Ethiek en recht in het biomedisch onderzoek (B-KUL-E02N9A)
Doelstellingen
Dit opleidingsonderdeel wil je vertrouwd maken met de ethische en juridische benaderingen in het de biomedische onderzoek. Je leert de belangrijkste ethisch-juridische richtlijnen en denkkaders kennen inzake het biomedisch onderzoek (Verklaring van Helsinki, Good Clinical Practice, Conventie Mensenrechten en Biogeneeskunde, relevante Europese en nationale wetgeving) als ook de belangrijkste ethische modellen en vraagstukken. Ten slotte bekwaam je je in het goed verwoorden van de ethische en juridische vraagstellingen en leer je om ethisch en juridisch correct te argumenteren.
Begintermen
Je moet niet beschikken over een bijzondere ethische en/of juridische voorkennis. De colleges worden gedoceerd op het niveau van masterstudenten met een algemene universitaire basisvorming.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie (Leuven) 120 sp.
- Master in de nanowetenschappen, nanotechnologie en nano-engineering (Leuven) 120 sp.
- Master of Nanoscience, Nanotechnology and Nanoengineering (Leuven) 120 sp.
- Master in de biomedische wetenschappen (Leuven) (Afstudeerrichting Biomedisch basis- en translationeel onderzoek) 120 sp.
- Master in de biomedische wetenschappen (Leuven) (Afstudeerrichting Management en communicatie in de biomedische wetenschappen - Minor Kwaliteitsmanagement) 120 sp.
- Master in de biomedische wetenschappen (Leuven) (Afstudeerrichting Management en communicatie in de biomedische wetenschappen - Minor Management en communicatie) 120 sp.
- Master in de biomedische wetenschappen (Leuven) (Afstudeerrichting Toegepaste biomedische wetenschappen - Minor klinische biomedische wetenschappen) 120 sp.
- Master in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde (Leuven) 120 sp.
- Postgraduaat in de toegepaste ethiek (Leuven) (Track zorg) 35 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Ethiek en recht in het biomedisch onderzoek (B-KUL-E02N9a)
Inhoud
Volgende onderwerpen komen in dit college aan bod:
1. Een algemene inleiding tot onderzoeksethiek, met aandacht voor
- Historische aspecten met betrekking tot onderzoeksethiek
- De ontwikkeling van ethische codes en ethische commissies
- Geïnformeerde toestemming
- Onderzoek bij kwetsbare groepen
- Privacy en confidentialiteit
- Evenwicht tussen benefits en harms
- Sociale en maatschappelijke aspecten van onderzoek
- Onderzoeksintegriteit
- Onderzoek in nieuwe biotechnologische toepassingen
2. Een algemene inleiding tot het gezondheidsrecht: omschrijving en bronnen van het medisch recht (België, Europa, internationaal), met bijzondere aandacht voor biomedisch onderzoek (Verklaring van Helsinki, Conventie Mensenrechten en Biogeneeskunde, Clinical Trialsrichtlijn en -verordening, Good Clinical Practice richtsnoer); afdwingbaarheid van de juridische norm
3. De student kan de juridische aspecten van het voorzorgsbeginsel en van het biomedisch onderzoek op de menselijke persoon, lichaamsmateriaal en embryo's, met aandacht voor de rol van de (ethische) toetsingscommissies, op kritische wijze uitleggen. De student kan de bevoegdheden van de Europese Unie in dit domein benoemen en analyseren. De student kan de relevante wetgeving en rechtspraak beschrijven en analyseren.
Studiemateriaal
Mondelinge uiteenzetting tijdens de colleges.
Cursusmateriaal wordt ter beschikking gesteld via de cursusdienst of toledo.
Toelichting werkvorm
Hoorcollege / weblectures
Tijdens het hoorcollege wordt er van je verwacht dat je actief deelneemt aan het lesgebeuren.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Ethiek en recht in het biomedisch onderzoek (B-KUL-E22N9a)
Toelichting
Het examen is schriftelijk (gesloten boek). Het gaat om een toetsing van de ethische en juridische verwerking (beide onderdelen worden bevraagd).