Inleiding tot het verzekeringsrecht (B-KUL-D0R81B)

6 studiepuntenNederlands36 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
POC Master in de actuariële en financiële wetenschappen

Dit opleidingsonderdeel is bedoeld om aan de studenten een evenwichtige en degelijke basiskennis van het Belgisch en Europees verzekeringsrecht te garanderen. Dit opleidingsonderdeel wil bijdragen tot de brede bedrijfs− en maatschappelijke vorming van de studenten, zodat zij instaat zijn ook de juridische problemen gerelateerd aan het verzekeringsgebeuren te onderkennen en te duiden en deze doelmatig en efficiënt kunnen aanpakken.

Aan het einde van dit opleidingsonderdeel:
- heeft de student een algemeen overzicht van de Belgische wetgeving inzake verzekeringen
- beheerst de student de algemene regels van de Belgisch wetgeving op de landverzekeringsovereenkomst van toepassing op alle verzekeringsovereenkomsten
- kan de student de verschillende takken in het verzekeringsrecht kwalificeren en classificeren
- kent de student de diverse actoren in het verzekeringslandschap en is hij zich bewust van hun onderscheiden belangen
- kan de student de rechten en plichten van de verschillende actoren identificeren en uitleggen
- beheerst de student de principes van de werking van de Europese verzekeringsmarkt
- kent de student het institutioneel kader van het toezicht op verzekeringsondernemingen en de basisregels van de controlewetgeving
- kent de student de diverse vormen van verzekeringsbemiddeling en distributie van verzekeringen en de voorwaarden voor toelating tot en de uitoefening van deze activiteiten in de Europese verzekeringsmarkt
- heeft de student inzicht in de grensoverschrijdende context van het verzekeringsgebeuren
- kan de student eenvoudige toepassingsgevallen analyseren en oplossingen aanreiken
- is de student instaat de juridische problemen gerelateerd aan het verzekeringsgebeuren te duiden
- is de student instaat de reglementering terug te vinden die van toepassing is op een bepaalde problematiek


Aan het einde van het onderdeel zelfstudie:
- kan de student informatie verzamelen over de verzekering van risico’s verbonden aan de activiteiten van een (commerciële of sociale) onderneming (eigen keuze)
- kent de student de basisbeginselen van de aansprakelijkheidsverzekeringen voor ondernemingen
- kan de student de risico’s van de activiteit van een onderneming benoemen en duiden op welke wijze deze al dan niet verzekerd zijn
- kan de student op basis van een analyse van de onderzochte verzekeringspolissen en de eventueel bekomen bijkomende informatie, een kritische evaluatie geven over de adequaatheid van de onderzochte dekkingen
 

Kennis van de juridische terminologie en basisbeginselen van het verbintenissenrecht zijn noodzakelijk.

Onderwijsleeractiviteiten

5 sp. Inleiding tot het verzekeringsrecht (B-KUL-D0R81a)

5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College34 urenEerste semester
POC Master in de actuariële en financiële wetenschappen

Inleiding tot het verzekeringsrecht is gestructureerd rond de diverse relaties tussen de onderscheiden partijen betrokken in het verzekeringsgebeuren: overheid, verzekeringsonderneming, verzekerde-begunstigde-benadeelde en tussenpersoon. Het geeft een overzicht van de basis verzekeringsrechtsbegrippen en het algemeen kader van het Europees en Belgisch verzekeringsrecht betreffende het overheidstoezicht, de verzekeringsdistributie (publiekverzekeringsrecht) en de verzekeringsovereenkomst (privaatverzekeringsrecht).  Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de verzekeringstakken gerelateerd aan het ondernemingsgebeuren.

Deze onderwijsleeractiviteit bestaat uit een hoorcollege en verplichte oefensessies.

De inhoud van het hoorcollege is opgedeeld in een Inleiding en vier Delen. Daarnaast wordt ingespeeld op actuele ontwikkelingen in de reglementering.
Inleiding over de geschiedenis van verzekeren een aantal algemene verzekeringsrechtelijke begrippen.
In het eerste deel wordt het Belgisch verzekeringscontractenrecht besproken, en specifiek de landverzekeringsovereenkomst. Daarbij komen achtereenvolgens als thema's aan bod: basiswetgeving, definities en classificaties van verzekeringen en hun impact op de toepasselijke verzekeringsvoorwaarden, sluiten van verzekeringsovereenkomst met aandacht voor de totstandkoming en bewijs, de mededelingsplicht en samenloop van verzekeringen. Daarna wordt ingegaan op de uitvoering van de verzekeringsovereenkomst, waaronder enerzijds de verbintenissen van de verzekeringnemer inzake de betaling van de premie, verzwaring van het risico, aangifte van schadegeval en anderzijds de verbintenissen van de verzekeraar en de algemene wettelijke regeling inzake de omvang van de dekking en de wettelijke regeling van uitsluitingen van risico's. Dit deel wordt afgesloten met de regeling inzake de duur en de beëindiging van de verzekeringsovereenkomst.
Tweede deel vangt aan met een korte beschrijving van de Europese verzekeringsculturen. Daarna volgt een beknopt overzicht van de ontwikkelingen in het Europees verzekeringsrecht om een goed inzicht te hebben op het huidige juridisch kader van de Europese verzekeringsmarkt. Na een algemene inleiding over de beginselen van het recht van vestiging en vrije dienstverlening, wordt de reglementering inzake de toegang en de uitoefening van de verzekeringsactiviteit behandeld met aandacht voor de Europese begrippen zoals vergunning, 'home country control' en grote en massa risico's. De relatie tussen de verzekeraar en de verzekeringnemer in een Europese verzekeringsmarkt en de problematiek van het recht toepasselijk op deze contracten wordt aangestipt.
Het derde deel is gewijd aan de basisprincipes van de Belgische controlereglementering (toezicht en gedrag) op verzekeringsondernemingen en een overzicht van de rechtsbronnen voor instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen. Voorts wordt een overzicht gegeven van de institutionele organisatie van het toezicht.
Het vierde deel behandelt beknopt de Europese en Belgische reglementering betreffende de verzekeringsbemiddeling en distributie van verzekeringen.

