Recht met betrekking tot sekse, seksualiteitsbeleving en voortplanting (B-KUL-E00M0A)

4 studiepuntenNederlands26 urenTweede semesterUitgesloten voor examencontract
POC Familiale en seksuologische wetenschappen

Dit opleidingsonderdeel beoogt de onderstaande doelstellingen.

KENNEN

  • De studenten zijn vertrouwd met de beginselen en begrippen van het Belgisch, Europees en internationaal recht op het vlak van seksualiteit en kunnen deze opsommen en omschrijven.
  • De studenten kunnen de belangrijkste bronnen van het recht m.b.t. seksualiteit definiëren en hun onderlinge verhouding beschrijven.
  • De studenten kunnen het juridisch kader inzake seksualiteit duiden en verklaren in het licht van en/of met het oog op:
          o de achterliggende rechtsdoelen;
          o de historische achtergrond en evolutie;
          o de uitdagingen en plannen voor de toekomst.
  • De studenten kunnen juridiserings- of (de)criminaliseringsprocessen m.b.t. geproblematiseerd en/of grensoverschrijdend en/of schadeberokkenend gedrag op het vlak van seksualiteitsbeleving en voortplanting herkennen, analyseren en duiden.

KUNNEN

  • De studenten kunnen feitelijke probleemsituaties die verband houden met seksualiteit conceptualiseren en juridisch kwalificeren.
  • De studenten kunnen misdrijfomschrijvingen die verband houden met seksualiteitsbeleving of voortplanting in hun constitutieve bestanddelen ontleden, maar ook feitelijke gedragingen terzake strafrechtelijk kwalificeren.
  • De studenten kunnen het recht m.b.t. seksualiteit in zijn normatieve en maatschappelijke context situeren en kunnen extra-juridische kennis gebruiken voor de evaluatie van normatieve en beleidskeuzes.
  • De studenten kunnen in een maatschappelijk debat over het brede domein van seksualiteit een beredeneerd standpunt innemen vertrekkende vanuit het juridisch kader inzake seksualiteit.
  • De studenten kunnen kritisch reflecteren over de beginselen, de filosofische, maatschappelijke en politieke visie die aan het juridisch kader inzake seksualiteit ten grondslag ligt.

HOUDING

  • De studenten hebben aandacht voor de precisie vereist bij de analyse en toepassing van het recht.
  • De studenten hebben oog voor de interactie tussen juridische en praktische problemen op het vlak van seksualiteit.
  • De studenten zijn zich bewust van de mogelijkheden en beperkingen van rechtsregels en juridische procedures die verband houden met seksualiteit.
  • De studenten maken zich een kritisch-reflexieve houding eigen m.b.t. het juridisch kader inzake seksualiteit en m.b.t. de eigen houding ten aanzien van seksualiteit.
  • De studenten kunnen een kritische houding innemen tegenover de wijze waarop seksualiteit in het wetenschappelijk discours, in de maatschappij in het algemeen en in de media wordt voorgesteld en besproken, en voor de rol die daarbij aan het recht wordt toebedeeld.

  • De studenten kunnen wetenschappelijke teksten lezen en begrijpen, analyseren en verbanden leggen. Er wordt van hen verwacht dat ze kunnen reflecteren over bepaalde thema’s en een argumentatie kunnen opbouwen.
  • De studenten hebben interesse in het juridisch kader m.b.t. seksualiteit.

Er moet voldaan zijn aan de toelatingsvoorwaarden van de opleiding om dit vak op te kunnen nemen.

 

Onderwijsleeractiviteiten

4 sp. Recht met betrekking tot sekse, seksualiteitsbeleving en voortplanting: basis (B-KUL-E00M0a)

4 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College26 urenTweede semester
POC Familiale en seksuologische wetenschappen

Deze onderwijsleeractiviteit omvat drie delen. Het eerste deel betreft het juridisch kader betreffende de notie ‘geslacht’ of ‘sekse’. Achtereenvolgens komen de juridische uitgangspunten m.b.t. deze notie, de problematiek van inter- en transseksualiteit en de juridische relevantie van de notie geslacht aan bod.
In het tweede deel wordt het juridisch kader m.b.t. de menselijke seksualiteitsbeleving geanalyseerd. Er wordt ingegaan op de juridische uitgangspunten betreffende seksualiteitsbeleving, het recht op gewenste seksualiteitsbeleving en de bescherming tegen ongewenste vormen van seksualiteitsbeleving.
In het laatste deel komt het juridisch kader m.b.t. anticonceptie en sterilisatie, medisch begeleide bevruchting en zwangerschapsafbreking aan bod.
 

Het studiemateriaal omvat:

  • Presentatiesoftware (beschikbaar op TOLEDO)
  • Literatuur

Het vak wordt in het Nederlands gedoceerd. In de syllabus en literatuur komen ook Engelstalige en Franstalige teksten voor.

De lessen worden onder de vorm van hoorcolleges gedoceerd. Studenten bereiden deze hoorcolleges actief voor en nemen er actief aan deel. Zij lezen en verwerken literatuur en nemen deel aan discussiemomenten tijdens de hoorcolleges. De docent maakt de studenten attent op interessante literatuur of andere vormen van informatie waarmee zij hun kennis van de materie kunnen verbreden of verdiepen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Recht met betrekking tot sekse, seksualiteitsbeleving en voortplanting (B-KUL-E20M0a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Geen


De evaluatie van dit OPO betreft een 'schriftelijk (gesloten boek) examen' met open vragen en multiple choice vragen (zonder giscorrectie). De vragen betreffen zowel kennis-, analyse- en toepassingsvragen.

Studenten waarvoor het opleidingsonderdeel 4 studiepunten telt, wordt verwacht dat zij 2 boeken lezen en hierover een reflectieverslag maken van 3 à 5 bladzijden. Dit reflectieverslag staat niet op punten. Het indienen van dit reflectieverslag is een voorwaarde om deel te mogen nemen aan het examen. Indien dit reflectieverslag niet of niet tijdig wordt ingeleverd, leidt dit automatisch tot een NA op dit OPO. 

Studenten waarvoor het opleidingsonderdeel 5 studiepunten telt, wordt verwacht dat zij 3 boeken lezen en hierover een eflectieverslag maken van 3 à 5 bladzijden. Dit reflectieverslag staat niet op punten. Het indienen van dit reflectieverslag is een voorwaarde om deel te mogen nemen aan het examen. Indien dit reflectieverslag niet of niet tijdig wordt ingeleverd, leidt dit automatisch tot een NA op dit OPO.