Postgraduaat in de psychoanalytische psychotherapie (Leuven)

De doelstelling van deze opleiding is de vorming tot psychoanalytisch psychotherapeut. Individuele psychotherapie staat hierbij centraal, maar ook andere toepassingsgebieden zoals groepspsychotherapie, institutionele psychotherapie en partner- en gezinstherapie komen uitgebreid aan bod. De opleiding bestaat uit theoretische seminaries, technische seminaries, supervisie en een eigen therapeutisch proces.

 

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s vind je als (toekomstige) student alles over het programma, de toelatingsvoorwaarden, doelstellingen en evaluatie.

 

 Alle andere informatie met betrekking tot de opleiding kan je vinden op http://ppwcontinuo.be/psychoanalytische-psychotherapie

De doelstelling van deze opleiding is het vormen van (klinisch en gezondheids-) psychologen, orthopedagogen en psychiaters/psychiaters in opleiding tot psychoanalytische psychotherapeuten. Hierbij gaan het verwerven van een grondige basiskennis van de psychoanalytische theorie en techniek, het zich eigen maken van een psychoanalytische attitude en van specifieke psychotherapeutische competenties hand in hand.
De opleiding bestaat uit vier pijlers: (a) theoretische seminaries, (b) technische seminaries, (c) supervisie, en (d) een eigen leertherapie.
(a)  Theoretische seminaries: In deze wekelijkse seminaries wordt vooreerst een grondige theoretische basiskennis opgebouwd door het lezen en gezamenlijk bediscussiëren van basisauteurs (o.a. Freud, Winnicott, Klein, Bion, Ferenczi, Lacan en Bowlby). Vanaf het derde jaar komen inhoudelijke topics aan bod: psychose, narcisme, het oedipuscomplex, werken met ouderen, werken met adolescenten, gehechtheid, babyobservatie en wetenschappelijk onderzoek etc.
(b)   Technische seminaries: In deze wekelijkse seminaries staan de competenties mbt het uitvoeren van een therapeutisch proces, en psychoanalytische/psychodynamische techniek (o.a. werken met overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatie) centraal. Vanaf het derde jaar wordt dieper ingegaan op psychotherapie bij specifieke problematieken (psychotische problematiek, persoonlijkheidsproblematiek, trauma, ontwikkelingsproblematieken) en verschillende toepassingsgebieden (o.a. institutionele psychotherapie, transculturele psychotherapie, werken met groepen, werken met koppels en gezinnen, Dynamic Interpersonal Therapy (DIT), en Mentalisation-Based Therapy (MBT))
(c)  In een wekelijkse supervisie georganiseerd in kleine groepjes (4 personen), wordt stilgestaan bij de eigen praktijk van de student als psychoanalytisch psychotherapeut. Daarbij wordt zowel ingegaan op detailanalyse van concrete sessies als op de evolutie van het bredere therapeutische proces. 
(d)  Een wekelijkse leertherapie in groep (8 personen) laat de student persoonlijk ervaren hoe een psychotherapie in zijn werk gaat, en laat de student hierin evolueren.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?