Practicum: synthese en karakterisatie (B-KUL-X0C51C)

6 studiepuntenNederlands66 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
POC BioChem KULAK

De studenten kunnen

  • in groep en individueel experimenten met betrekking tot de (an)organische en analytische chemie nauwkeurig en kritisch uitvoeren
  • voldoende voorbereid naar de practica komen zodat geen extra uitleg van de assistent meer nodig is
  • zich tijdens de practica gedragen volgens de goede laboratoriumpraktijken
  • de nodige berekeningen uitvoeren om op basis van de uit het experiment bekomen resultaten een antwoord te geven op de gestelde analytische vraag
  • de bekomen resultaten interpreteren en ze rapporteren in een verslag
  • opzoeken welke veiligheidsaspecten in rekening moeten gebracht worden bij het uitvoeren van een chemisch experiment en op basis hiervan een risicoformulier opstellen
  • op basis van een uitgeschreven handleiding met kennis van zaken een eenvoudige synthese uitvoeren binnen een beperkt tijdsbestek
  • Standard Operating Procedures (SOP) van chemische analyses op basis van literatuurstudie uitschrijven
  • zelfstandig probleemgerichte chemische analyses uitvoeren

Van de student wordt een basisopleiding werken in een chemisch laboratorium verwacht (zoals bv. verworven bij het OPO Veiligheid en Laboratoriumpraktijk), evenals een theoretische basiskennis van de analytische technieken gebruikt in een chemisch laboratorium (zoals bv. verworven bij het OPO Analytische Basistechnieken) en kennis van de organische chemie (zoals bv. verworven bij het OPO Organische Chemie)

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


( SOEPEL( X0C33C ) OF SOEPEL( X0E41A )) EN ( SOEPEL( X9X03A ) OF SOEPEL( X9X03B ) OF SOEPEL( X0E39A ) OF SOEPEL( X0E39B ) ) EN
( GELIJKTIJDIG( X0D00A ) OF GELIJKTIJDIG( X0E52A ) OF GELIJKTIJDIG( X0F08A ) OF GELIJKTIJDIG( X0F23A ) ) EN
( STRENG( X0A93B ))

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
X0C33C : Grondslagen van de chemie
X0E41A : Grondslagen van de chemie
X9X03A : Bio-organische chemie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
X9X03B : Bio-organische chemie
X0E39A : Bio-organische chemie (Niet meer aangeboden dit academiejaar)
X0E39B : Bio-organische chemie
X0A93B : Veiligheid & laboratoriumpraktijk
X0D00A : Analytische basistechnieken
X0E52A : Analytische basistechnieken
X0F08A : Instrumentele analytische chemie
X0F23A : Instrumentele analytische chemie

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
G0O33B : Practicum: synthese & karakterisatie

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Practicum: synthese en karakterisatie (B-KUL-X0C51a)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum66 urenEerste semester
POC BioChem KULAK

Deel 1: Uitvoeren van experimenten rond synthese en karakterisatie van chemische componenten op basis van labohandleiding

- Synthese van een pijnstiller: Paracetamol
- Gravimetrische dosage van nikkel met behulp van dimethylglyoxime (DMG)
- Synthese en opzuivering van anethol
- Isolatie van eugenol uit kruidnagel

Deel 2: Projectwerk:
Rond een opgegeven analytisch probleem, kaderend in een bepaalde algemene topic, individueel op basis van eigen ervaring en literatuurstudie analysemethoden voorstellen, uitschrijven (in S.O.P.) en uitvoeren. Bij de uitvoering en verwerking van de analyses wordt aandacht besteed aan staalname, statistische dataverwerking, goede laboratoriumpraktijken en validatiecriteria voor een analysemethode (optreden van interferenties, detectielimiet, nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, interne en externe standaarden, …). Het resultaat wordt verwerkt in een verslag. 

Deel 1: labohandleiding
Deel 2: artikels en literatuur

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Practicum: synthese en karakterisatie (B-KUL-X2C51c)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Naslagwerk


Deel 1 (40%): de evaluatie gebeurt op basis van de attitude tijdens de practica (voorbereiding, risicoformulier, werkhouding, resultaten, technisch en sociaal aspect)  en het niveau van de antwoorden op de vragen op de invulbladen

Deel 2 (60%): de evaluatie gebeurt op basis van een procesevaluatie die rekening houdt met het verloop van het proces en de activiteit in het labo en een productevaluatie (eindverslag)

He gewogen gemiddelde wordt gebruikt als het resultaat op dit vak. De student is dus geslaagd wanneer het gewogen gemiddelde 10/20 of hoger is. 

Bij (i) niet-deelname, (ii) onwettige afwezigheid of (iii) wettige afwezigheid zonder naar behoren uitvoeren van een vervangende opdracht aan een van de OPO onderdelen, zal dit leiden tot een NA (“niet afgelegd”) als examenresultaat (conform het examenreglement). Studenten kunnen een wettige afwezigheid onder andere staven met een medisch attest, op voorwaarde dat het attest niet later dan de dag van de te staven afwezigheid door een arts is uitgeschreven, en op voorwaarde dat de student het zo snel mogelijk en zonder overmacht zeker binnen de drie werkdagen aan de ombuds bezorgt. Het attest specificeert dat de betrokkene niet in staat was deel te nemen aan het OPO onderdeel met permanente evaluatie.

De volgende medische attesten worden niet aanvaard:

·        een onvolledig ingevuld attest of een attest dat tegenstrijdigheden bevat;

·        een dixitattest (attest dat enkel gebaseerd is op de verklaring van de patiënt);

·        een post factum attest (attest dat wordt uitgeschreven na afloop van de ziekte of nadat de medische gevolgen van een ongeluk niet meer vastgesteld kunnen worden).​

Naast het bezorgen van de wettiging dient de student zelf te informeren naar een inhaalmoment of vervangende opdracht bij de professor en/of assistent van het desbetreffende OLA.

 

Wanneer de faculteit wegens overmacht beslist dat de labozittingen in hun huidige vorm niet kunnen doorgaan, vervalt uiteraard de verplichte aanwezigheid en zullen er vervangingsopdrachten uitgewerkt worden. De wijzigingen wegens overmacht worden via Toledo meegedeeld zodra ze bekend zijn.

Er is geen tweede examenkans.

Voor practica/presentaties/excursies (of eventuele vervangende opdrachten) is er geen tweede zittijd mogelijk. De punten behaald in eerste zittijd voor dit onderdeel worden behouden.