Het recht van de externe betrekkingen van de Europese Unie (B-KUL-C09B3D)
Doelstellingen
Opgelet!
Voor dit opleidingsonderdeel geldt een contingentering. Raadpleeg de concrete voorwaarden en inschrijvingsmodaliteiten op deze facultaire webpagina.
Leerdoelen
Dit keuzevak biedt een overzicht van de verschillende juridische aspecten van de externe betrekkingen van de externe betrekkingen van de Europese Unie en heeft een dubbele doelstelling. Enerzijds biedt het vak een inzicht in de vele domeinen waarin internationale contacten tussen de EU en derde landen plaats vinden. In de tweede plaats verklaart het de soms erg complexe juridische problemen die ontstaan wanneer een gelaagde rechtsorde internationale relaties aanknoopt met derde staten en internationale organisaties.
Begintermen
De begintermen vallen samen met de meeste leerresultaten van de bacheloropleiding.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de rechten (Leuven) (Afstudeerrichting rechten) 120 sp.
- Master of Law (double degree with Zurich) (Leuven et al) 120 sp.
- Master of Laws (LL.M) (Leuven) 60 sp.
- Master of Laws (LL.M) (Leuven) (International and European Public Law Option) 60 sp.
- Courses for Exchange Students Faculty of Law and Criminology (Leuven)
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Het recht van de externe betrekkingen van de Europese Unie (B-KUL-C09B3a)
Inhoud
Dit keuzevak biedt een overzicht van de verschillende juridische aspecten van de externe betrekkingen van de externe betrekkingen van de Europese Unie en heeft een dubbele doelstelling. Enerzijds biedt het vak een inzicht in de vele domeinen waarin internationale contacten tussen de EU en derde landen plaats vinden. Die contacten variëren van de gemeenschappelijke handelspolitiek over ontwikkelingssamenwerking (vaak via samenwerkings- en associatieakkoorden) en de uiteenlopende externe aspecten van de beleidsdomeinen van de Unie tot en met het Europese defensie- en veiligheidsbeleid. Bijzondere aandacht wordt ook besteed aan hoe de EU omgaat met problemen van (onder)ontwikkeling. In de tweede plaats verklaart het vak de soms erg complexe juridische problemen die ontstaan wanneer een gelaagde rechtsorde internationale relaties aanknoopt met derde staten en internationale organisaties. De thema’s die aan bod komen zijn onder meer de rechtspersoonlijkheid van de Unie, de bevoegdheidsverdeling tussen de lidstaten en de Unie m.b.t. het extern optreden van de Unie, en de coherentie en de efficiëntie van het extern optreden van de Unie. In dit verband wordt dieper ingegaan op de besluitvormingsprocedure en de verdragsbevoegdheid in alle aspecten van het extern optreden, inclusief het GBVB. Ook gaat er aandacht naar de externe vertegenwoordiging van de Unie en haar verhouding met belangrijke internationale organisaties zoals de VN, de WTO en de NAVO. Uit de aard van het vak komen zijdelings ook aspecten van international recht en internationale politiek aan bod.
Studiemateriaal
- Textbook: P.J. Kuijper, J. Wouters, F. Hoffmeister, G. De Baere, T. Ramopoulos, The Law of EU External Relations. Cases, Materials, and Commentary on the EU as an International Legal Actor, Oxford University Press, 2013;
- Optional textbook: G. De Baere, Constitutional Principles of EU External Relations, Oxford University Press, 2008;
- Consolidated EU and FEU Treaties; Consolidated EC and EU Treaties pre-Lisbon (Nice consolidates versions);
- Reader: cases and materials.
Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Het recht van de externe betrekkingen van de Europese Unie (B-KUL-C29B3d)
Toelichting
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding, bestaande uit één of meerdere casussen en een essayvraag.