Postgraduaat in de parodontologie (geen nieuwe inschrijvingen vanaf 2023-2024) (Leuven)

Het postgraduaat in de parodontologie is een verdiepende klinische opleiding die zich toespitst op alle aspecten van de parodontologie, inclusief orale implantologie. Het kan enkel gevolgd worden in combinatie met de master na master in de specialistische mondzorg, afstudeerrichting parodontologie. De opleiding is erkend door de Europese Vereniging voor Parodontologie (EFP).

Wat houdt het Postgraduaat in de parondontologie in?

Dit trainingsprogramma biedt een verdiepende opleiding in de parodontologie en resulteert in een postgraduaat getuigschrift.

Het postgraduaat programma wordt enkel in het Nederlands aangeboden en vereist een grondige kennis van deze taal (niveau 5 van het Instituut voor Levende Talen).

Het maakt deel uit van de master in de specialistische mondzorg, afstudeerrichting parodontologie. Deze postgraduaatsopleiding kan uitsluitend gevolgd worden in combinatie met de master na master in de specialistische mondzorg, afstudeerrichting parodontologie. Enkel deze combinatie kan leiden tot een erkenning door de Nederlandstalige Erkenningscommissie Parodontologie als Tandarts-Specialist in de Parodontologie.

Het postgraduaatprogramma omvat zowel een preklinische, specialistische klinische training als dienstverlening.

 

Opleiding georganiseerd door
Faculteit Geneeskunde van KU Leuven

Opbouw
Tijdens de 3-jarige opleiding zal de student gradueel meer blootgesteld worden aan meer complexe pathologie, klinisch en chirurgisch handelen. Het chirurgische opleidingsschema omvat:

1ste jaar:

  • Complexe extracties en socket preservatie
  • Klinische kroonverlenging
  • Lap operaties
  • Solitaire implantaten buiten de esthetische regio
  • Biopsie

2de jaar:

  • Geleide implantaatplaatsing
  • Bindweefsel en gingivale greffes
  • Guided Bone Regeneration
  • Parodontale regeneratie
  • Trans alveolaire sinus lift en lateral window sinus lift
  • Esthetische pre-prothetische chirurgie
  • Implantaat plaatsing in esthetische regio
  • Implantaat plaatsing in partieel edentate patiënten 

3de jaar:

  • Recessie behandeling
  • Grote botreconstructies
  • Immediaat plaatsing en/of belasting van implantaten

Tijdens de klinische opleiding worden de studenten begeleid door leden van de staf en consulenten.

Troeven
De manama/postgraduaat opleiding parodontologie aan de KU Leuven is een erkende en geaccrediteerde universitaire opleiding. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan men in België de titel van specialist in de parodontologie bekomen. Daarnaast is de opleiding reeds jaren erkend door de European Federation of Periodontology (EFP, http://www.efp.org/education/postgraduate/index.html) die de kwaliteit van de opleidingen parodontologie binnen Europa promoot en erkent. Indien men slaagt voor dit EFP examen, zal men een certificaat ontvangen dat de tewerkstelling in de meeste Europese landen vereenvoudigt.

Duur van de opleiding
3 jaar: 120 studiepunten verspreid over 3 fasen nl. 40 studiepunten in elke fase

Locatie
Leuven

Inschrijvingsgeld
Inschrijvingsgeld KU Leuven

Inschrijvingsprocedure
Om toegelaten te worden tot het manama/postgraduaat programma dienen geïnteresseerden een volledig dossier in. Kandidaat-studenten worden geselecteerd op basis van hun curriculum, een motivatiebrief en een interview. De geselecteerde kandidaten krijgen een aanvaardingsbrief waarmee zij zich kunnen inschrijven aan de KU Leuven.

Van de kandidaten wordt verwacht dat zij een grondige en brede kennis, uitgesproken vaardigheden en de gepaste attitudes bezit om de bijzondere orale gezondheidsproblemen te benaderen en dit zowel op preventief, diagnostisch en therapeutisch vlak binnen een algemeen tandheelkundig en medisch perspectief en in een brede maatschappelijke context.

Van de kandidaten wordt verwacht dat zij een bijzondere interesse hebben in de parodontologie met al zijn deelaspecten (chirurgie, halitose, orale implantaten, regeneratie, microbiologie, ...).

Kandidaten zijn houders van een in België erkend (of ermee gelijkgesteld) diploma van master of science in de tandheelkunde. Zij hebben zich tijdens hun studie tandheelkunde onderscheiden door het behalen van graden en door hun bijzondere interesse voor het vakgebied parodontologie zowel vanuit wetenschappelijk als klinisch standpunt.

 

 

Deze opleiding kan enkel gevolgd worden door kandidaten specialist in de parodontologie, naast een Master-after-Master in Periodontology waar de theoretische competentie verworven wordt. Via een geleidelijke toename in moeilijkheidsgraad moet deze opleiding resulteren in een zelfzekere specialist die alle behandelingen in de parodontologie beheerst en zelfstandig kan uitvoeren.

Het einddoel van het postgraduaat in de parodontologie is te komen tot een geavanceerde (pre)klinische opleiding, met specifieke invulling van de eigen competenties in de parodontologie met:
- een hoge graad van specialisatie,
- een op wetenschappelijke evidentie gebaseerd klinisch handelen,
- een beheersing van alle aspecten binnen de parodontologie,
- het vervullen van de criteria vereist door de European Federation of Periodontology,
- rekening houdende met de sociale, humane, filosofische en ethische aspecten van de te behandelen patiënt.

Bij het beëindigen van het 3-fasige programma zal de student zich alle relevante aspecten binnen het complexe gebeuren van de parodontologie meester hebben gemaakt, met zin voor kritische reflectie en op zelfstandige basis.
De kandidaat wordt geacht volgende aspecten te verwerven:
- een diepgaande kennis van de klinische parodontologie;
- voldoende ervaring en zelfzekerheid om alle parodontologische handelingen zelfstandig uit te kunnen voeren;
- een diepgaande kennis van de interactie tussen systeemaandoeningen en parodontale aandoeningen, zowel op vlak van manifestatie als op vlak van behandeling;
- een optimale klinische expertise in het voorkomen, diagnose en behandeling van alle aandoeningen en afwijkingen van het parodontium;
- een optimale klinische expertise in diagnose, patiëntselectie, behandelingsplanning en chirurgische aspecten van parodontitisbehandeling, weefselregeneratie/augmentatie en plaatsen van orale implantaten;
- in een multi-disciplinaire context kunnen werken met disciplines binnen de orale gezondheidszorg: algemeen tandartsen, orthodontisten en stomatologen en maxillo-faciale chirurgen alsook met huisartsen en arts-specialisten.

De parodontoloog werkt later zelfstandig in een eigen paro-praktijk op doorverwijzing of in een groepspraktijk. Men kan dit combineren met het geven van permanente vorming, studyclubs, hands-on cursussen om alle aspecten van de parodontologie breder kenbaar te maken aan doorverwijzers. Het Europees certificaat zal een tewerkstelling in de meeste Europese landen vereenvoudigen.

Opleidingsverantwoordelijke:
Prof. Marc Quirynen

Contactpersoon van de opleiding:
Annelies Brinkhof

 

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?

KEY INFORMATION

LOCATIE

Leuven

ECTS + STUDIEDUUR

120 ECTS, verspreid over 3 fasen

TYPE OPLEIDING

Postgraduaat

INSCHRIJVINGSGELD

Inschrijvingsgeld KU Leuven, zie bijzondere inschrijvingscategorieën