In de verplichte oefensessies wordt aan de hand van lectuur van rechtspraak en casussen de stof die is behandeld in het hoorcollege nader toegelicht en uitgewerkt. De schriftelijke voorbereiding wordt ten laatste bij de aanvang van de oefensessie afgegeven.
 

Cursus C. Van Schoubroeck, Inleiding tot het verzekeringsrecht, jaarlijkse actualisering.

Bundel niet geannoteerde wetgeving verzekeringen, zoals de jaarlijks geactualiseerde uitgave van Cousy, H. en Van Schoubroeck, C., Wetgeving Verzekeringen, Mechelen, Kluwer.

Een verzekeringsovereenkomst naar Belgisch recht (algemene en bijzondere voorwaarden) die de student zelf zoekt.

Hoorcollege met mogelijkheid tot het stellen van vragen en drie oefeningensessies van telkens 2u.

1 sp. Inleiding tot het verzekeringsrecht - zelfstudie (B-KUL-D0S98a)

1 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Opdracht2 urenEerste semester
POC Master in de actuariële en financiële wetenschappen

Inleiding tot het verzekeringsrecht is gestructureerd rond de diverse relaties tussen de onderscheiden partijen betrokken in het verzekeringsgebeuren: overheid, verzekeringsonderneming, verzekerde-begunstigde-benadeelde en tussenpersoon. Het geeft een overzicht van de basis verzekeringsrechtsbegrippen en het algemeen kader van het Europees en Belgisch verzekeringsrecht betreffende het overheidstoezicht, de verzekeringsdistributie (publiekverzekeringsrecht) en de verzekeringsovereenkomst (privaatverzekeringsrecht).  Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de verzekeringstakken gerelateerd aan het ondernemingsgebeuren.

In het onderdeel zelfstudie wordt aandacht gegeven aan het overzicht van de verzekeringstakken die direct gerelateerd zijn aan het ondernemingsgebeuren en de specifieke  basisprincipes en - regels van toepassing op deze verzekeringen in de relatie tussen de verzekeraar, de verzekerden en derden.
De focus ligt op enkele aansprakelijkheidsverzekeringen (BA-exploitatie, BA-product, goederen na levering) en de zaakschadeverzekering. De arbeidsongevallenverzekering en collectieve persoonsverzekeringen (aanvullende pensioenen en hospitalisatieverzekeringen) komen ter sprake.
De student verwerkt de analyse van de verzekeringspolissen van een zelf gekozen onderneming in een paper en deze worden besproken in een gezamenlijke oefeningensessie.

Lectuur: C. Van Schoubroeck, Aansprakelijkheidsverzekeringen, in Recht voor de onderneming (ter beschikking via toledo).

Analyse: Verzekeringspolissen (aansprakelijkheids - en zaakverzekeringen) van een door de student zelf gekozen onderneming.

Zelfstudie met inlevering van een paper over de resultaten van de analyse van de verzekeringspolissen van een zelf gekozen onderneming en bespreking in een afsluitende oefeningensessie.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Inleiding tot het verzekeringsrecht (B-KUL-D2R81b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Wetboek/codex


Evaluatiekenmerken

* De evaluatie bestaat uit een examen en een opdracht in het kader van de zelfstudie.

* Het examen is een mondeling gesloten boek examen met open vragen en casusvragen. Studenten mogen hierbij gebruik maken van een bundel wetgeving.

* Concrete details voor de opdracht (o.a. inleveringstermijn en deadline) worden vastgelegd door de docent en zullen via Toledo meegedeeld worden.

Bepaling eindresultaat

* Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent(en), zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

* Het eindresultaat is een gewogen resultaat dat als volgt wordt bepaald:

  • 18 van de 20 punten staan op het examen
  • 2 van de 20 punten staan op de opdracht

Tweede examenkans

* De evaluatie bij de tweede examenkans verschilt van die van de eerste examenkans. Bij de tweede examenkans bestaat de evaluatie enkel uit een examen.

* Zie 'Toelichting' voor bijkomende informatie over de tweede examenkans.