L-Filosofische grondslagen van de geesteswetenschappen (B-KUL-YL0168)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
POC Toegepaste taalkunde Antwerpen

De student is vertrouwd met de typisch wijsgerige vraagstelling en begrijpt hoe die zich verhoudt tot andere disciplines.

De student kent en begrijpt de belangrijkste modellen uit de westerse filosofie om over kennis en wetenschap te reflecteren.

De student kent en begrijpt de filosofische paradigma’s die van belang zijn voor de ontwikkeling van de geesteswetenschappen en kan de ontwikkelingsgang ervan schetsen.

De student kan verbanden en verschillen tussen filosofische paradigma’s aanduiden en toelichten.

De student kan filosofische concepten uitleggen en correct toepassen.

De student is in staat om vanuit de aangereikte filosofische modellen te reflecteren over de grondslagen van haar/zijn eigen discipline.

De student is in staat om een genuanceerd en beargumenteerd antwoord te formuleren op filosofische vragen over kennis en (geestes)wetenschap.

De student is bereid om op een abstract niveau te reflecteren over haar/zijn eigen vakgebied en om complexe redeneringen mee te voltrekken.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
Y00043 : Filosofie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. L-Filosofische grondslagen van de geesteswetenschappen (B-KUL-YL3198)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC Toegepaste taalkunde Antwerpen

De cursus behandelt de voornaamste denkers en stromingen uit de westerse wijsbegeerte. Er wordt een overzicht geboden van de belangrijkste modellen uit de oudheid (de presocraten, Plato en Aristoteles), de moderniteit (rationalisme/Descartes, empirisme/Locke, scepticisme/Hume, kritisch idealisme/Kant) en de hedendaagse wijsbegeerte (nihilisme/Nietzsche, fenomenologie/Husserl, existentiële fenomenologie/Heidegger, deconstructie/Derrida en analytische wijsbegeerte/Wittgenstein) en er wordt tevens ingegaan op de filosofische modellen die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van de geesteswetenschappen in de negentiende en twintigste eeuw (o.a. logisch positivisme/Wiener Kreis, psychoanalyse (Freud), poststructuralisme (Derrida) en hermeneutiek (Schleiermacher, Dilthey, Gadamer).

"Europese wijsbegeerte. Een historische inleiding" (G. Van Riel & G. Claessens), derde herziene uitgave, Leuven, Universitaire Pers Leuven, 2024.

Hoorcollege

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: L-Filosofische grondslagen van de geesteswetenschappen (B-KUL-YL7168)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Geen

Zelfde modaliteiten als in de eerste examenperiode.