Master in de huisartsgeneeskunde (3 fasen) (Leuven e.a.)

Master of Medicine

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de master in de huisartsgeneeskunde

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Voorbereiding

- Stages

- ...

Opleidingsspecifieke leerresultaten ManaMa in de huisartsgeneeskunde

1.  De master in de huisartsgeneeskunde verwerft diepgaande kennis van en inzicht in de huisartsgeneeskundige ziektebeelden en is in staat om op basis daarvan zelfstandig een individueel preventiebeleid uit te tekenen, diagnoses vast te stellen, een met de patiënt (en evt. zijn naasten) overlegd behandelbeleid op te stellen en behandelbeleid uit te voeren, met inachtneming van de grenzen van de eigen deskundigheid en bekwaamheid.

2.  De master in de huisartsgeneeskunde kan de verworven kennis en inzichten met betrekking tot de huisartsgeneeskundige ziektebeelden in de medische praktijk integreren om zo probleemoplossend te handelen, rekening houdend met de huidige stand van de medische wetenschap.

3.  De master in de huisartsgeneeskunde ontwikkelt, verfijnt en integreert de voor de huisartsgeneeskunde relevante gevorderde medisch-technische vaardigheden en past ze toe, met in achtneming van de grenzen van de eigen vaardigheid, in de klinische praktijk.

4.  De master in de huisartsgeneeskunde wijst patiënten en hun naasten op de oorzaken en risicofactoren van de ziektebeelden die in de huisartsgeneeskundige context kunnen worden gedetecteerd en voorkomen en Informeert hen over de toegankelijkheid van verschillende zorgdiensten en -middelen.

5.  De master in de huisartsgeneeskunde bevordert de verspreiding van wetenschappelijk onderbouwde medisch-klinische informatie over de oorzaken, risicofactoren en preventiemaatregelen ten aanzien van de huisartsgeneeskundige ziektebeelden, kan deze informatie op een correcte manier overdragen aan medici en andere zorgverleners en neemt het initiatief om patiënten en een breder publiek hierop te attenderen.

6.  De master in de huisartsgeneeskunde kan binnen het domein van de huisartsgeneeskunde een bijdrage leveren aan onderzoeksprojecten en is in staat om degelijk wetenschappelijk onderzoek op te zetten, uit te voeren en hierover zowel schriftelijk als mondeling te rapporteren, rekening houdend met de ethische en wettelijke aspecten van wetenschappelijk onderzoek.

7.  De master in de huisartsgeneeskunde kan met betrekking tot de huisartsgeneeskundige ziektebeelden doeltreffend en begrijpelijk communiceren met patiënten en hun naasten, past daarbij een patiëntgeoriënteerde benaderingswijze toe en is in staat om, zo nodig, wetenschappelijk onderbouwde behandelopties voor te stellen.

8.  De master in de huisartsgeneeskunde registreert medische informatie op een begrijpelijke, complete en consistente manier die in overeenstemming is met de wettelijke vereisten en die de privacy van patiënten en de vertrouwelijkheid van de informatie in acht neemt, weet de daarvoor bestemde digitale technologie efficiënt te benutten en is in staat om deze informatie op een effectieve wijze mondeling over te brengen aan medici en andere zorgverleners.

9.  De master in de huisartsgeneeskunde onderhoudt positief contact met andere medici en zorgverleners, zorgt voor afstemming m.b.t. overlappende en gedeelde verantwoordelijkheden, participeert op een professionele manier in de gedeelde klinische besluitvorming en weet daarbij op een gepaste manier om te gaan met meningsverschillen en verschillen in professionele achtergrond.

10.  De master in de huisartsgeneeskunde is bekend met de expertise van andere medici en zorgverleners, is in staat om te beslissen wanneer de zorg voor een patiënt dient te worden overgedragen en kan dit op een veilige manier doen, zowel schriftelijk als mondeling.

11.  De master in de huisartsgeneeskunde vertaalt zijn kennis over de vigerende gezondheidszorgsystemen en financieel-economische implicaties van zorgverstrekking voor de maatschappij en de patiënt in zijn concrete dagelijkse praktijk en weet hierbij prioriteiten te stellen.

12.  De master in de huisartsgeneeskunde ontwikkelt strategieën om in samenspraak met medici en andere zorgverleners veranderingen in de gezondheidszorg met de nodige kritische zin te implementeren.

13.  De master in de huisartsgeneeskunde kan in diverse situaties de kwaliteit en patiëntveiligheid van de verleende zorg op adequate wijze evalueren en op basis daarvan passende maatregelen nemen.

14.  De master in de huisartsgeneeskunde heeft kennis van de wettelijke en ethische/deontologische aspecten van het uitoefenen van het huisartsenberoep, integreert deze kennis in zijn klinische praktijk

15.  De master in de huisartsgeneeskunde reflecteert zelfstandig over hoe het persoonlijk welbevinden zijn professioneel handelen en functioneren beïnvloedt en heeft aandacht voor het welbevinden en het professioneel handelen en functioneren van medici en andere zorgverleners met wie hij/zij samenwerkt.

16.  De master in de huisartsgeneeskunde kent de grenzen van de eigen bekwaamheid en is in staat om de persoonlijke leerbehoeften te identificeren en op basis daarvan zijn professionele ontwikkeling in handen te nemen.

17.  De master in de huisartsgeneeskunde neemt een professionele houding aan en gedraagt zich respectvol, integer, en empathisch in de omgang met patiënten, collega’s en andere zorgverleners.

18.  De master in de huisartsgeneeskunde streeft ernaar om zijn patiënten zo optimaal mogelijk bij te staan in elke levensfase, daarbij voortdurend inspelend op hun zorgbehoeften op een bepaald moment en met respect voor hun waarden en wensen, en rekening houdend met zijn eigen waarden en normen.

19.  De master in de huisartsgeneeskunde kent zijn centrale plaats in de zorg voor zijn patiënten en neemt een proactieve rol op in het waarborgen van persoonsgerichte zorg (inclusief continuïteit in de zorg).

20.  De master in de huisartsgeneeskunde onderkent de publieke verantwoordelijkheid die de beroepsgroep heeft in het bevorderen van gezondheid in de gemeenschap en kan zelf actief aan gezondheidspromotie doen op lokaal, regionaal, landelijk of internationaal niveau.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_MNM_Huisartsgeneeskunde_def.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_MNM_Huisartsgeneeskunde.pdf

COBRA 2015-2019
Bestand PDF document COBRA-fiche_MNM_Huisartsgeneeskunde.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?