Projectwerk bio-ingenieurswetenschappen (B-KUL-X0D05B)

5 studiepuntenNederlands96 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontractUitgesloten voor creditcontract
POC BioChem KULAK

De student
(1) maakt kennis met een actuele vraagstelling vanuit de regionale industrie,
(2) werkt projectmatig in kleine groep een concreet voorstel tot onderzoek rond dit probleem uit, op basis van wetenschappelijke literatuur en creatief denken,
(3) werkt dit voorstel in kleine groep praktisch uit (bv. aan de hand van chemische analyses), en
(4) rapporteert alles in een groepsverslag met verdediging voor jury d.m.v. een presentatie
Dit alles dient te gebeuren in overleg en samenspraak tussen de groepsleden.

 

Eindtermen: de student
• ervaart de dagelijkse werkomgeving in een industriële onderzoeksomgeving
• kan over het aangereikte probleem informatie uit wetenschappelijke literatuur verzamelen, interpreteren, analyseren, reproduceren, en linken aan een industrieel kader
• kan op een juiste manier gebruikte bronnen vermelden bij het rapporteren
• kan in groepsverband (via overleg en samenwerking) functioneren
• kan een link maken tussen de grondige theoretische opleiding en de industriële praktijk
• ontwikkelt schrijf- en presentatievaardigheden
• kan presenteren en verdedigen voor een jury

Van de student wordt fundamentele en technologische basiskennis vereist zoals die aangeboden wordt in het algemene opleidingssegment van de bachelor bio-ingenieur.

De student moet daarenboven analytisch en synthetisch kunnen denken, interesse hebben in probleemoplossend denken, en bereid zijn efficiënt in een team te functioneren.

Om dit vak op te nemen moet je in januari van het betrokken academiejaar voor alle 1e fase vakken geslaagd zijn of een tolereerbaar cijfer behaald hebben, rekening houdend met de tolerantieregels per cluster.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


(GELIJKTIJDIG(X0C87A) OF GELIJKTIJDIG(X0F67A) ) EN ( GELIJKTIJDIG(X0E55A) OF GELIJKTIJDIG(X0A35A) ) EN ( GELIJKTIJDIG(X0E56A) OF GELIJKTIJDIG(X0C04A) ) EN ( GELIJKTIJDIG(X0B08A) OF GELIJKTIJDIG(X0B08C) ) EN ( GELIJKTIJDIG(X0E54A) OF GELIJKTIJDIG(X0B18A) ) EN ( GELIJKTIJDIG(X0E52A) OF GELIJKTIJDIG(X0D00A) OF GELIJKTIJDIG( X0F23A ) OF GELIJKTIJDIG( X0F08A ) ) EN
(GELIJKTIJDIG( C00X8B ) OF GELIJKTIJDIG( X0E50A ) )

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
X0C87A : Statistische modellen en data-analyse
X0F67A : Statistische dataverwerking voor biowetenschappen
X0E55A : Algemene natuurkunde: elektromagnetisme
X0A35A : Algemene natuurkunde: elektromagnetisme
X0E56A : Fysische transportverschijnselen
X0C04A : Fysische transportverschijnselen
X0B08A : Ecologie
X0B08C : Ecologie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
X0E54A : Geologie
X0B18A : Geologie
X0E52A : Analytische basistechnieken
X0D00A : Analytische basistechnieken
X0F23A : Instrumentele analytische chemie
X0F08A : Instrumentele analytische chemie
C00X8B : Economie
X0E50A : Inleiding tot de economie (TEW)

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
I0N41C : Begeleid integrerend groepswerk

Onderwijsleeractiviteiten

5 sp. Projectwerk bio-ingenieurswetenschappen (B-KUL-X0D05a)

5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Bachelorproef96 urenTweede semester
POC BioChem KULAK

Een probleemstelling wordt aangeboden door de regionale industrie uit het toepassingsdomein van de bio-ingenieur. Over dit probleem wordt in groep nagedacht om er een creatieve oplossing voor te formuleren. Er wordt een uitwerking van dit project verwacht in de vorm van een groepsverslag en een presentatie. Informatievaardigheden worden aangeleerd via een e-tutorial. Naast een bedrijfsbezoek en een literatuurstudie wordt ook een hoeveelheid praktisch werk gedaan zoals bv. een labo-experiment, een experiment in de onderzoeksomgeving van het bedrijf, een enquête, …. Het rapporteren wordt periodiek bijgestuurd door de begeleiding.

presentaties Toledo

zelf te zoeken wetenschappelijke artikels

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Projectwerk bio-ingenieurswetenschappen (B-KUL-X2D05b)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Procesevaluatie


De evaluatie bevat een component permanente evaluatie (goed voor 40% van de beoordeling voor dit OPO) en een component eindevaluatie (goed voor 60% van de beoordeling van dit OPO). Voor beide onderdelen dient de student geslaagd te zijn of de maximale score voor dit OPO is 9/20. 

Inzake de component permanente evaluatie:
• Je dient met een vooraf afgesproken regelmaat een tussentijds verslag in bij de interne begeleider en je bespreekt dit. Dit rapport behandelt de vorderingen, verkregen resultaten en eventuele problemen. Je begeleider overlegt met je, geeft feedback en stuurt desgevallend het project bij.
• Je wordt tijdens het uitvoeren van het projectwerk geëvalueerd door de interne begeleider die instaat voor de dagelijkse opvolging en in overleg met het bedrijf, dit op basis van het logboek, de prestaties, het respecteren van tussentijdse deadlines, …
• Je wordt halverwege en op het einde van het projectwerk geëvalueerd door de medestudenten van jouw groep op basis van een peer assessment

Inzake de component eindevaluatie:
• Je schrijft een samenvattend groepsverslag over je projectwerk, waarin je ingaat op actuele literatuur, probleemstelling en doel, de resultaten van het verrichte werk en een kritische bespreking hiervan
• Je presenteert je groepsverslag voor een jury waartoe naast je begeleider en docent ook externe beoordelaars behoren. De jury van je opleiding zorgt voor een aanwezigheid van eenzelfde afvaardiging bij alle presentaties van het projectwerk.

Bij (i) niet-deelname, (ii) onwettige afwezigheid of (iii) wettige afwezigheid zonder naar behoren uitvoeren van een vervangende opdracht aan één van de onderdelen van het OPO zal dit leiden tot een NA (“niet afgelegd”) als examenresultaat (conform het examenreglement). Studenten kunnen een wettige afwezigheid onder andere staven met een medisch attest, op voorwaarde dat het attest niet later dan de dag van de te staven afwezigheid door een arts is uitgeschreven, en op voorwaarde dat de student het zo snel mogelijk en zonder overmacht zeker binnen de drie werkdagen aan de ombuds bezorgt. Het attest specificeert dat de betrokkene niet in staat was deel te nemen aan het OPO onderdeel.

 

De volgende medische attesten worden niet aanvaard:

  • een onvolledig ingevuld attest of een attest dat tegenstrijdigheden bevat;
  • een dixitattest (attest dat enkel gebaseerd is op de verklaring van de patiënt);
  • een post factum attest (attest dat wordt uitgeschreven na afloop van de ziekte of nadat de medische gevolgen van een ongeluk niet meer vastgesteld kunnen worden).​

 

Naast het bezorgen van de wettiging dient de student zelf te informeren naar een inhaalmoment of vervangende opdracht bij de professor en/of assistent van het desbetreffende onderdeel.

Voor dit OPO kan geen tolerantie worden ingezet.

Er is geen tweede examenkans.

.