Sociale verandering (B-KUL-S0F92C)

6 studiepuntenNederlands26 urenTweede semester
POC Sociologie

Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel hebben studenten de volgende doelstellingen bereikt:

  • Studenten hebben kennis van de manier waarop de klassieke analyses van de moderne samenleving van Weber, Marx en Durkheim doorwerken in de latere sociologiebeoefening;
  • Studenten kunnen hedendaagse sociale problemen analyseren in termen van deze klassieke analyses;
  • Studenten hebben kennis van de harde kern van de sociologische moderniseringstheorie, alsmede van ontwikkelingen sinds de 1960s die ermee in strijd zijn (‘postmodernisering’);
  • Studenten hebben kennis van de manier waarop het culturele onbehagen van de zogenoemde ‘tegencultuur’ van de 1960s heeft geleid tot blijvende veranderingen in de werelden van religie, (sociale) wetenschap, politiek en consumptie;
  • Studenten kunnen op basis van eigen waarnemingen sociologisch reflecteren op hedendaagse maatschappelijke verschijnselen.

Deze doelstellingen worden bij de start van de colleges aan de studenten gecommuniceerd.

Het vooraf gevolgd hebben of gelijktijdig volgen van een inleidend opleidingsonderdeel Sociologie strekt tot aanbeveling.

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Sociale verandering (B-KUL-S0F92a)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenTweede semester
POC Sociologie

Het opleidingsonderdeel bestaat uit twee delen:

Het eerste deel behandelt de hedendaagse relevantie van de klassieke maatschappijdiagnoses van Weber, Marx en Durkheim in de latere sociologie. Als grondleggers van de sociologie ontwaarden zij, net als de drie grote moderne politieke ideologieën (liberalisme, socialisme en conservatisme) en net als veel van hun sociologische navolgers, de belangrijkste oorzaken van moderne sociale problemen in specifieke hoeken van de driehoek van markt, staat en morele orde. In samenhang met deze maatschappij analyses worden vervolgens vier kernaspecten van 'modernisering' behandeld, te weten: meritocratisering, secularisering, rationalisering en onttovering, waarbij wordt gedemonstreerd hoezeer deze processen vanouds de sociologische onderzoeksagenda en theorievorming hebben beïnvloed. 

Het tweede deel behandelt vervolgens de processen van sociale en culturele verandering zoals die zich sinds de jaren 1960 hebben voltrokken als reactie op maatschappelijk onbehagen over modernisering. Deze processen van ‘postmodernisering’ behelzen een romantische wending via een toegenomen maatschappelijke betekenis van idealen van persoonlijke vrijheid en authenticiteit. Ze hebben inmiddels geleid tot diepgaande veranderingen binnen maatschappelijke domeinen variërend van religie tot sociale wetenschap en van arbeid tot consumptie. 

Om deze leeractiviteit vorm te geven wordt er met volgend studiemateriaal gewerkt:

  • Selectie van boekhoofdstukken en artikelen, deels Nederlands- en deels Engelstalig
  • Slides van de hoorcolleges

Al het studiemateriaal wordt ter beschikking gesteld via Toledo, net als een overzicht van de tijdens elk van de colleges te bespreken stof.

Hoorcollege - Werkcollege

Dit vak bestaat voor 2/3 deel uit hoorcolleges en voor 1/3 deel uit werkcolleges. Elk van de hoorcolleges is opgebouwd rond 1 of 2 te bestuderen teksten die deel uitmaken van de examenstof. Na iedere twee hoorcolleges vindt een werkcollege plaats om dieper op de stof in te gaan en eventuele onduidelijkheden uit de weg te ruimen. 

Van de studenten wordt verwacht dat zij voorafgaand aan elk van de hoorcolleges:

  • de te behandelen teksten bestuderen, zodat zij tijdens de colleges bij onduidelijkheden om uitleg kunnen vragen.

Van de studenten wordt verwacht dat zij voorafgaand aan elk van de werkcolleges:

  • de in de twee voorgaande hoorcolleges behandelde teksten en gebruikte Powerpointpresentaties doornemen met het oog op eventuele resterende onduidelijkheden;
  • deze stof verwerken door een passende potentiële examenvraag inclusief antwoord te bedenken en op te laden via Toledo.

Tijdens de werkcolleges wordt (een deel van de) door studenten opgeladen potentiële examenvragen besproken, waarbij van de studenten vanzelfsprekend een actieve inbreng wordt verwacht. Tevens is er gelegenheid tot het stellen van verdere vragen over de stof.

Elk van de hoorcolleges wordt opgenomen en is vervolgens een week lang beschikbaar op Toledo. Na het laatste hoorcollege worden alle opnamen opnieuw beschikbaar gesteld. De werkcolleges worden niet opgenomen.

Dit opleidingsonderdeel wordt in blokonderwijs gegeven gedurende de eerste 9 weken van het semester.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Sociale verandering (B-KUL-S2F92c)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Geen


Evaluatiekenmerken
De evaluatie bestaat uit een schriftelijk gesloten boek examen van vijf open vragen tijdens de examenperiode. Het examen toetst zowel kennis als inzicht c.q. het vermogen om de aangereikte inzichten toe te passen op de hedendaagse samenleving. Twee van de vijf vragen worden geselecteerd uit de door studenten zelf geformuleerde en tijdens de werkcolleges behandelde vragen. Studenten die voorafgaand aan elk van de werkcolleges een vraag plus antwoord hebben opgeladen, krijgen bovendien de gelegenheid om naar eigen keuze een van de vijf gestelde vragen over te slaan.

Bepaling eindresultaat
Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent, zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

Herkansen

De evaluatiekenmerken en de bepaling van het eindresultaat van de tweede examenkans zijn identiek aan die van de eerste examenkans zoals hierboven beschreven.

Zie ‘Toelichting’ onder ‘Evaluatieactiviteiten’ voor bijkomende informatie i.v.m. de tweede examenkans.