Muziek en uitvoering (B-KUL-F0BZ0A)

4 studiepuntenNederlands26 urenEerste semester
Koslovsky John (coördinator) |  Beghin Tom |  Koslovsky John
Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar. Dit opleidingsonderdeel wordt dit academiejaar niet ingericht, maar wel volgend jaar.
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

Inzicht geven in muziek en aspecten van uitvoering en uitvoeringsgeschiedenis

Geen

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Muziek en uitvoering (B-KUL-F0BZ0a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenEerste semester
POC Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie (AKM)

In deze cursus kom je in aanraking met de brede wereld van muziek en uitvoering, een domein dat sinds de ‘performative turn’ in de musicologie steeds belangrijker wordt. Je leert over diverse tradities en begrippen die hiermee verband houden: genoteerde vs. niet-genoteerde praktijken, historische uitvoeringspraktijken, authenticiteit, improvisatie, virtuositeit, lichamelijkheid of ‘embodiment’, enzovoort. Ook maak je kennis met verschillende hedendaagse en historische contexten waarin uitvoeringen kunnen plaatsvinden, zowel ‘live’ als via opnames, en zowel door mensen als via technologische middelen. Verder krijg je inzicht in de verschillende onderzoeksgebieden die verband houden met muziek en uitvoering, zoals analyse en uitvoering, cognitie, psychologie, instrumentenkunde/organologie en ‘artistiek onderzoek’. Als onderdeel van het vak worden enkele werk- en concertbezoeken georganiseerd aan culturele instellingen in de regio.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Muziek en uitvoering (B-KUL-F2BZ0a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal


  • paper
  • procesevaluatie bij de paper: de student dient een abstract in, komt op een individueel gesprek en geeft een korte pitch. 
  • mondeling examen: het examen is deels gebaseerd op de paper

Studenten moeten deelnemen aan alle evaluatieactiviteiten om te kunnen slagen voor het vak. Als niet aan deze voorwaarden voldaan is, kan de student nog max. 9/20 halen. 

Bij herkansing wordt de paper herwerkt en het bijhorende proces opnieuw doorlopen. Er wordt ook een nieuw mondeling examen afgelegd.