Doctoraatsopleiding in samenleving, recht en religie (Leuven)

De doctoraatsopleiding in samenleving, recht en religie is gericht op het verbreden en verdiepen van de kennis op het gebied van het wetenschappelijk onderzoek in dit domein. Hierbij werken doctoraatstudenten onder toezicht van het zelfstandig academisch personeel. De belangrijkste taak van de student bestaat in het voorbereiden van een proefschrift binnen een afgemeten tijdsbestek. Het proefschrift levert een innovatieve en persoonlijke bijdrage aan het onderzoek in het domein van samenleving, recht en religie.
De doctoraatsopleiding omvat een samenhangend geheel van onderzoek, studie en presentaties. De opleiding omvat verplichte en niet-verplichte opleidingsonderdelen die gericht zijn op een verbreding van de kennis en ervaring door methodologische verdieping, systematische begeleiding, discussie met andere deelnemers aan de opleiding, confrontatie met professoren uit verschillende vakgebieden, presentatie van onderzoeksresultaten, internationale contacten, voorbereiden van publicaties, aanvullende vorming door de studie van talen en andere gespecialiseerde colleges, en teamwerk.

De doctoraatsopleiding bestaat uit de volgende onderdelen: (1) een mondelijke presentatie op een internationale conferentie, (2) een wetenschappelijke publicatie op internationaal niveau, (3) deelname aan het jaarlijkse PhD Congress. Binnen het programma krijgt de student de kans om een gedeelte van de doctoraatsopleiding te volgen aan andere binnenlandse of buitenlandse universiteiten en instellingen voor wetenschappelijk onderzoek. Met het oog op het vervullen van de voorwaarden van het programma zijn studenten niet verplicht in Leuven te verblijven.

Het volgen van de doctoraatsopleiding is een noodzakelijke voorwaarde voor het behalen van de graad van Doctor in samenleving, recht en religie. Meer informatie over de doctoraatsopleiding is beschikbaar op de website van de faculteit.

Kandidaten voor het doctoraatsprogramma in samenleving, recht en religie beschikken over de volgende capaciteiten:
- je bent stevig onderlegd in seculier recht, theologie of sociologie;
- je bent in staat tot zelfstandig onderzoek en het doorgeven van de verworven attitudes;
- je bent in staat tot het formuleren van een onderzoeksvraag en kunt hiervoor een argumentatiemethode ontwikkelen;
- je bent specialist in een bepaald vakgebied (en bent als dusdanig vertrouwd met bronnen, problemen en methoden) met het oog op het leveren van een bijdrage aan het onderzoek in het
domein van samenleving, recht en religie;
- je hebt kennis van moderne (eventueel ook klassieke) talen die voor het onderzoek nodig zijn;
- je kunt kennis en inzichten toepassen met het oog op een systematische reflectie op de interactie tussen samenleving, recht en religie;
- je hebt grondig inzicht in de relatie tussen (seculier en kerkelijk) recht, de samenleving en de theologie;
- je bent in staat een proefschrift af te werken en bevattelijk te presenteren.
Het doctoraatsprogramma biedt je een voorbereiding op een carrière in de academische of professionele wereld.

Het volgen van de doctoraatsopleiding is een noodzakelijke voorwaarde voor het behalen van de graad van Doctor in samenleving, recht en religie. Meer informatie over de doctoraatsopleiding is beschikbaar op de website van de faculteit.

Faculteit Kerkelijk Recht - KU Leuven
Studentensecretariaat
Charles Deberiotstraat 36 - bus 3435
3000 LEUVEN - BELGIE
tel: +32 16 32 52 48

Neem contact op per e-mail.

 

Meer informatie over het doctoraatsprogramma in het kerkelijk recht is beschikbaar op de facultaire website.

De tekst van het Reglement met betrekking tot het behalen van de academische graad van doctor aan de KU Leuven, aangevuld met de Bijzonderheden van de Bijzondere Faculteit Kerkelijk Recht is beschikbaar op de website van de KU Leuven.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Doctoraatstudenten worden aangemoedigd om een deel van hun opleiding te volgen aan andere binnenlandse of buitenlandse universiteiten en instellingen voor wetenschappelijk onderzoek.