Levenseindezorg (B-KUL-E0DC4A)

Doelstellingen
Na het volgen van dit opleidingsonderdeel zijn ASO’s in staat om:
- aan de hand van concrete casussen de eigenheid van spirituele zorgverlening als onderdeel van een geïntegreerde en patiëntgerichte zorgvisie aan te tonen en uit te leggen.
- in de zorg rekening te houden met de levensbeschouwelijke context van de patiënt door:
- spirituele noden te kunnen herkennen bij patiënten (zoals de nood aan toekomstperspectief, de nood aan relationele verbondenheid, de nood aan zinbeleving, de nood aan draag- en veerkracht, de nood aan vergeving en verzoening, … ) en deze actief te beluisteren.
- door middel van praktische (communicatieve) vaardigheden verworven tijdens de casusbesprekingen en op basis van het herkennen van spirituele noden, een goede eerstelijns spirituele zorg te verlenen.
- te verduidelijken hoe inzicht in de spirituele dimensie van de zorg kan bijdragen aan de ontwikkeling van de professionele identiteit als dienst aan de patiënt, diens naasten, de maatschappij en de zorginstelling
- een geïnformeerde keuze te maken om spirituele zorg te integreren in het geheel van de zorg en in de werking van het interdisciplinaire team.
- de eigen levensbeschouwelijke en zingevende kaders te benoemen en de eigen onmacht, veerkracht te hanteren in relatie tot uitingen van zinbeleving door patiënten.
- spiritueel zorgverleners te betrekken in de zorg voor patiënten en hun naasten. Hij/zij kent de mogelijkheden van spiritueel zorgverleners en kan gepast naar hen doorverwijzen en met hen samenwerken.
Begintermen
De begintermen zijn de eindtermen die beschreven zijn voor de opleiding “Master in de geneeskunde”.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Levenseindezorg (B-KUL-E0DC4a)
Inhoud
De ASO krijgt aan de hand van één inleidende sessie en vijf intervisiesessies inzicht in verschillende thema’s uit de spirituele zorgverlening. De vijf topics worden telkens ingeleid door een medisch staflid. Mogelijke topics zijn:
- Dankbaarheid
- Kwaad, vergeving en verzoening
- Hoop
- Lijden/onmacht
- Kwestie rond het einde van het leven
Studiemateriaal
Reader met wetenschappelijke literatuur
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Levenseindezorg (B-KUL-E2DC4a)
Toelichting
De beoordelingsschaal van dit opleidingsonderdeel is 'geslaagd/niet geslaagd'.
De evaluatie bestaat uit volgende onderdelen:
- De begeleiders van de intervisiegroepen geven een quotering voor aanwezigheid (verplicht) en actieve participatie tijdens de seminariebijeenkomsten.
- Bij elke bijeenkomst hoort een reflectieopdracht over literatuur en praktijkervaring die worden samengebundeld in een portfolio
- Eindreflectie aan de hand van vooropgestelde verwerkingsvragen
Deze drie onderdelen resulteren in één pass-failbeoordeling. Falen op één van de drie onderdelen leidt tot een fail.
Eén gewettigde afwezigheid o.w.v. overmacht (bv. ziekte) is toegestaan. In geval van langere gewettigde afwezigheid wordt in overleg met de docenten een vervangingsopdracht vastgesteld.
Toelichting bij herkansen
Indien de student niet slaagt voor het portfolio of het werkstuk dan wordt een nieuwe opdracht toegekend.
Indien de student niet slaagt voor aanwezigheid en actieve participatie tijdens de seminariebijeenkomsten dan wordt eveneens een nieuw opdracht toegekend die dient geïntegreerd te worden in de portfolio.