Getuigschrift klinische neuropsychologie (Leuven e.a.)

Deze opleiding biedt diepgaande kennis en vaardigheden in fundamentele neurowetenschappen, neuropsychologisch onderzoek en cognitieve revalidatie bij kinderen en volwassenen. Ze behandelt de functionele anatomie van verschillende cognitieve functies, alsook de diagnostiek, de behandeling en de begeleiding van stoornissen die zich hierbij kunnen voordoen.

Wat houdt het Getuigschrift klinische neuropsychologie in ?

De permanente vorming in de klinische neuropsychologie heeft tot doel de kennis en de vaardigheden van de deelnemers op het vlak van de klinische neuropsychologie te verbreden en te verdiepen. Hiertoe wordt de student onderwezen in de basisbegrippen van de fundamentele neurowetenschappen en de basisprincipes van het neuropsychologisch onderzoek en de cognitieve revalidatie bij kind en volwassene. Gebaseerd op deze kennis wordt de functionele anatomie van verschillende cognitieve functies behandeld alsook de belangrijkste stoornissen die zich hierbij kunnen voordoen. Hierbij komen de diagnostiek, de behandeling en de begeleiding van de onderscheiden pathologie aan bod. Vervolgens worden de neuropsychologische aspecten van specifieke neurologische, psychiatrische als levensloop bepaalde stoornissen behandeld. Klinische context, deontologische, medico-legale en forensische aspecten komen eveneens aan bod.

De permanente vorming in de klinische neuropsychologie wordt interuniversitair georganiseerd door KU Leuven, UGent en VUB in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Neuropsychologie (VVNP). Het is een academische specialisatieopleiding inzake klinische neuropsychologie en wil zo inspelen op de actuele ontwikkelingen en hulpvragen uit domeinen zoals de neurorevalidatie, psychiatrie, onderwijs, enz. Elke cyclus loopt over twee academiejaren. Tijdens het tweede studiejaar van elke cyclus kunnen er zich geen nieuwe studenten voor de betrokken permanente vorming inschrijven.

Opleiding georganiseerd door
Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van KU Leuven

In samenwerking met
UGent, VUB en de Vlaamse Vereniging voor Neuropsychologie (VVNP) en Vlaamse Vereniging voor Klinische Psychologie - Divisie Neuropsychologie

Url van de opleiding

https://www.vlaamseverenigingneuropsychologie.be/interuniversitaire-postacademische-permanente-vorming-klinische-neuropsychologie/

Troeven
De lessen worden gegeven door erkende specialisten per thema. De opleiding biedt tevens de mogelijkheid om netwerking uit te bouwen met collega's in het praktijkveld. Naast de lessen per thematiek zijn er ook klinische casuïstiek lessen.

Startdatum van de nieuwe editie
Oktober 2023 aan VUB

Duur van de opleiding
De opleiding duurt twee jaar en loopt van oktober tot en met einde juni. 

Locatie
Editie 2023-2025: VUB
Editie 2025-2027: UGent
Editie 2027-2029: KU Leuven 

 

Inschrijvingsgeld
1650 euro per academiejaar

 

Inschrijvingsprocedure
Meer informatie vind je via  http://www.vvnp.be/vvnp.KU-LEUVEN-Inschrijven.cfm

Psychologen en (ortho)pedagogen met een specifieke interesse voor het werkveld van de klinische neuropsychologie.
De permanente vorming in de klinische neuropsychologie heeft tot doel de kennis en de vaardigheden van de deelnemers op het vlak van de klinische neuropsychologie te verbreden en te verdiepen.

Hiertoe wordt de student onderwezen in de basisbegrippen van de fundamentele neurowetenschappen en de basisprincipes van het neuropsychologisch onderzoek en de cognitieve revalidatie bij kind en volwassene. Gebaseerd op deze kennis wordt de functionele anatomie van verschillende cognitieve functies behandeld alsook de belangrijkste stoornissen die zich hierbij kunnen voordoen. Hierbij komen de diagnostiek, de behandeling en de begeleiding van de onderscheiden pathologie aan bod. Vervolgens worden de neuropsychologische aspecten van specifieke neurologische, psychiatrische als levensloop bepaalde stoornissen behandeld. Klinische context, deontologische, medico-legale en forensische aspecten komen eveneens aan bod. Er worden ook klinische casuïstiek-lessen gedoceerd.

Thematisch overzicht van het studieprogramma vind je op https://www.vlaamseverenigingneuropsychologie.be/interuniversitaire-p ostacademische-permanente-vorming-klinische-neuropsychologie/


De studenten zullen zich met de specialisatie klinische neuropsychologie breder kunnen profileren in het klinisch praktijkveld. Bij sollicitaties wordt meer en meer gevraagd naar kennis betreffende deze permanente vorming. Verder zal deze opleiding deel uitmaken van de kwaliteitscriteria in het kader van de certificering klinisch neuropsycholoog via de Vlaamse Vereniging voor Klinische Psychologie (VVKP).

Academisch verantwoordelijke:
Naam: prof. dr. C. Lafosse (KU Leuven),  prof. dr. G. Vingerhoets (UGent), prof. dr. E. Dierckx (VUB)

Contactpersoon:
Voor KU Leuven: PPW Continuo 

Financiële antenne:
Voor KU Leuven: Sylvie Landerloos 

Nuttige links:
www.vvnp.be

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?