Getuigschrift praktijkgerichte sportpsychologie (Leuven)

Opleiding die psychologen voorbereidt op een professionele rol als sportpsycholoog om te kunnen beantwoorden aan de vraag naar mentale begeleiding bij (top)sporters en hun begeleiders.

Wat houdt het Getuigschrift praktijkgerichte sportpsychologie in?

De opleiding wordt gespreid over 2 academiejaren en loopt van het begin van academiejaar 2022-2023 tot het einde van academiejaar 2023-2024.

Een nieuwe editie start om de twee jaar. De volgende editie zal dus starten in het academiejaar 2024-2025. In academiejaar 2023-2024 zijn er geen nieuwe inschrijvingen mogelijk.

De opleiding Getuigschrift Praktijkgerichte Sportpsychologie is een tweejarig interfacultair programma dat om de twee jaar wordt ingericht.

De opleiding omvat twee luiken:

1) thematische sessies waarbij naast sportpsychologische diagnostiek en interventies ook thema's uit de verschillende domeinen van de psychologie (sociale psychologie, klinische psychologie, motivatiepsychologie, ontwikkelingspsychologie, …) besproken worden. In functie van de samenwerking binnen multidisciplinaire teams wordt de basis aangereikt van inspanningsfysiologie, trainings- en voedingsleer. Prominente collega’s uit andere relevante disciplines worden uitgenodigd om hun visie en/of ervaringen over samenwerking met sportpsychologen te delen. Ten slotte wordt er ingespeeld op actuele thema’s en trends gerelateerd aan het werk als sportpsycholoog.
Deze thematische sessies gaan ongeveer twee keer per maand door, telkens op zaterdag van 9u30 tot 16u30 op de campus van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen. Het lessenrooster wordt meegedeeld bij het begin van elk semester.
Voor sommige sessies wordt van de cursist verwacht dat hij vooraf zelfstandig basisliteratuur doorneemt. De meeste sessies sluiten af met een verwerkingsopdracht die ingestuurd moet worden. Een paar vakken worden beoordeeld op basis van een examen.

2) een praktijkstage van 300 uur die drie pijlers omvat.
1° Focus op de begeleiding van topsporters in het combineren van een topsportcarrière en hogere studies. In dit proces moeten er aanknopingspunten gezocht worden met prestatiebevorderende mentale vaardigheden.
2° Observatiestage bij sportpsychologen die actief zijn binnen het Vlaamse sportlandschap.
3° Cursisten stellen, in overleg met de verantwoordelijken van de opleiding, tijdens het eerste jaar een stagetraject samen. Dit traject wordt, na goedkeuring, doorlopen tijdens het tweede cursusjaar.
Alle pijlers worden door de opleidingsverantwoordelijken gesuperviseerd in samenwerking met sportpsychologen die expertise hebben in verschillende sporttakken, settings (topsportscholen, individuele begeleidingen, teams, ...) en niveaus (van recreant tot Olympiër).

Naast de supervisie op het veld wordt tijdens de zaterdagsessies ook intervisie tussen de cursisten ingepland.

 

DOWNLOAD DE BROCHURE voor 2024-2026

 

URL van de opleiding:

https://faber.kuleuven.be/nl/lll/rehab/langere-opleidingen/pvg/pvg_praktijkgerichte_sportpsychologie

Opleiding georganiseerd door
Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen en Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van KU Leuven

Duur van de opleiding
De opleiding wordt gespreid over 2 academiejaren en loopt van het begin van academiejaar 2022-2023 tot het einde van academiejaar 2023-2024.

Een nieuwe editie start om de twee jaar. De volgende editie zal dus starten in het academiejaar 2024-2025.

Locatie
Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen, Tervuursevest 101, 3001 Heverlee

Inschrijvingsgeld
4500 euro

Inschrijvingsprocedure

* Geïnteresseerden dienen zowel digitaal als schriftelijk (in drievoud) hun kandidatuur in bij de coördinator van de opleiding (zie contactgegevens en brochure voor datum van indienen). De kandidatuur omvat een curriculum vitae, een kopie van relevante diploma’s en een motivatiebrief met toelichting over praktijkervaring als (sport)psycholoog en voorkennis van sportpsychologie.

* Op basis van deze kandidatuur gebeurt een eerste selectie. De weerhouden kandidaten worden uitgenodigd voor een selectiegesprek over hun relevante ervaring, motivatie en toekomstperspectief.

* Na afloop van deze selectieprocedure, krijgen alle kandidaten een bericht of zij al dan niet zijn toegelaten tot de opleiding. Vervolgens ontvangen de toegelaten kandidaten de instructies voor inschrijving en betaling.

De opleiding richt zich tot psychologen met affiniteit voor prestatiesport en met de ambitie om met wetenschappelijk onderbouwde interventies een meerwaarde te betekenen voor de sporter, hun begeleiders en hun omgeving.

In de sportwereld is er een toenemende erkenning van de impact van de mentale factoren op het prestatieniveau. De opleiding 'Getuigschrift Praktijkgerichte Sportpsychologie' wil inspelen op deze realiteit door psychologen voor te bereiden op een professionele rol als sportpsycholoog.

De sportpsycholoog functioneert als mentale trainer wanneer de typische problemen van de topsport de prestaties van sporters (individuen en thema's) negatief beïnvloeden. Het is dan de taak van de sportpsycholoog om:
- werkpunten te formuleren voor de sporters,
- deze werkpunten theoretisch te kaderen,
- adviezen te geven over de aanpak van deze werkpunten,
- interventies te plannen, uit te voeren en te evalueren,
- daarover te communiceren met andere leden in het multidisciplinaire begeleidingsteam.

Als mentale begeleider beschikt de sportpsycholoog over de nodige, ook sportspecifieke, kennis van de voorwaarden voor optimaal presteren vanuit een psychologisch perspectief. Hij kan (potentiële) cliënten motiveren om eventueel een beroep te doen op een expert (bv. bij eetstoornissen).

Academisch verantwoordelijke:
Prof. Filip Boen

Contactpersoon:
dr. Stef Van Puyenbroeck, coördinator van de opleiding

Contactpersoon voor financiële opvolging (KU Leuven):
Vanessa De Sousa Sher

 

Nuttige links
-  Vlaamse vereniging voor Sportpsychologie (http://www.vvsp.be/)
-  European Federation of Sport Psychology (FEPSAC)(https://www.fepsac.com/)
-  European Network of Young Specialists in Sport Psychology (ENYSSP)(https://www.enyssp.com/)

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?

KEY INFORMATION

LOCATIE

Leuven + diverse locaties (voor stage)

CONTACTUREN + STUDIEDUUR

100 contacturen + 300 uur stage, 2 jaar

TYPE OPLEIDING

Permanente Vorming met Getuigschrift

INSCHRIJVINGSGELD

4500 euro (voor volledige opleiding)

MEER INFO

BROCHURE 2024-2026

https://faber.kuleuven.be/nl/lll/uploads/upload-docs/def-folder-praktijkgerichte-sportpsychologie-2024.pdf

WEBSITE

https://faber.kuleuven.be/nl/lll/rehab/langere-opleidingen/pvg/pvg_praktijkgerichte_sportpsychologie