Postgraduaat in de klinische seksuologie (Leuven)

Deze postgraduaatopleiding beoogt een verdere theoretische en praktische verdieping in de praktijk van de klinische seksuologie. 

Wat houdt het Postgraduaat klinische seksuologie in?
De seksuologische hulpverleningspraktijk is een vorm van (kortdurende) psychotherapie bestaande uit gesprekken gecombineerd met het begeleid meegeven van oefeningen die cliënten thuis uitvoeren. De opleiding bestaat uit een theoretische verdieping, een praktische verdieping en een specialisatieverslag.
De opleiding omvat 60 studiepunten, verspreid over twee deeltijdse jaren.


Opleiding georganiseerd door
Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (IFSW) van de Faculteit Geneeskunde van KU Leuven

In samenwerking met
UPC KU Leuven – Campus Gasthuisberg

Duur van de opleiding
2 jaar deeltijds (19u/week op maandag, woensdag en donderdag (o.v)).

Startdatum van de nieuwe editie
September (inschrijven) - Januari 2024 (effectieve start)

Locatie
UPC KU Leuven - Campus Gasthuisberg

Inschrijvingsgeld
1250 euro per jaar

Inschrijvingsprocedure
Studenten kunnen zich kandidaat stellen door een motivatiebrief met CV te richten aan de eindverantwoordelijke van de opleiding voor een vastgestelde einddatum - die hen in de loop van het academiejaar via TOLEDO wordt meegedeeld. De kandidaten worden vervolgens uitgenodigd voor een selectiegesprek. De selectie gebeurt door de medewerkers van het Centrum voor Klinische Seksuologie en Sekstherapie (CeKSS) die de inhoudelijke eindverantwoordelijkheid dragen over de opleiding. De studenten worden tijdig op de hoogte gebracht van hun selectie.

De begintermen van deze postgraduaatopleiding zijn de eindtermen van de opleiding master in de seksuologie - aangevuld met een aantal vakken die beschreven worden in de toelatingsvoorwaarden.

Het postgraduaat in de klinische seksuologie wordt standaard halftijds gevolgd gespreid over 2 academiejaren. Deze opleiding streeft zowel een specifieke wetenschappelijke verdieping (kennis) als een versterking van de vaardigheden/deskundigheid (kunde) in het domein van de seksuele hulpverlening na.
De opleiding bestaat uit een aantal opleidingsonderdelen die als een onontbeerlijke basis worden geacht om klinisch seksuologisch werk te kunnen verrichten. Daarnaast biedt deze opleiding studenten de kans om via begeleide literatuurstudie, intervisie, supervisie en een uitgebreide stage - met een groeipad van observeren over participeren naar zelfstandig uitvoeren - zich verder te bekwamen en te specialiseren in de seksuologische hulpverlening in de brede zin van het woord.

Academisch verantwoordelijke:
Prof. Paul Enzlin

Contactpersoon voor de opleiding:
Prof. Paul Enzlin

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?

KEY INFORMATION

LOCATIE

UPC KU Leuven

ECTS + STUDIEDUUR

60 ECTS, 2 jaar deeltijds

TYPE OPLEIDING

Postgraduaat

INSCHRIJVINGSGELD

1250 euro per jaar