Wetenschappelijke verdieping in de urgentiegeneeskunde, deel 2 (B-KUL-E0BK2A)

Doelstellingen
Na het volgen van dit opleidingsonderdeel:
- heeft de ASO kennis en inzicht in actuele wetenschappelijke evoluties die betrekking hebben op de belangrijkste ziektebeelden binnen het eigen specialisme.
- Is de ASO in staat deze kennis en deze inzichten te onderhouden
- is de ASO in staat om de methodologie, resultaten en conclusies van klinisch-wetenschappelijke studies over de belangrijkste ziektebeelden binnen het eigen specialisme te gebruiken en toe te passen
- kan de ASO op een kritische wijze deelnemen aan (inter)nationale of lokale wetenschappelijke debatten over de belangrijkste ziektebeelden binnen het eigen specialisme;
- erkent de ASO het belang van levenslang leren en continue training binnen het eigen specialisme.
Begintermen
De ASO dient te beschikken over een diepgaande kennis van verschillende experimentele en klinische onderzoeksmethodes (diagnostiek, RCT, epidemiologische studies, systematische reviews, translationeel onderzoek).
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.
SOEPEL( E0AL2A )
Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
E0AL2A : Wetenschappelijke verdieping in de urgentiegeneeskunde, deel 1
Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
E0CS5A : Wetenschappelijke verdieping in de urgentiegeneeskunde, deel 3
E0CU6A : Wetenschappelijke verdieping in de urgentiegeneeskunde, deel 4
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de specialistische geneeskunde (Leuven) (Afstudeerrichting Urgentiegeneeskunde) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Wetenschappelijke verdieping in de urgentiegeneeskunde, deel 2 (B-KUL-E0BK2a)
Inhoud
De ASO neemt actief deel aan nationale of internationale congressen en seminaries of andere wetenschappelijke activiteiten binnen de discipline die geaccrediteerd worden door het RIZIV.
In samenspraak met het verantwoordelijke staflid, heeft de ASO eveneens de mogelijkheid om de methodes, resultaten en conclusies van de bijgewoonde wetenschappelijke presentaties voor te stellen en kritisch te bespreken met de stafleden van de dienst.
Studiemateriaal
Het studiemateriaal omvat presentaties en abstracts van de bijgewoonde wetenschappelijke congressen en seminaries.
Toelichting werkvorm
De ASO volgt aandachtig de klinisch-wetenschappelijke presentaties, neemt notities, stelt kritische vragen aan de expert en neemt deel aan de wetenschappelijke discussie die volgt op de presentatie.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Wetenschappelijke verdieping in de urgentiegeneeskunde, deel 2 (B-KUL-E2BK2a)
Toelichting
De beoordelingsschaal van dit opleidingsonderdeel is 'geslaagd/niet geslaagd'.
Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld aan de hand van een pass/fail evaluatie. De ASO dient minstens 14 creditpunten te verzamelen in de loop van het opleidingsjaar, waarbij één creditpunt gelijkstaat aan 1u gevolgde leeractiviteit horende bij dit opleidingsonderdeel. De bijgewoonde leeractiviteiten dienen gedocumenteerd te worden in Medbook. Indien er onvoldoende creditpunten verzameld worden, wordt het opleidingsonderdeel beoordeeld als ‘fail’.
De behaalde credits moeten verschillen van de credits behaald voor “Wetenschappelijke verdieping in [de discipline], deel 1”.