Werkcollege India (B-KUL-A05D9A)
Doelstellingen
Dit OPO kan niet in creditcontract opgenomen worden. Enige uitzondering: studenten die ten gevolge van de corona-epidemie de studiereis niet konden opnemen in het programma van hun intussen reeds behaalde master wereldreligies.
- Via persoonlijke ontmoetingen inzicht hebben in de eigenheid van boeddhisme, hindoeïsme, jainisme en sikhisme en in de wijze waarop deze religies in België aanwezig zijn.
- Zelfstandig opzoekingswerk verrichten met betrekking tot een bepaald aspect van de Indische cultuur en religies en de resultaten van dit opzoekingswerk schriftelijk synthetisch voorstellen.
- Een basiskennis hebben inzake India en religieuze diversiteit in India en aldus inhoudelijk adequaat voorbereid zijn op de studiereis Indiareis (voor meer informatie zie A01D3B)
- De eigen attitudes, vooronderstellingen en opvattingen met betrekking tot religieuze en culturele diversiteit verwoorden en bereflecteren.
- In staat zijn zelfstandig en in overleg met anderen verantwoordelijkheid op te nemen met betrekking tot de praktische organisatie en inhoudelijke uitwerking van religiewetenschappelijke excursies en activiteiten.
Begintermen
Studenten dienen ingeschreven te zijn voor de studiereis India (voor meer informatie zie A01D3B) en hebben indien mogelijk het vak Inleiding Oosterse religies of Basiscursus wereldreligies reeds afgelegd.
De Indiareis en het bijhorende werkcollege worden in principe tweejaarlijks ingericht. Beide worden in principe opnieuw ingericht tijdens het academiejaar 2023-2024 en dienen door deelnemende studenten dus beide (totaal 8 studiepunten) worden opgenomen in hun ISP van 2023-2024.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in de theologie en de religiewetenschappen (Leuven) 180 sp.
- Master in de wereldreligies (Leuven) (Optie religiestudie) 60 sp.
- Master in de wereldreligies (Leuven) (Optie wereldreligies en interreligieuze dialoog) 60 sp.
- Schakelprogramma: Master in de wereldreligies: optie islamitische theologie en godsdienstwetenschappen (voor professionele bachelors) (Leuven) 90 sp.
- Master in de theologie en de religiewetenschappen (Leuven) 60 sp.
- Bachelor in de theologie en de religiewetenschappen (verkort programma voor professionele bachelors (niet-leerkracht godsdienst) en academische bachelors niet-humane wetenschappen) (Leuven) 90 sp.
- Bachelor in de theologie en de religiewetenschappen (verkort programma voor academische bachelors humane wetenschappen en academische masters) (Leuven) 60 sp.
- Bachelor in de theologie en de religiewetenschappen (verkort programma voor professionele bachelors leerkracht godsdienst) (Leuven) 60 sp.
- Schakelprogramma: Master in de wereldreligies: optie islamitische theologie en godsdienstwetenschappen (voor professionele bachelor secundair onderwijs met als vak islamitische godsdienst) (Leuven) 60 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
4 sp. Werkcollege India (B-KUL-A05D9a)
Inhoud
Dit opleidingsonderdeel omvat telkens een selectie aan seminaries (met presentaties door de studenten), eventueel ook lezingen, tentoonstellingen en /of films, en diverse bezoeken (min. 3) aan religieuze gemeenschappen in België (o.m. Sikhs & Boeddhisten) die de studenten voorbereiden op de studiereis India (A01D3B). Studenten schrijven ook een paper rond een onderwerp dat te maken heeft met de culturen en religies van India en dat ze kiezen uit een lijst met onderwerpen die aan het begin van het academiejaar ter beschikking wordt gesteld. Zie www.indiablog.be voor een overzicht van activiteiten die in 2019-2020 in het kader van het werkcollege werden georganiseerd. Meer details over de concrete activiteiten die in 2023-2024 worden ingericht zijn vanaf het begin van het academiejaar 2019-2020 te vinden op de toledosite van de studiereis India.
Aanwezigheid is steeds verplicht.
Voor een gedetailleerd overzicht van de kosten verbonden aan het werkcollege zie www.indiablog.be.
Studiemateriaal
Prof. Broeckaert beschikt over een kleine basisbibliotheek, die de algemene collecties van de Maurits-Sabbebibliotheek en andere KU Leuven-bibliotheken aanvult, waarvan de studenten bij het schrijven van hun paper gebruik kunnen maken.
Toelichting werkvorm
De studenten participeren actief aan de diverse activiteiten (seminaries, colleges, lezingen, bezoeken, ... - totaal min. 26 uur ter plaatse, d.w.z. exclusief verplaatsingen) die in het kader van dit opleidingsonderdeel worden ingericht. Aanwezigheid is steeds verplicht. Tijdens de seminaries geven ze een presentatie (25 min.) met betrekking tot de inhoud van hun paper. Ze nemen ook de verantwoordelijkheden in verband met het werkcollege en de studiereis op die hen zijn toevertrouwd.
Studenten schrijven een paper van 4500-5000 woorden over het gekozen onderwerp (exclusief titelblz., voorwoord, bibliografie, inhoudsopgave), geschreven volgens de typografische en bibliografische richtlijnen van de Faculteit én de specifieke instructies op de Toledosite van de studiereis. De verschillende papers worden tot een reisgids gebundeld.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Werkcollege India (B-KUL-A25D9a)
Toelichting
De evaluatie van dit opleidingsonderdeel is gebaseerd op de actieve participatie aan de georganiseerde activiteiten (30%) en de paper die na het werkcollege wordt ingediend (70%).
Paper:
Papers die niet beantwoorden aan de formele vereisten die op Toledo (zie opleidingsonderdeel) en in de algemene Richtlijnen voor het schrijven van scripties, verhandelingen, onderzoeksrapporten, onderzoeksscripties en proefschriften worden gesteld, zijn niet ontvankelijk. Aan plagiaat zijn de in het examenreglement voorziene sancties verbonden.
20% van de totaliteit van de punten gaat naar de taal, vorm en stijl van het werkstuk (criterium 1 van het feedbackformulier - zie Richtlijnen); 50 % van de totaliteit van de punten gaat naar de inhoud van het werkstuk (criteria 2-6 van het feedbackformulier - zie Richtlijnen). Wie niet geslaagd is op dit opleidingsonderdeel (eerste examenkans) kan niet deelnemen aan de studiereis India.
De student houdt zich strikt aan de algemene procedures en richtlijnen vermeld in de facultaire Richtlijnen voor het schrijven van scripties, verhandelingen, onderzoeksrapporten, onderzoeksscripties en proefschriften. De op Toledo aangegeven exacte deadlines voor het indienen van het onderwerp en het indienen van de paper (ongeveer 2 weken voor het begin van de Kerstvakantie) worden strikt gerespecteerd.
Toelichting bij herkansen
Bij de tweede examenkans wordt het punt enkel gebaseerd op de paper, waarvan de lengte nu evenwel min. 7500 woorden bedraagt (exclusief titelblz., voorwoord, bibliografie, inhoudsopgave).