Capita selecta van de software engineering (B-KUL-G0L15B)

Doelstellingen
Onafhankelijk van de concrete thema’s ambieert de cursus volgende doelstellingen:
- Studenten vertrouwd maken met één of meerdere actuele thema’s uit de software engineering, thema’s die vaak maar niet noodzakelijk onderzoeksgericht zijn.
- De student leren om zichzelf in te werken in innoverende technieken, methodes en notaties in het domein van de software engineering, en daaromtrent zelfstandig opdrachten uit te voeren.
Begintermen
Kennis van de principes van het ontwerpen en implementeren van softwaresystemen, en van de notaties die daarbij gebruikt worden. Concreet zijn studenten in staat een ontwerp uit te tekenen voor een complex softwaresysteem, dat ontwerp vervolgens om te zetten in een objectgerichte programmeertaal en de correctheid ervan te verificeren.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je mag dit opleidingsonderdeel enkel opnemen als je nog maximaal 90 studiepunten moet verwerven om het diploma te behalen.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de ingenieurswetenschappen: computerwetenschappen (Leuven) (Hoofdoptie Software engineering) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
4 sp. Capita selecta van de software engineering (B-KUL-G0L15a)
Inhoud
Dit opleidingsonderdeel behandelt een variëteit aan geavanceerde en actuele thema’s in het domein van de software engineering. De thema’s die aan bod komen kunnen (maar hoeven niet) van jaar tot jaar wijzigen, in functie van vooruitgang in het wetenschappelijke domein, van onderzoeksthema’s die behandeld worden in het departement, en van bezoekers aan het departement met een expertise die niet in de huidige cursussen aan bod komt.
- Mogelijke thema’s zijn onder andere formele verificatie, aspectgerichte software-ontwikkeling, model driven architecture (MDA), agile software development, geavanceerde concepten voor programmeertalen, ubiquitous computing, software re-engineering en reverse engineering.
- Studenten kunnen ook opteren om een topic uit een capita selecta rond software engineering aan een andere universiteit bij te wonen (bijvoorbeeld Brussel of Antwerpen).
Studiemateriaal
Het studiemateriaal is afhankelijk van de specifieke onderwerpen die aan bod zullen komen. Meestal zal het gaan om papers.
Toelichting werkvorm
De concrete onderwijsvorm zal afhangen van de besproken thema’s, de besproken problematiek, en de lesgever. Vaak zal dit gebeuren aan de hand van wetenschappelijke literatuur (een aantal artikels).
Een onderwijsvorm die zich hier vaak toe leent bestaat uit
- Een klein aantal inleidende colleges of werksessies door een docent
- Een groter aantal colleges of werksessies waarin één of meerdere studenten één of meerdere artikels naar voren brengen, gevolgd door een discussie.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Capita selecta van de software engineering (B-KUL-G2L15b)
Toelichting
De concrete opdracht is afhankelijk van de specifieke onderwerpen. Meestal zal het gaan om het schrijven van een paper en/of het ontwikkelen van een prototype.