voor het gehele opleidingsonderdeel. De ingeroepen overmacht wordt beoordeeld door de titularis, onverminderd de bevoegdheid van de ombuds.
Toelichting bij herkansen
De student heeft per academiejaar tweemaal de kans deel te nemen aan het examen: een eerste keer in de vorm van permanente evaluatie in de loop van het eerste en het tweede semester, en een tweede keer in de derde examenperiode. De evaluatie van de derde examenperiode bestaat uit een schriftelijke en een mondelinge proef.
De exacte puntenverdeling wordt bekend gemaakt op TOLEDO na afloop van de tweede examenperiode. Voor de berekening van het eindresultaat wordt de afrondingsprocedure van de eerste / tweede examenperiode niet toegepast.