Postgraduaat in de cliëntgerichte psychotherapie: kinderen en jongeren (Kortrijk)

Het postgraduaat cliëntgerichte psychotherapie: kinderen en jongeren biedt een grondige praktische en theoretische vorming, waarbij de gevoels- en belevingswereld van kinderen, jongeren en hun context centraal staan. 

 

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s vind je als (toekomstige) student informatie over het programma, de toelatingsvoorwaarden en de doelstellingen.

Alle andere informatie met betrekking tot de opleiding kan je vinden op http://ppwcontinuo.be/clientgerichte-psychotherapie-kinderen.

 

Het postgraduaat is bedoeld als een grondige praktische en theoretische vorming in de cliëntgerichte psychotherapie bij kinderen en jongeren. Het beoogt deskundigen te vormen die in staat zijn psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen en de daarmee samenhangende klachten te verminderen of op te heffen bij het kind en de adolescent in de context van zijn of haar systeem.
Dit behelst in de eerste plaats het leren onderkennen van psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen; kennis van ontwikkelingspsychologie is hierbij onmisbaar. De student leert zich af te stemmen op de beleving en de gevoelswereld van de cliënt, de context van de cliënt en de eigen ervaringsstroom van de therapeut als vertrekpunt van de indicatiestelling. De student ontwikkelt de competentie om op authentieke wijze de therapeutische relatie met het kind, de jongere en het systeem aan te gaan en te onderhouden. Essentieel hierbij is het zichzelf kunnen bevragen, kunnen stilstaan bij de eigen existentiële thema’s en het zich eigen maken van de cliëntgerichte therapeutische grondhoudingen. Voortvloeiend uit het zich eigen maken van deze grondhoudingen en het zichzelf belevingsgericht kunnen contacteren leert de student daarnaast concrete proces-stimulerende methodes zoals focussen, speltherapie, creatieve methodes, ouderbegeleiding en gezinsgesprekken toe te passen. Eveneens maakt de student zich het brede cliëntgerichte theoretische kader eigen en maakt hierbij ook kennis met elementen uit de emotion-focused therapy, de gestalt therapie en noties uit het narratieve systeemdenken om het therapeutisch handelen te kunnen richten en verantwoorden.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?