Bedrijfsmanagement (B-KUL-Y00910)

6 studiepuntenNederlands48 urenEerste semester
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot de volgende leerresultaten:

De student

  • 1.a analyseert de omgeving waarin een organisatie actief is en schat de invloed van omgevingsfactoren op de werking van de organisatie in.
  • 1.b begrijpt basistheorieën, -begrippen en -concepten van strategisch management en gebruikt deze om de organisatiestrategie kritisch te evalueren en voorstellen te formuleren om deze strategie bij te sturen. 
  • 2.a begrijpt  basistheorieën, -begrippen, en- concepten  van elk managementdomein, i.h.b. met betrekking tot de financiële, operationele, commerciële en organisatorische activiteiten, en past deze toe bij het oplossen van (bedrijfs)economische problemen.
  • 2.b onderscheidt en verduidelijkt de verschillende manieren waarop activiteiten en processen in organisaties worden georganiseerd, gestructureerd en beheerd. 
  • 2.c begrijpt en onderbouwt voor elk managementdomein het kritisch belang voor een succesvolle organisatie en de samenhang met andere managementdomeinen. 
  • 2.s verduidelijkt de opbouw en organisatie van logistieke processen in organisaties.
  • 12.a schat de gevolgen van bedrijfsvoering voor diverse stakeholders en maatschappij in.
  • 12.b verbindt de psycho-sociale en ethische inzichten op een onderbouwde manier met de (bedrijfs)economische werkelijkheid. 

Toelichting:
Studenten vertrouwd maken met alle dimensies van bedrijfsbeleid, zodat ze later in staat kunnen zijn op een evenwichtige manier mee te denken en te mee te werken aan de opbouw van effectief strategische beleid.

Er is geen specifieke voorkennis vereist voor dit opleidingsonderdeel.

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
HBH55E : Bedrijfsmanagement
HLH12B : Bedrijfsmanagement (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
HBA03C : Management

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Bedrijfsmanagement (B-KUL-Y50680)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College48 urenEerste semester
OC Handelswetenschappen FEB Campus Antwerpen

Deel 1: Algemene aspecten van bedrijfsmanagement en -organisatie

Naast de bedrijfsinterne situering van de bedrijfsfuncties worden eveneens de belangrijkste elementen van de industriële organisatie besproken. Na een systematische bespreking van de bedrijfsdoelstellingen en beschikbare middelen wordt stilgestaan bij de rol en mogelijkheden van de interne bedrijfsorganisatie. Tot slot wordt uitgebreid stilgestaan bij het meten en evalueren van bedrijfsresultaten en het verband van deze laatste met de gevoerde strategie.

Na een situering van het concept strategie vanuit verschillende managementbenaderingen, analyseren we hoe de optimale strategie van het bedrijf wordt opgebouwd. Daarom is het noodzakelijk om vooraf een nauwkeurige analyse te maken van de concurrentiële omgeving en te zoeken naar de duurzame competenties en concurrentievoordelen van de onderneming. Ten slotte staan we stil bij de succesvolle implementatie van de strategie en werpen we een blik op het internationaal strategisch veld.

Deel 2: Operationeel beleid

Dit deel gaat dieper in op het operationeel beleid. De bewerking (operations) in de traditionele productiesfeer wordt verruimd naar het begrip transformatieproces. Voorbeelden van transformatieprocessen in de ruime zin, zijn terug te vinden in bedrijven uit de dienstensector, de ziekenhuizen, de telecommunicatie, de computernetwerken, enz. Naast de strategische rol van het operationeel beleid gaan we achtereenvolgens dieper in op het ontwerpen van producten en diensten, geven we een inleiding tot wachtlijntheorie en tot planning en controle, en sluiten we af met de integrale kwaliteitszorg.

Deel 3: Financieel management &  controle

Dit deel is opgebouwd rond het financiële management en de bijhorende controles. Een eerste onderdeel omschrijft de bouwstenen van het financieel beleid, de jaarrekening en de kas- en geldstromen. Verder wordt de draagwijdte van het financieel beleid besproken aan de hand van de 5 A's, Aantrekken, Aanwenden, Administratie, Analyse en Anticipatie. Daarbij wordt specifiek aandacht besteed aan financiële analyse van de jaarrekening en aan de rol van management accounting. Een laatste onderdeel gaat in op het controle- aspect binnen het financieel beleid. Naast de interne controle en het auditproces, wordt hier ook ingegaan op de compliancefunctie en management control.
 

Deel 1: Algemene aspecten van bedrijfsmanagement en -organisatie

Verplicht studiemateriaal

  • Rorink, F. & Öztürk, B. (2019) Management en organisatie, Pearson, 2e ed.
  • Pearson MyLab oefeningen.
  • Powerpoints beschikbaar via Toledo

Bijkomend aanbevolen studiemateriaal
/

Deel 2: Operationeel beleid

Verplicht studiemateriaal

• Slides en oefeningen aangeboden via Toledo

Bijkomend aanbevolen studiemateriaal

• CHASE, AQUILANO & JACOBS, (2004), Operations Management for Competitive Advantage, McGraw-Hill, 10th ed.
Dit boek is aanwezig in het studeercentrum/bibliotheek.


