De Europese Unie en haar Oosten: coöperatie en contestatie (B-KUL-F0WC7A)

6 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
OC Master European Studies – Letteren

In dit vak worden de studenten vertrouwd gemaakt met het Oostelijk beleid van Europa (en vanaf midden 20ste eeuw de EG/EU), meer specifiek ten aanzien van de Oostelijk Partnerschapsregio, Rusland en andere lidstaten van het Gemenebest van Onafhankelijke staten. Kernbegrippen zoals contestatie en cooperatie worden theoretisch uitgediept en toegelicht vanuit historisch en hedendaagse perspectief. Aan de hand van case studies worden zowel de oorzaken als de impact van contestatie bestudeerd.

Een grondige kennis van Europese geschiedenis (18-20ste eeuw) en Europese politiek is vereist.

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. De Europese Unie en haar Oosten: coöperatie en contestatie (B-KUL-F0WC7a)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
OC Master European Studies – Letteren

In dit opleidingsonderdeel leren de studenten op masterniveau een gefundeerde en veelzijdige analyse te maken van de Oost-West relatie vanuit verschillende disciplinaire en methodologische perspectieven. Aan de hand van drie inleidende hoorcolleges wordt de geschiedenis van het oostelijk beleid van Europa geschetst, om vervolgens in te gaan op de belangrijkste hedendaagse tendensen in de Oost-West dynamiek. Hierbij zal gedifferentieerd worden tussen drie regio’s die deel uitmaken van Europa’s ‘Oosten’: de postsocialistische EU lidstaten, de Eastern Partnership landen en Rusland en het GOS. Aan de hand van gastlezingen van academici en beleidsmakers wordt vervolgens dieper ingegaan op elementen van samenwerking en contestatie, met aandacht voor de recente polarisering, de instrumentalisering van geschiedenis en de verscherping van het geopolitieke discours.

 

Powerpoint presentaties, reader op toledo

De lessen bestaan deels uit hoorcolleges, deels uit discussie op basis van de academische literatuur die ter beschikking wordt gesteld via een reader op toledo. Studenten worden verwacht de artikels voorafgaand aan de colleges te lezen. Omwille van het discussieformat wordt actieve participatie verwacht. De lessen worden dan ook niet opgenomen en studenten worden verwacht aanwezig te zijn in de lessen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: De Europese Unie en haar Oosten: coöperatie en contestatie (B-KUL-F2WC7a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen


Het schriftelijk examen staat op 80% van de punten.

Medewerking tijdens de contactmomenten staat op 20% van de punten.

Het punt voor medewerking tijdens de contactmomenten wordt overgedragen.