Postgraduaat datagebruik en -management in de overheid (Leuven)

In een tijdperk waarin digitale transformatie de samenleving razendsnel verandert, biedt het postgraduaat Datagebruik en -management in de overheid een uniek en multidisciplinair leertraject. Dit programma richt zich op de actuele vraagstukken rondom data en legt een specifieke focus op de publieke sector. Door bestuurskundige, beleidsmatige, technologische, economische, juridische en ethische aspecten van datamanagement en -gebruik te integreren, vormt deze opleiding een brug tussen theorie en praktijk. De meest recente ontwikkelingen op het gebied van data governance modellen en datatechnologieën komen uitgebreid aan bod. Daarenboven ontwikkelen studenten tijdens het traject een data governance plan op maat van hun organisatie

 

 

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s vind je als (toekomstige) student alles over het programma, de toelatingsvoorwaarden, doelstellingen en evaluatie.

 

Alle andere informatie met betrekking tot de opleiding kan je vinden op Postgraduaatopleiding Datagebruik en -management in de overheid — Postgraduaat datagebruik en -management in de overheid (kuleuven.be).

 

 

 

 

Doelstelling 1: het ontwikkelen van basiskennis en basiscompetenties (hieronder wordt ook verstaan dat studenten die basiskennis algemeen kunnen toepassen).
Volgende specifieke doelstellingen kunnen daarbij worden onderscheiden:
- De student kan de voornaamste, algemene concepten, technologieën en begrippen eigen aan digitale data(gebruik/beheer) in de overheid definiëren, toelichten, illustreren en gebruiken.
- De student kan een (historisch) overzicht geven van de verschillende benaderingen van data(gebruik/beheer) in de overheid, hieruit lessen trekken en ze kritisch beoordelen.
- De student kan de verschillende analysetechnieken die in het kader van governance zijn ontwikkeld voor data(gebruik/beheer) in de overheid weergeven en deze toepassen op de publieke sector en op beleidssectoren.
- De student kan een bestaand data(gebruik/beheer) in de overheid vanuit een analysekader beschrijven, de verschillende elementen die daarbij een rol spelen concretiseren en het datamanagement op grond hiervan kritisch beoordelen.
- De student kan een onderzoek en overheidsbeleidsplan betreffende data(gebruik/beheer) in de overheid kritisch evalueren.
- De student kan de datacapaciteit van een overheidsorganisatie beoordelen, inschatten en daarover rapporteren.
- De student kan een overzicht geven van verschillende technologische, juridische en governance instrumenten met betrekking tot datagebruik en -beheer, ze illustreren met voorbeelden en ze situeren binnen een wetgevend kader en beleidstheorie.
- De student kan een overzicht geven van verschillende soorten van gegevens en van de juridische kaders die erop van toepassing zijn.
- De student kan de voornaamste grondslagen van het gegevensverwerkingsrecht opsommen en toelichten.
- De student kan de voornaamste beginselen van de openbaarheid van bestuur opsommen en toelichten.
- De student kan de belangrijkste rechtsregels toelichten die gelden voor de openbaarheid en het (her)gebruik van overheidsdata.
- De student kan reflecteren over de ethische aspecten van datagebruik en -beheer in de overheid en hierover een rapport opstellen en presenteren.
- De student kan de verschillende leerstofonderdelen (technologische, bestuurskundige, ethische, informatiekundige en juridische dimensies) met elkaar integreren en er verbanden tussen leggen.
- De student kan beleidsdocumenten evalueren.
- De student kan bevattelijk rapporteren in een manuscript.
- De student kan een mondelinge presentatie geven.


Doelstelling 2: het kunnen toepassen van datamanagement en gebruiken van data in een concrete organisatie.

Hierbij kunnen volgende, specifieke doelstellingen worden onderscheiden:
- De student kan datamanagement toepassen in een concrete organisatie.
- De student kan data op een verantwoorde wijze inzetten in een concrete organisatie.
- De student kan zelfstandig wetenschappelijke literatuur analyseren en verwerken
- De student kan wetenschappelijke concepten toepassen in een concrete opdracht.
- De student kan een analytisch denkkader ontwikkelen en toepassen op een concrete case.
- De student kan een overzicht geven van verschillende soorten van gegevens en de juridische kaders die erop van toepassing zijn toepassen in een concrete casus.
- De student kan de voornaamste grondslagen van het gegevensverwerkingsrecht toepassen in een concrete casus.
- De student kan de voornaamste beginselen van de openbaarheid van bestuur toepassen op concrete casussen.
- De student kan de belangrijkste rechtsregels toepassen die gelden voor de openbaarheid en het (her)gebruik van overheidsdata.
- De student kan zelfstandig een opdracht plannen en uitvoeren die gerelateerd is aan het werkveld.

Hieronder valt ook dat de student leert discussiëren en kritisch reflecteren over argumenten, methoden en onderzoeksresultaten.

Tot slot wil het postgraduaat dat de student zich een houding ontwikkelt die gekenmerkt is door wetenschappelijke integriteit en door ethische reflectie.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?