Deel 3: Financieel beleid – controle

Verplicht studiemateriaal

• cursustekst beschikbaar via de cursusdienst;
• slides en oefenmateriaal beschikbaar via Toledo.

Bijkomend aanbevolen studiemateriaal
/
 

Deel 1: Algemene aspecten van bedrijfsmanagement en -organisatie

Wekelijkse online testen per hoofdstuk.

Enkele opdrachten tijdens het semester.

Hoorcolleges rond de samenhang van bedrijfseconomische concepten en begrippen.

Met vragen omtrent de leerstof kan de student steeds bij studiebegeleiding terecht.

Deel 2: Operationeel beleid

Hoorcolleges rond de samenhang van bedrijfseconomische concepten en begrippen, aangevuld met uitgewerkte case-studies.
Met vragen omtrent de leerstof kan de student steeds bij de docent terecht.

Deel 2: Financieel beleid en controle

Tijdens elk hoorcollege worden oefeningen opgegeven, waarbij de studenten nadrukkelijk verzocht worden om die voor te bereiden tegen het volgende college.
Tot en met de datum van het laatste college kunnen studenten steeds terecht bij de docent voor bijkomende vragen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Bedrijfsmanagement (B-KUL-Y70910)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Geen


Evaluatiekenmerken

Het resultaat van het OPO Bedrijfsmanagement bestaat uit de volgende delen: 

- Deel 1 (Algemene aspecten) : 50%

De score voor deel 1 wordt bepaald door de volgende onderdelen:

  • 70% van de score wordt bepaald door de score op het schriftelijke examen. Het schriftelijke examen bestaat uit meerkeuzevragen met verhoogde cesuur van 60%.
  • Studenten dienen verplichte tweewekelijkse online testen met meerkeuzevragen af te leggen. Deze online testen staan op 30% van de score. De deadline voor deze testen wordt gecommuniceerd via Toledo. Laattijdige of niet indienen van een online test zal leiden tot een nulscore voor die test.
  • Voorts zijn er tweewekelijkse formatieve opdrachten tijdens het semester die moeten ingediend worden maar niet gescoord worden. Studenten dienen verplicht hun business model canvas indienen. Laattijdig of niet indienen van hun business model canvas zal leiden tot een N.A. (niet afgelegd) voor het deel over algemene aspecten van bedrijfsmanagement en -organisatie.


- Deel 2 (Operations Management) : 25%

schriftelijk examen

- Deel 3 (Financieel Management) : 25%

Schriftelijk examen bestaande uit open vragen, toepassingen en meerkeuzevragen. Voor de meerkeuzevragen wordt een bestraffing voor foutieve antwoorden toegepast.  Verdere toelichting bij deze examenvorm en bij de bestraffing voor foutieve antwoorden wordt gegeven tijdens de colleges en op de toledopagina voor dit deel.

 

Bepaling eindresultaat

Het eindresultaat is een gewogen cijfer dat als volgt wordt bepaald: de evaluatie voor deel 1 (Algemene aspecten) staat op 50% van de punten, deel 2 (Operations Management) staat op 25% van de punten, en deel 3 (Financieel Management) staat op 25% van de punten.
Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20. 

Indien de student niet deelneemt aan de business model canvas opdracht voor het deel over algemene aspecten van bedrijfsmanagement en -organisatie zal de finale score NA zijn voor dat deel van het opleidingsonderdeel. Als de student een NA haalt voor een van de drie delen, zal dit ook leiden tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.


Tweede examenkans

De evaluatiekenmerken en bepaling eindresultaat van de tweede examenkans verschillen aan die van de eerste examenkans.

Er wordt een schriftelijk examen voorzien over de drie delen. 100% van de score wordt bepaald door de score op het schriftelijke examen. Het schriftelijke examen voor Deel 1 (Algemene aspecten) bestaat uit meerkeuzevragen met verhoogde cesuur van 60%. Het schriftelijk examen voor Deel 3 (Financieel Management) bestaat uit open vragen, toepassingen en meerkeuzevragen. Voor de meerkeuzevragen wordt een bestraffing voor foutieve antwoorden toegepast. Verdere toelichting bij deze examenvorm en bij de bestraffing voor foutieve antwoorden wordt gegeven tijdens de colleges en op de toledopagina voor dit onderdeel.

Het eindresultaat is een gewogen cijfer dat als volgt wordt bepaald:
de evaluatie voor deel 1 (Algemene aspecten) staat op 50% van de punten (en bestaat enkel uit een schriftelijk examen), deel 2 (Operations Management) staat op 25% van de punten, en deel 3 (Financieel Management) staat op 25% van de punten.

Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

Examencontract

Voor studenten met examencontract geldt onverkort dezelfde planning.